Recenzija: "Nemierīgie prāti"

"Nemierīgie prāti" Foto: publicitātes
rus.tvnet.lv
, Andrejs Timofejevs
CopyDraugiem X Whatsapp

Kinoteātrī "Splendid Palace" pagājušonedēļ pirmizrādi piedzīvoja brāļu Ābeļu filma "Nemierīgie prāti", kas stāsta par brāļiem Robertu un Mārtiņu, kuri gatavojas savai lielākajai personālizstādei. Rubrikas "Andrejs jau noskatījās" ("Андрей уже посмотрел!") ietvaros publicējam filmas recenziju.

Vērtējums: ⭐⭐⭐

  • Nemierīgie prāti
  • Latvija, 2022
  • Drāma, komēdija
  • Režisori: Lauris Ābele, Raitis Ābele
  • Lomās: Toms Auniņš, Mārcis Lācis, Juris Žagars, Dārta Daneviča, performanču māksliniece Daniela Vētra, Marija Skangale un citi.

Brāļi Roberts un Mārtiņš gatavojas lielam notikumam - savai lielākajai personālizstādei. Vīru radošā dzīve cieši saplūst ar bohēmu - nebeidzamiem reiviem, narkotikām, alkoholu, kautiņiem un pat ieročiem. Šajā trakajā karuselī viņi uzstājīgi meklē kaut ko, bet tieši ko - iedvesmu, dzīves jēgu, brāļu savstarpējo ķīmiju, paši sevi?

Mārcis Lācis
Mārcis Lācis Foto: Ekrānuzņēmums

Brāļi Ābeles kino debitēja 2018. gadā ar vērienīgu vēsturisku drāmu "Baltu ciltis". Šobrīd viņi laiduši klajā savu debijas spēlfilmu, kas izrādīta Tallinas kinofestivālā "Melnās naktis". Pirms pirmizrādes Rīgā pilsētas ielās notika vesela performance - Rīgas centrā parādījās simbolisks vides objekts - melnais kubs. Cilvēki tika aicināti pievienoties kuba velšanai ar filmas komandu, kas sākās Raiņa bulvārī pie Brīvības pieminekļa un turpinājās līdz pat kinoteātrim "Splendid Palace". Tā "Nemierīgie prāti" salauza ceturto sienu, līdz filma nonāca līdz lielajam ekrānam.

Foto: Mākslas instalācija no filmas "Nemierīgie prāti" Rīgas centrā.

Ironiski, ka filmas centrālā sižetiskā līnija ir par brāļu attiecībām, kura acīmredzamu iemeslu dēļ, režisoriem nav sveša - Roberta un Mārtiņa (Toms Auniņš, Mārcis Lācis) attiecību stāsts ir pilns ar dažādiem pārsteigumiem, pavērsieniem un pretrunām. Tajā pašā laikā šīs attiecības ir dabiskas un nepastarpinātas, kas ļauj filmai izskatīties maksimāli pārliecinoši. 

Ne mazāk pārliecinoši attēlota ir arī brāļu ikdiena - nemitīga dauzīšanās, dramatiskas atklāsmes, puse no kurām notiek narkotisko vielu vai alkohola murgos. Ar šo elementu Ābeļu filma atgādina nedaudz piemirsto Valērijas Gajas Germanikas lenti "Jā un jā" ("Да и да"), ar piebildi, ka brāļu attiecību vietā uz ekrāna notiek mīlas drāma, bet galvenā varone mākslas pasaulē nokļuva no parasta mietpilsoņa pasaules.

Kadrs no filmas 
Kadrs no filmas Foto: Ekrānuzņēmums

Filmas  "Nemierīgie prāti" galvenie varoņi (lai arī ne līdz galam izstrādāti, tie bieži jūk) - tā, protams, ir cita tēma. Viņi ir līdz kaulam šās turbulentās pasaules daļa, kur pilnīgam haosam tikai retu reizi nākas saskarties ar auksto, racionālo pasauli - mākslas dīleru veidolā. Taču uz veselā saprāta saliņām brāļi izkāpj tikai galējas nepieciešamības vadīti. Un pilnīgi saprotams - darīt tur viņiem nav ko. 

Tas viss ved varoņus pretī jauniem piedzīvojumiem, ne tikai iekšējās pasaules, bet arī ārējās - tad Rīgas līča dziļumos, bet tad vispār līdz pat Norvēģijai. Šeit būtiski noņemt cepuri trešā brāļa - Mārča Ābeles priekšā, kurš apbrīnojami spējis iemūžināt uz ekrāna stindzinošu aukstumu, neērtības, kas burtiski izplūst no ekrāna uz skatītāju prātiem. Jāatzīmē, ka skarbā Norvēģijas daba ar ziemeļniecisko dabu uz lielā ekrāna izskatās daudz tīkamāk nekā mitrais un drēgnais rudens Rīgā, Jūrmalā vai Liepājā.

Vai šajā drūmajā telpā ir vieta brāļu mīlestībai, iedvesmai un mākslai - tas jautājums, kas pēc filmas būs jāuzdod ne tikai filmas varoņiem, bet arī apmeklētājiem. 

Video: Filmas reklāmas rullītis.

Verdikts: Rezumējot, "Nemierīgie prāti" ir kļuvusi par pilnvērtīgu tā dēvētā Low Concept autorkino pārstāvi. Tas ir interesants, brīžiem detaļās pat izcils, taču kopumā pārāk izsmērēts darbs. 

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu