Ķērcošas vārnas un pandēmija. Foto no gleznotāja Alda Dobenberga personālizstādes

Sejas.lv
CopyDraugiem X Whatsapp

Latvijas Mākslinieku savienības (LMS) galerijā no 4. līdz 30. jūlijam bija apskatāma gleznotāja Alda Dobenberga personālizstāde "Vārnas. Mūsdienu auspiciji". Mākslinieka Alda Dobenberga gleznu vēstījums šobrīd saistīts ar putnu tēmu. LMS galerijā apskatāmajā vārnu ciklā gleznu varones ir nosacīti un ekspresīvi traktētas daudzveidīgā kustībā, lidojumā, ķērcot.

Latvijas Mākslinieku savienības prezidents Igors Dobičins norāda - lai gan vārnas tēla izpēti ar glezniecības izteiksmes līdzekļiem mākslinieks Dobenbergs aizsācis jau 2015. gadā, šobrīd tēlojums sasaucas ar autora un viņa līdzpilsoņu šī brīža emocionālo un ekonomisko nestabilitāti, ko raisījusi pandēmija, karš Ukrainā, cenu un pakalpojumu izmaksu kāpums.

Mākslinieka Alda Dobenberga daiļrade ir interesi rosinoša gan ar izvēlēto vārnas tēlu, gan glezniecības tehnikas savdabību, jo autors glezno ar paša gatavotām eļļas krāsām.

Mākslinieks tās veido no dažādiem materiāliem, kuri tiek samalti dzirnaviņās, un tēlainības atraisītībai izmanto krāsns sodrējus un cinka pulveri.

Aldis Dobenbergs, komentējot savu daiļradi, ir secinājis:

"Putni ir labākās modeles. Reizē izteiksmīgi grafiskas, gleznieciskas, gudras un aizraujošas.

Attēloju viņas kā balerīnas visdažādākajās pozās, noder kā alegoriski tēli, izsakot kādu dziļāku domu, aktuālu problēmu cilvēkos."

Aldis Dobenbergs ir gleznotājs un mākslas pedagogs, kura daiļrade ir viena no savpatnākajām Latvijas mākslā.

Mākslinieks 1979. gadā beidzis Latvijas Sporta akadēmiju, sasniedzis labus rezultātus šķēpa mešanas disciplīnā.

Tomēr vizuālās mākslas aicinājums guva virsroku un viņš turpināja izglītību Latvijas Mākslas akadēmijas Pedagoģijas nodaļā pie gleznotājas Īras Rozentāles.

Autors rīkojis vairākas personālizstādes, piedalījies grupu izstādēs un plenēros Latvijā un ārzemēs.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu