Rīgā atgriežas kanādiešu cirka apvienība "Machine de Cirque"

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
"Machine de Cirque"
"Machine de Cirque" Foto: publicitātes

Rīgas cirks viesizrādēs uz Latviju ved pasaulē pazīstamo mūsdienu cirka mākslinieku apvienību "Machine de Cirque" (Kanāda), kas šoreiz Rīgā viesosies ar iestudējumu "Ghost Light" jeb "Spoku gaisma". Cirka izrāde būs skatāma 5. un 6. jūnijā plkst. 19.00 Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātrī.

Izrāde ir spoku stāstos balstīts vēstījums par draudzības spēku un gaismas uzvaru pār tumsu. Izrāde piemērota visām skatītāju paaudzēm – pasaulē tā tiek rādīta gan kā ģimenes izrāde, gan cirka un teātru festivālu publikai.

Izrādes "Ghost Light" pamatā ir angļvalodīgajā telpā populārs mīts par teātra spokiem, kas uz skatuves kāpj brīdī, kad teātru, operu un cirka darbinieki devušies mājup un zālē atstājuši vien dežūrgaismiņu, kas angliski tiek dēvēta par spoku gaismu. Šī ir izrāde par pasaules cēloņsakarībām – par to, ka bezrūpīgajai lidojuma burvībai seko neizbēgamais kritiena brīdis, – un otrādi. Izrādē piedalās divi apvienības mākslinieki – Maksims Lorēns (Maxim Laurin) un Ugo Dario (Ugo Dario), kas kā akrobātu duets kopā uzstājas jau teju 15 gadus. Abi kopā atsperdēļa (angliski – teeterboard) disciplīnā uzstādījuši Ginesa rekordu – apmetuši pasaulē lielāko skaitu pēc kārtas veikto atmugurisko salto.

Machine de Cirque

Apvienība "Machine de Cirque" dibināta 2013. gadā Kvebekā, Kanādā. Jau ar savu pirmo paštitulēto izrādi "Machine de Cirque", mākslinieki ieguva pasaules atzinību kā kritiķu, tā skatītāju aprindās. Minētā izrāde ir tikusi spēlēta vairāk nekā 700 reižu Eiropā, Āzijā un Ziemeļamerikā, un to ir noskatījušies vairāk nekā 300 000 skatītāju, tostarp arī Rīgas publika, kas krāšņo un humora pilno izrādi redzēja un ar stāvovācijām novērtēja 2019. gada nogalē. Kopumā apvienība šobrīd skatītājiem piedāvā septiņas dažādas izrādes. 

Rīgas cirka radošais direktors Mārtiņš Ķibers ir pārliecināts, ka "Ghost Light" Rīgas publikai būs vērtīgs un aizraujošs piedzīvojums: "Mana pieredze ar Machine de Cirque sākās jau 2015. gadā, kad viņus redzēju Monreālas cirka festivālā. Pagāja vairāki gadi, līdz izdevās atvest viņus uz Rīgu ar iepriekšējo izrādi, kas daudziem skatītājiem atstāja ļoti spilgtas un pozitīvas emocijas. "Ghost Light" man bija iespēja redzēt Briseles cirka festivālā “UP!”, un varu apgalvot, ka Machine de Cirque triumfs turpinās – arī šī izrāde ir mākslinieku izdomas un pārsteidzošo prasmju apliecinājums."

"Machine de Cirque"
"Machine de Cirque" Foto: publicitātes

Tuvākajā laikā pieejamas arī vairākas citas Rīgas cirka aktivitātes. Rīgas pilsētvidē joprojām skatāma Rīgas cirka bezmaksas interaktīvā izrāde “Cirks pilsētā”, kas veidota kā kvadrātkodu meklēšanas spēle, kurā iespējams apgūt cirka trikus, vērot mākslinieku priekšnesumus un uzzināt faktus par cirka un Rīgas vēsturi. Izrādes sākums – Merķeļa ielā 4 uz cirka būvsētas, un šobrīd plānots, ka izrāde būs pieejama līdz šī gada augustam.

Savukārt 17.–21. augustā Rīgas ielās un kultūrvietās plānots laikmetīgā cirka un ielu mākslas festivāls “Re Rīga!”

Šopavasar cirks arī sāk jauniešiem paredzētu starptautisku sadarbības projektu "Cirks klimatam", kura gaitā mākslinieki tiksies ar jauniešiem Latvijas reģionos un kopīgi reflektēs par vides tēmām. Šo radošo laboratoriju galarezultāts pārtaps cirka izrādē un komiksu grāmatā. Pirmajai laboratorijai iespējams pieteikties līdz 31. maijam, un šoreiz īpaši gaidīti 14–16 gadus veci jaunieši no Zemgales, Sēlijas un Dienvidlatgales.

Šobrīd Rīgas cirka vēsturiskajā ēkā norit rekonstrukcijas darbi, tāpēc izrādes un citas aktivitāties noris dažādās Rīgas un Latvijas kultūrtelpās, bet Rīgas cirka skolas nodarbības bērniem un pieaugušajiem notiek Rīgas cirka pagaidu telpās Āgenskalnā, Zeļļu ielā 25 (bijušajā LU Fizikas un Matemātikas fakultātē).

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu