Festivālu vasaras ceļvedis - kas, kur, kad un ko nepalaist garām?

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: JakubCervenka/shutterstock

Šķiet, ka pēc pandēmijas laika trakuma šī būs tā vasara, kurā festivālu klāsts solās būt sevišķi bagātīgs. Cilvēki vēlas izklaidi, atpūsties no visa šī trakuma un baudīt kultūru - mierīgi vai, tieši pretēji, trakulīgi. 

Tieši tādēļ, lai jums šovasar būtu nedaudz vieglāk izlemt, kur un kad doties, esam sagatavojuši ceļvedi festivālu vasarai, kas būs piemērots dažādām gaumēm!

"Rīgas Ritmi". 30. jūnijs – 2. jūlijs

Improvizācijas, džeza un pasaules mūzikas festivāls “Rīgas Ritmi” šogad notiks jau 22. reizi.

Šogad Rīgā sagaidāma džeza supergrupa “Modern Standarts Supergoup” kopā ar Billiju Kobheimu (Billy Cobhom), Rendiju Brekeru un Bilu Evansu, pasaules mūzikas apvienība “Ayom” no Portugāles, amerikāņu dziedātājs Klarks Bekhems (Clark Beckham), grupa “Very Cool People” ar dziedātāju Paulu Saiju, britu dziedātājs, multiinstrumentālists Ksentons Bleks (Xantoné Blacq) un citi mākslinieki.

“Modern Standards Supergroup” piedāvās uzreiz piecas pasaules džeza zvaigznes iz vienas festivāla skatuves, savukārt Billijs Kobheims ir viens no pašlaik labākajiem bundziniekiem.

Trompetists Rendijs Brekers (Randy Brecker) kopā ar “Brecker Brothers” radīja revolūciju džezā un ir grupas “Blood, Sweat & Tears” dibinātājs. Bils Evans, viens no pasaulē populārākajiem džeza saksofonistiem, ir saspēlējies gan ar Mailu Deivisu un Hērbiju Henkoku, gan Miku Džegeru, savukārt Nils Landokijs (Niels Lan Doky) ir godalgots pianists, bet Linlijs Marte (Linley Marthe) – viens no virtuozākajiem basģitāristiem.

Galvenie festivāla koncerti notiks Rīgas Doma dārzā, mākslas centrā “Noass” darbosies “Jersika Stage” ar DJ setiem, koncertiem, filmu programmu.

“Riga Jazz Lounge” bārā viesnīcā “Radisson Blu Latvija” notiks oficiālās festivāla sesijas kopā ar “AG Trio”, bet Latvijas Radio 1 studijā, vēršot uzmanību uz jauno mūziķu izglītošanu, notiks starptautiskas meistarklases kopā ar dziedātāju Klārku Bekhemu un bundzinieku Billiju Kobhemu.

Sarunu festivāls "Lampa". Cēsis 1. jūlijs – 2. jūlijs

Jau astoto gadu Cēsīs noritēs sarunu festivāls “LAMPA”, šoreiz uz 33 dažādām skatuvēm Cēsīs, savukārt šogad pasākumi tiks demonstrēti arī interneta tiešraidēs 21 kopā-skatīšanās vietās visā Latvijā, ne tikai Cēsīs.

Tādēļ arī šīs vietas kalpos par būtisku festivāla norises centru, ļaujot iesaistīties diskusijās no visas Latvijas.

Gaidāmi vairāk nekā 250 pasākumi.

Festivāla tēmas – sabiedrībai aktuālas tēmas par praktiskiem un valstiski svarīgiem jautājumiem, gatavību krīzei, gaidāmajām vēlēšanām, veselību.

Viens no centrālajiem vadmotīviem – karš Ukrainā. Nemainīga tradīcija – politiķu “cepiens”, vides “randiņi” ar “zaļajiem” aktīvistiem, lekcijas par lauksaimniecības nākotni, atkritumu šķirošanu, iekļaujošu sabiedrību, mentālo veselību un seksualitātes jautājumiem, īpaša uzmanība tiks pievērsta esošās valdības darba izvērtējumam.

Šogad uz skatuvēm atgriezīsies arī īpašās bērnu un jauniešu programmas. Festivāla mājaslapā ir iespējams izveidot savu programmu, izmantojot rīku “Mana programma”. Tajā iespējams atlasīt pasākumus atbilstoši sev tīkamai kategorijai un vieglā, pārskatāmā veidā izveidot aktuālo pasākumu sarakstu, ko viegli pārskatīt arī telefonā.

Tā uzmanības lokā – sabiedrībai aktuālas tēmas par praktiskiem un filosofiskiem individuāli un valstiski svarīgiem jautājumiem, sākot no gatavības krīzē un izvēlēm vēlēšanās līdz samuraju mācībām un cieņai pret savu organismu. Festivāls kā vienmēr būs pieejams bez maksas.

Hiphopa festivāls "Straume", Līgatnes radošais kvartāls "Zeit" 1. - 2. jūlijs

Radošais kvartāls “Zeit” Līgatnē arvien vairāk uzņem radošos apgriezienus, piedāvājot daudzveidīgu kultūras programmu Vidzemes iedzīvotājiem un viesiem.

Šogad tur divu dienu garumā pirmo reizi noritēs hiphopa festivāls “Straume ‘22”.

Festivāla mākslinieki - March, SourJ & Yam, Ods un Gocha, rolands če, Edavārdi, Wiesulis, I mean love, Rīmdari, Fiņķis & PRAGAII, ansis un citi. Festivālā būs pieejamas arī vietas teltīm. Kā viens no festivāla īpašajiem viesiem – hiphopa mākslinieks Gustavo.

Introvertās mākslas festivāla AD LUCEM. Rīga, Ventspils, 7. un 8. jūlijs

Turpinot pirms vairākiem gadiem aizsākto tradīciju festivāla AD LUCEM koncertus izbaudīt meditatīvā gaisotnē, arī šā gada 7. jūlija koncertu Mežaparka Lielās estrādes Kokaru zālē, kurā skanēs beļģu komponista un čellista Žana Pola Desī skaņdarba Ad Lucem pirmatskaņojums Baltijas valstīs, varēs izbaudīt līdzīgi – guļus uz līdzpaņemtajiem paklājiņiem vai segām, iemiegot, pamostoties, nonākot citā, neikdienišķā uztveres dimensijā. Pēc koncerta būs iespēja uzkavēties koncertzālē, lai sirsnīgā gaisotnē pie tējas (līdzpaņemtās vai koncerta rīkotāju piedāvātās) satiktu Žanu Polu Desī un ļautos aizraujošām sarunām par dzīvi un mūziku.

Skaņdarba Ad Lucem atskaņojumā piedalīsies: Romēns Dejēzs (Romain Dayez, Beļģija / Francija, baritons), Žans Pols Desī (Jean-Paul Dessy, Beļģija, mākslinieciskā vadība, čells) un Ivans Bertjo (Yvan Bertieaux, Beļģija, skaņu režisors).

Atgādināsim, ka iespēja noklausīties šo koncertu būs arī 8. jūlijā Ventspils koncertzālē "Latvija".

Biļetes uz koncertu pieejamas "Biļešu paradīzē".

Senās mūzikas festivāls. Rīga, Rundāle, 6. jūlijs – 9. jūlijs

Senās mūzikas festivāls, kas norit gan Rundāles baroka laika pilī, gan Rīgas baznīcās un koncertzālēs, šogad atdzīvinās Persela, Vivaldi, Tēlemana, Gluka, Hendeļa un citu baroka dižgaru meistardarbus, bet festivāla noslēguma koncerts, kā ik gadu, noritēs Rundāles pilī, papildinot ar jau tradicionālo 12 000 ziedošo rožu krūmu smaržu.

Koncertā Rīgas Lielajā ģildē izskanēs angļu un spāņu baroka mūzika, Mazajā ģildē – itāļu baroka mūzika, Sv.Jāņa Baznīcā – garīgās mūzikas dziedājumi Latvijas Radio kora izpildījumā, bet bērniem Runāles pilī festivāla noslēdzošajā dienā, 9. jūlijā, būs klausāms un skatāms brāļu Grimmu koncertuzvedums “Karalis Strazdubārda”. Vakarā, plkst. 21:00, izskanēs Antonio Vivaldi “Gadalaiki”.

Senās mūzikas festivāls “Vivat Curlandia!”. Bauska, 9. jūlijs – 10. jūlijs

Senie mūzikas instrumenti, vēsturiski tērpi, operas izrāde sveču apgaismojumā, izcilas ārzemju viduslaiku mūzikas grupas un pašmāju senās mūzikas atskaņotājmākslinieki jau septīto gadu Bausku pārvērtīs par vietu, kur iespēja redzēt, dzirdēt un izjust viduslaiku, renesanses un agrīnā baroka laika cilvēku ikdienu, izbaudot krāšņus senās mūzikas svētkus – VII Kurzemes-Zemgales hercogu Ketleru laika mūzikas un mākslas festivālu “Vivat Curlandia!”, kas notiks 9. un 10. jūlijā.

Pulcējot simtiem klausītāju, divu dienu laikā Bauskas pilī, Bauskas kultūras centrā un Bauskas Sv. Gara baznīcā izskanēs plaša 11 pasākumu programma – deviņi koncerti, īpaši mazajiem klausītājiem veltīts bērnu koncerts “Senie mūzikas instrumenti” un festivāla “Vivat Curlandia!” gaidītākais notikums – Stefano Landi operas “La morte d’Orfeo” (1619) uzvedums vēsturiskajā sveču apgaismojumā.

Biļetes pieejamas "Biļešu Paradīzē".

Mentālās veselības un mūzikas festivāls "Ogle". Sigulda, 8. jūlijs – 10. jūlijs

Īpašs jaunums šogad ir mentālās veselība un mūzikas festivāls “Ogle”, kas noritēs Siguldas pils radošajā kvartālā.

Uz vienas skatuves kāps tādi mūziķi kā Artūrs Skutelis, ansis, grupa “XIX Dead Monarchs” no Norvēģijas, Indygo, Muus, OGHRE, I Mean Love un citi mākslinieki.

Festivāls pirmo reizi notika jau 2019. gadā pēc tam, kad festivāla organizētāju – Cepurīšu ģimenē, notika traģēdija.

Pašnāvību izdarīja dēls un brālis Māris. Lai pēc iespējas vairāk runātu par pašnāvības novēršanas riskiem, mentālo veselību, trauksmi, Cepurīšu ģimene sāka rīkot “Ogli”, kur līdzās mūzikai arī šogad būs iespēja piedalīties sarunās un semināros, kas saistīti ar mentālo veselību, dažādām apzinātības praksēm Latvijas vadošo speciālistu pavadībā. Tā būs iespēja svinēt dzīvi, veidot jaunas draudzības un iegūt jaunas zināšanas.

"Positivus" festivāls. Lucavsala 15. jūlijs – 16. jūlijs

Protams, viens no vasaras centrālajiem notikumiem un šoreiz, no Salacgrīvas pēc 13 gadiem pārceļoties uz Rīgu, Lucavsalu – festivāls “Positivus”.

Arī turpmāk festivāls notiks Rīgā. Šogad kā galvenie mākslinieki – ilgi gaidītais hiphopa mākslinieks A$AP Rocky, kā arī amerikāņu repere Megan Thee Stallion, britu dīdžejs un producents Jamie XX, kā arī festivāla “line-up” papildina Caribou, black midi, SoFaygo, Moses Sumney, Black Country, New Road.

Kā ierasti, sagaidāms plašs klāsts ar pašmāju mūziķu koncertiem – to vidū ansis, Citi Zēni, Arturs Skutelis, rolands če, Sudden Lights, Būū, Edavārdi, Prusax, Sigma, Elizabete Gaile, VIŅA, MUUD, Ods, Zeļģis, Nova Koma, $ourJ un daudzi citi.

Festivāla zonā būs pieejama telšu pilsētiņa un trīs skatuves – lielā jeb LMT skatuve un divas mazākas – LĀČPLĒŠA un NARVESSEN skatuves.

"Kartupeļpalma". 23. jūlijā Liepājā, 18. augustā Cēsīs, 20. augustā Salaspilī

Runājot par izlutināto mūzikas piedāvājumu īstiem gurmāniem, tad kā viens no spilgtākajiem noteikti būtu festivāls “Kartupeļpalma” un šogad notiks ne tikai Salaspils botāniskajā dārzā (20. augustā), bet arī Liepājā (23.jūlijā) un Cēsīs (18. augustā).

Viesu sarakstā – Pauls Raimonds, Ministry of Echology, Salaspilī gaidāms īpašs notikums – unikāls pašmāju glemrokeru “Nohow” koncerts, kas nenotiks nekur citur (ieturot ikgadējo festivāla tradīciju un pievilinot klausītājus ar šādu autentisku piesitienu), meiteņu pankroks no grupas “ŠŅK”, viesi no Igaunijas – savdabīgā roka apvienība “JUUR”, pašmāju eksperimentālisti “Buer & Andromalius” (sastāvā – Gatis Ziema, mākslinieks Kaspars Groševs, saksofonists Andrejs Jastrebinskis), kā arī jauno mūziķu konkursa “Hadrons” uzvarētāji.

Festivāla patrons un līdzorganizētājs – mūzikas žurnālists Uldis Rudaks.

"Summer Sound". Liepājas pludmale, 29. jūlijs – 30. jūlijs

Ja vēl tālākā pagātnē Liepājā noritēja ikgadējais pludmales smilšu “grautiņš” “Beach Party”, tad šogad un jau desmito gadu noritēs “Summer Sound”.

Vairāk orientējoties uz kārtīgu vasaras ballīti smiltīs un pie Baltijas jūras, šogad mākslinieku vidū gaidāmi “Riton” no Anglijas, Džons Ņūmens, savdabīgās lietuviešu “Eirovīzijas” zvaigznes “The Roop”, fanka apvienība no Ukrainas “Go A”, kā arī pašmāju ballīšu “karaļi” - Musiqq, Gacho, Oranžās brīvdienas, B Optimist, Sub Scriptum, Carnival Youth, Sudden Lights, ansis, Jumprava, Dzelzs vilks, Eliots, Dagamba, Astro’n’out, Singapūras satīns, Kreisais krasts, Pienvedēja piedzīvojumi, Ralfs Eilands un citi.

Valmieras vasaras teātra festivāls. 4. augusts – 7. augusts

Valmieras vasaras teātra festivāls šogad vēršas plašumā – tas notiks četras dienas no 4. līdz 7.augustam, kā arī vairāki festivāla darbi piedzīvos viesizrādes ārpus Valmieras.

Galvenā šī gada festivāla tēma ir “Brīvdomība”. Kopumā skatītājiem tiks piedāvāti 9 iestudējumi, no kuriem 6 būs jaundarbi, sākot ar izrādēm bērniem un beidzot ar laikmetīgās mākslas un kustību iestudējumiem, bet 3 – iepriekšējo gadu skatītāju iecienītas un arī “Spēlmaņu nakts” balvas ieguvušas izrādes.

Būs vērojami arī dažādi savdabīgi uzvedumi, piemēram, latviešu komponistes Annas Ķirses opera “Vēsā” ­ stāsts par arktiskiem mūžiem, mežonīgiem apgabaliem, liegu atteikšanos un gaidām, kuras sēž vēderā un negrib atlaisties.

Šī gada festivāla vizuālās identitātes autors: Aleksandrs Breže.

Mākslas un mūzikas festivāls "Laba daba". Latvijas Universitātes atpūtas komplekss "Ratnieki", 5. augusts – 7. augusts

Kamēr vasara jau lēnām māj atvadas, neiztrūkstošs festivālu vasaras noslēgums noteikti būs mūzikas festivāls “Laba daba” turpat, Līgatnes atpūtas kompleksā “Ratnieki”.

Festivāls turpinās aizsākto tradīciju muzikālo programmu papildināt ar teātra un dejas izrādēm, performances mākslas notikumiem un multimediāliem priekšnesumiem, tiem atvēlot šķūni jeb Suņa skatuvi.

Vairāk nekā 10 dažādi uzvedumi un iestudējumi priecēs mazos un lielos apmeklētājus, ievedot skatītājus absurda teātra, muzikālo pasaku un cilvēciskās esības izziņas labirintos.

Savukārt mūziķu klāsts, kā allaž, etniski daudzveidīgs – kā festivāla centrālais viesis gaidāms leģendārai vācu dīdžejs WESTBAM un tad jau arī turpat klausāms Roberts Gobziņš jeb EASTBAM.

Tāpat mūziķu vidū – ukraiņu eksperimentālās mūzikas māksliniece “Zavoloka”, rokmūziķe no Izraēlas “Agat”, “Salum Matata” no Tanzānijas, kā arī plašs klāsts ar Latviju pārstāvošiem mūziķiem – viena no savdabīgākajām pašmāju dziesminiecēm Keitija Bārbale, “Baložu pilni pagalmi”, “ZigZag”, “Auļi”, “Jauno Jāņu orķestris”, “Tesa”, Evija Vēbere, “Pienvedēja Piedzīvojumi” un daudzi citi.

"Sansusī". Viesu māja "Susējas", 12. augusts – 14. augusts

Ik gadu, augusta otrās nedēļas nogalē, rezidenču centra “Susēja” teritorija tiek atvēlēta alternatīvajam kamermūzikas festivālam “Sansusī”.

Festivāls noris Aknīstes novadā, vairs neeksistējošā ciema “Susēja” bijušās pagastmājas pagalmā un blakus mežiņos un cirsmās.

Festivālā, kas ir veidots kā māksliniecisks piedzīvojums, skatītāji dodas uz to kā uz vienotu piedzīvojumu bez atpazīstamiem vārdiem. Tajā visi koncerti un izrādes ir vienlīdz svarīgas, tāpēc tie nenotiek vienlaicīgi, un starp programmas norisēm ir aptuveni stundu ilga pauze, lai publika varētu izbaudīt pēcgaršu no iepriekšējā mākslinieciskā pārdzīvojuma un iekšēji sagatavoties nākamajam.

Iepriekšējos gados uzstājās gan labākie akadēmiskās mūzikas pārstāvji no Latvijas, gan arī leģendārā “jaunā viļņa” grupa “Dzeltenie pastnieki”, dzejnieks un mākslinieks Semjons Haņins, kurš īpaši festivāla vajadzībām bija izveidojis instumentu, kas nosaukts par ‘hafonu’ (khaphone). Šī ierīce izveidota kā ķermeņa turpinājums ar perkusijām, tam izskanot teksta lasīšanas ritmā.

Pasaules mūzikas festivāls "Porta". Brīvdabas muzejs, 20. augusts

Pasaules mūzikas festivāls “PORTA” ik gadu reprezentē dažādu kultūru un pieredžu sajaukumus, piedāvājot augstas klases “world music” koncertus tepat, Latvijā.

Šogad centrālā norises vieta būs Latvijas Etnogrāfiskais brīvdabas muzejs, kur dzirdēsim īpaši izmeklētu mūziķu apvienību, ko līdz pat šai dienai sauc par “Yemen Blues”.

Jau no paša sākuma Jemenas blūza radītais oriģinālais skanējums kļuva par mūsdienu mūzikas jaunu valodu, ko veido grupas mūziķi no Ņujorkas, Urugvajas un Telavivas. Tāpat arī uz skatuves kāps sāmu joiku apvienība jau gandrīz trīs gadu desmitus “Wimme & Rinne” un franču tautas grupa ar neapoliešu saknēm “LaLaLa Napoli”.

Grupa savā skanējumā atgriežas pie neapoliešu mūzikas saknēm un attīsta to laika ritumam līdzi, savos priekšnesumos iekļaujot arī neapoliešiem tik raksturīgo deju “Tarantella”.

Un viens no gaidītākajiem notikumiem – ukraiņu tautas mūzikas jeb “etniskā haosa” apvienības “DakhaBrakha” lielkoncerts Mežaparka estrādē, 25. augustā.

"Ezīšfests". Tallinas ielas kvartāls Rīgā, 27. augusts

Lai ikgadējais jandāliņš vārdā “Ezīšfests” noslēdz 2022. gada vasaru Tallinas ielas kvartālā jau 27. augustā.

Festivāls šogad noritēs jau desmito gadu un ik gadu piesaista tūkstošiem jauniešu ar savu atraktīvo programmu. „Ezīšfests 2021” pulcēja vairāk nekā 4000 dzīves baudītāju un šogad, festivāla jubilejas gadā, tas solās būt vēl grandiozāks un pārsteigumiem bagātāks.

Jau pavisam drīz tiks izziņoti pirmie festivāla mākslinieki.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu