Hermanis atsaka interviju "Doždj" un nosauc viņus par propagandas mediju (1)

Sejas.lv
CopyDraugiem X Whatsapp
Alvis Hermanis
Alvis Hermanis Foto: Ieva Leiniša/LETA

Jaunā Rīgas teātra (JRT) mākslinieciskais vadītājs Alvis Hermanis ir atteicies no intervijas ar Krievijas neatkarīgo TV programmu "Doždj" ("Дождь"/"TV Rain"), metot ēnu uz nu jau arī Latvijā bāzēto mediju, sakot, ka viņi neatšķiras no citām Krievijas propagandas mašīnām, rakstīts Hermaņa "Facebook".

"Šodien Krievijas "Youtube" kanāls "Doždj" atsūtīja aicinājumu uz interviju. Es ļoti labprāt, pastrīdēties man vienmēr patīk - to visi zina, bet man ir problēma: kara laikā es nedodu intervijas Krievijas propagandas medijiem," trešdienas, 10. augusta, vakarpusē raksta Hermanis.

Pēc viņa novērojumiem "Doždj" nostāja par sankcijām, vīzu aizliegumu un okupācijas simboliem sakrītot "ar visu pārējo Putina žurnālistu viedokli".

"Es saprotu, ka "TV Rain" ir pret Putinu, bet tagad mēs arī beidzot uzzinājām, ka tas automātiski neatceļ impēriskos kompleksus un krievu šovinismu, no kuriem atvadīties daudziem ir pārāk grūti."

Hermanis domā, ka Krievijas neatkarīgās TV programmas tonis ir aizbiedējis lielu daļu viņu atbalstītāju: "Ar tādu attieksmi "TV Rain" jau ir pazaudējuši tik lielas mūsu sabiedrības daļas cieņu, ka grūti iztēloties, ka tur kaut kas vēl ir glābjams.

Ja "TV Rain" pozīcija tik daudzos jautājumos ir pretrunā ar Latvijas interesēm un, pats galvenais, - ar Ukrainas interesēm, tad nekas neatliek, ka jābrauc prom.

Iesaku izvēlēties kādu neitrālu valsti, kura nepiedalās šai karā."

Hermanis citē "Doždj" galveno redaktoru no intervijas žurnālam "Ir", kur viņš ir izteicies, ka medija "misija ir apturēt karu". "Šos vārdus visu laiku atkārto arī Putina ārlietu ministrs Lavrovs. Bet mums kopā ar Ukrainu ir vispār citi mērķi: sasist Krieviju lupatās, lai sēž savās robežās, neuzbāžas citiem ar savām slimajām idejām un liek mums beidzot mieru."

Uz šo ierakstu reaģējuši vairāk nekā 200 cilvēku, un liela daļa aizstāv "Doždj", metot ēnu uz pašu Hermani, saucot viņu par divkosi, un iesaistās diskusijās ar Alvja Hermaņa atbalstītājiem.

Jau iepriekš esam ziņojuši, ka Hermanis okupantu iesāktā kara sakarā aktīvi dalās ar savu nostāju un ar sociālo tīklu palīdzību uzrunā sabiedrību un arīdzan amatpersonas.

18. jūlijā TV programma "Doždj" atsāka darbu. "Doždj" atgriešanās ēterā notiks pakāpeniski - sākumā plānoti ziņu izlaidumi un atsevišķi autorraidījumi, ar laiku satura piedāvājums kļūs plašāks. Savukārt rudenī plānots sākt vairākus jaunus projektus.

Medijs mikroblogošanas vietnē "Twitter" paziņojis, ka pirmajā posmā kanāla studijas atradīsies Rīgā, Amsterdamā, Tbilisi un Parīzē. Latvijā "Doždj" sadarbojas ar TV3, Gruzijā - ar TV kompāniju "Fomula". "Doždj" apgalvo, ka apzinās grūtības, strādājot no ārzemēm, taču cer, ka izdosies sasniegt rezultātu.

"TV Rain" saņēma Eiropas raidatļauju. Taču, lai arī Latvijā pēc Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) lēmuma šāda apraides atļauja sāka darboties jau 9.jūnijā, medijs šajā laikā vēl nevarēja sākt strādāt, solot darbu sākt drīz - tiklīdz viņi būs gatavi.

Kā liecina portālā "Firmas.lv" pieejamā informācija, Latvijā šī gada aprīlī reģistrēts uzņēmums "TV Rain". Uzņēmuma pamatkapitāls ir 2800 eiro, un 95% uzņēmuma pieder Krievijas pilsonei, mediju holdinga "Doždj" ģenerāldirektorei Natālijai Sindejevai, kura ir arī patiesā labuma guvēja, bet atlikušie 5% - juristam Mihailam Parinovam.

TVNET jau ziņoja, ka Krievijas neatkarīgais televīzijas kanāls "Doždj" darbību uz laiku pārtrauca marta sākumā. Telekanāla ģenerāldirektore Sindejeva šādu lēmumu skaidroja ar likuma par "viltus ziņām" pieņemšanu Valsts domē. Jau tobrīd telekanāla vadība sākusi apspriest "Doždj" darbības atjaunošanas formātu.

Līdz ar kanāla darbības apturēšanu tā galvenais redaktors Tihons Dzjadko un vairāki citi redakcijas darbinieki pameta Krieviju.

Sarunas par TV programmas raidīšanu no Latvijas ilga apmēram trīs mēnešus, un tajās piedalījās vairāki mediju nozares komersanti.

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu