"Tas, ja jums kaut kas nepatīk nenozīmē, ka tas ir pēdējais mēsls!" ansis par #reperuvasaru un otrajām iespējām

Krista Garanča
, TVNET SEJAS | KLIK Izklaide redaktore
CopyDraugiem X Whatsapp

Otrdien, 26. jūlijā, Dzintaru koncertzālē risinājās "Zelta mikrofona" laureātu koncerts, kur viens no vakara spilgtākajiem uznācieniem bija reperim ansim. 

ansis, kurš vairākkārt ticis nominēts "Zelta mikrofonam" un savās mājās glabā trīs "Zelta mikrofona" statuetes, intervijā ziņu medijam TVNET atklāja, ko viņam nozīmē ne tikai klausītāju mīlestība, bet arī mūzikas kritiķu atzinība.

Ko tur liegties - šobrīd hiphopa mūzikas žanrs svin savu uzvaras gājienu. Par to liecina festivālu galveno mākslinieku izvēle, straumēšanas servisu dati, pārdoto albumu skaiti un gados jaunāko klausītāju mīlestība. Ņemot vērā, ka Latvijas mūziķu lielākais ienākumu avots pārsvarā ir no koncertdzīves, tātad no uzticamākajiem faniem, vaicājām ansim, cik svarīga ir kritiķu atzinība. "Mēs ar reperiem gadu laikā esam iemācījušies laist gar ausīm to, kas mums traucē, un novērtēt to, kas mums palīdz un patīk,

it īpaši, ja mūzikas kritiķi ir arī mūzikas žurnālisti, kuri palīdz saprast mūziku tiem, kam tā šķiet ļoti sveša vai grūti uztverama.

Bieži vien kaut kāds teikums vai rindkopa, vārds vai recenzija liek cilvēkam noticēt dot otru iespēju tam mūzikas žanram, ar kuru jau ir izveidojušās konkrētas asociācijas pirms, piemēram, 15 gadiem. Reps ir mūžīgi mainīgs. Ik pa dažiem gadiem ir vērts uzmest ausi, paklausīties, kas tur notiek," pārliecināts ir ansis.

Arī novērtējums "Zelta mikrofonā", kas savos 25 pastāvēšanas gados tomēr vairāk izcēlis pop/poproka mūziku, bija mērķis. "Noteikti tā bija liela, augsta ambīcija, ko, man liekas, ir veselīgi uzstādīt, vienalga, kādā lauciņā darbojies. Es to biju sev uzcēlis kā diezgan augstu mērķi, ka būtu forši kādreiz saņemt kādu "Zelta mikrofonu"," prieku par saņemto novērtējumu neslēpj reperis. 

Vaicāts, kas ir anša kvalitātes zīme, ja runa ir par jaunajiem mūziķiem, viņš norāda: "Man viens no lielajiem kritērijiem ir, vai tas tiešām ir par mūziku. Vai tu tiešām esi šeit mūzikas dēļ? Bieži vien tas ir kaut kas, par ko, man šķiet, tur aizdomās visus reperus, ka

"jūs vienkārši izvēlējāties vieglāko mūzikas žanru, jo nav jāspēlē ģitāra vai jāsit bungas, tu vienkārši repo uz bītiem un nospēri samplu", un tad dusmojas, ka reperiem ir fani un slava, un kas tur vēl piedienas zvaigznēm Latvijā...

Ir arī reperi, kas tiešām, man šķiet, ienāk iekšā tajā spēlē ar līdzīgu domu, un man tas liekas diezgan dīvaini. Tāpēc man pirmais kritērijs ir noskaidrot, vai tu esi šeit mūzikas dēļ."

Aktīvākie sociālo tīklu lietotāji novērojuši, ka hiphopa mūzikas pārstāvji ir kā viena liela, vienota komūna, kas atbalsta cits citu, lepojas un patiesi priecājas par sava mūzikas žanra pārstāvju panākumiem. ansis to skaidro šādi: "Mums, reperiem, reti, kur izdevās tikt iekšā pirms 15, 20 gadiem. Jo mums īsti nebija uzbūvēta vieta, kur būt. Mēs varējām piedalīties jauno mūziķu konkursos, kur ķekša pēc ieliek tos reperus, bet neiedos viņiem pirmo vietu. Tas bija tāda parādība, kura šķita, ka pazudīs, bet mums visiem šķita, ka nepazudīs. Tas ir uzbūvēts uz mūsu pašu komūnas un mūsu fanu atbalsta."

Ņemot vērā straujo popularitāti pēdējos gados, atzinību no klausītājiem un jau iepriekš minētajiem mūzikas kritiķiem, šķiet, ka anša vārds ir zināms visiem, un ar plus zīmi. Taču tā vis nav. "Jā, man ir "heiteri". Es nesen biju "Panorāmā", un tur var atrast... [Heiteri] parasti ir cilvēki, kam es esmu ļoti, ļoti svešs. Tur milzīgs naids nāk ārā bieži vien..."

"Vajag komunicēt, runāt cilvēkiem savā starpā!" uzsver mākslinieks, norādot, ka reizēm otrās iespējas došana var novest pie kaut kā skaista.

Otro iespēju mākslinieks aicina dot arī tiem, kuri spītīgi noliedz hiphopa mūzikas augošo popularitāti. Sociālajos pat cirkulē mirkļbirka jeb hashtag #reperuvasara.

"Ja jums kaut kas nepatīk, tas nenozīmē, ka tas ir pēdējais mēsls.

Dažkārt tiešām pasaulē uzrodas jaunas, svešas lietas, kurām ir nedaudz jāuzticas un jāļauj sev iepazīties ar tām. Lēnā garā ir skaidrs, ka neviens nav briesmonis, varbūt tur pat kaut kas iepatīkas, un varbū viens albums būs tāds, kuru gribēsies noklausīties divreiz. Tas ir par vēl vienas iespējas došanu. Pārsvarā cilvēki, kam Latvijā tas ir svešs, ir nesaprotami agresīvi noskaņoti," prāto ansis.

Vairāk uzzini video!

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu