Viedoklis ⟩ Palīdzība stiprajiem jeb tiem, kam ir uzkrājumi

Romans Vitkovskis
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Romana Vitkovska karikatūra.

Atbalsts tām mājsaimniecībām, kas sevi apkurina ar koksnes kurināmo (malku, kokskaidu briketēm, granulām) vispār tika izskatīts kā pēdējais un nav paredzēts režīmam, kurā viss kurināmais tiek pirkts uz visu apkures sezonu, un tāpēc izraisīs nodokļu maksātāju naudas izšķērdēšanu.

Apstāklis, ka koksnes kurināmo nāktos pirkt, sadalot apkures sezonu, liks maksāt daudz vairāk, jo cenas, vienlaikus lielam pieprasījumam klātesot, celsies dramatiski, kā arī nāksies maksāt par katru piegādi un izkraušanu tiem, kas paši to nespēj. Šāda pieeja ir ciniski pakļauta birokrātijas burtam un pazemo visus, kas nelieto centralizētās apkures sistēmas un gāzi. Šeit ir saskatāma klaja diskriminācija centralizētās apkures lietotāju kā potenciālo vēlētāju balsu iegūšanas nolūkos, ko, izmantojot varas resursu, veic koalīcijas partijas.

Pati palīdzība izskatās visai šaubīgi – cenas griesti 300EUR, kuras pamatojums ir teorētiska formula, neizskatot jomas, kur tā tiek piemērota. Lielākajā daļā gadījumu granulas lieto padomju laikā būvētās privātmājās ar pavāju siltumizolāciju un 300 eiro kā cenas griesti ir daudz par augstu; ja neticat, tad ir jāskatās “Aizliegtais paņēmiens”, kur visi skaitļi tiešām atbilst realitātei.

Pašu palīdzību varēs dabūt, aiznesot granulu pirkuma čekus, bet to var izdarīt tikai tie, kam ir tādi uzkrājumi, kas atbilst tirgus cenām. Respektīvi, ja nav naudas, tad nav granulu un čeku, kā arī tad nav arī atbalsta. Ja pirks pa daļām, tad atbalsts kompensēs tikai piegāžu izdevumus, bet ne sadārdzinājuma pusi granulām.

Mērķētais atbalsts ir ar nobīdītu tēmēkli – trāpīts būs tālu no centra, bet var panākt, ka mērķi paši iznāk priekšā un gādā par tiešu trāpījumu sev.

Lielākā problēma mājsaimniecībām, kuras lieto koksnes kurināmo, ir vajadzība ļoti ātri sadabūt div- un pat trīsreiz lielāku summu, nekā plānots visam gadam. Tāpēc ir priekšlikums iesaistīt valsts resursu, pārņemot ātro kredītu funkciju – kreditēt ar mazākiem % tos, kam vajag apkurei un nav pietiekamas garantijas kredīta saņemšanai bankā. Aizdevuma ņēmēji varētu būt vairāki mājsaimniecības locekļi vienlaikus, lai varētu atbilst nosacījumiem par kredīta atmaksu. Tad varētu izskatīt, kā tiek atmaksāts aizdevums, un tiem, kam būs tiešām lielas grūtības, dzēst atlikušo summu. Šādi varētu atrast tos, kam tiešām varbūt vajadzēs atbalstu, un sniegt to tad, kad viņi tiešām nevarēs atmaksāt aizņemto. Šis priekšlikums var tikt krietni automatizējams un prasītu daudz mazākas administratīvās izmaksas.

Tātad vecā vaina – sniedzam palīdzību stiprajiem un mazohistiski nirstam vēlēšanās svītrojamo sarakstos.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Tēmas

Nepalaid garām!

Uz augšu