VIDEO ⟩ Vēl nebijušā akcijā plāno apvienot visu paaudžu Latvijas iedzīvotājus, lai izdejotu Baltijas jūras krastu

CopyDraugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Nastyaofly/Shutterstock

Akcijā "Gaismas krasts" plānots vienot visu paaudžu Latvijas iedzīvotājus, svešiniekiem sadodoties rokās vairāku desmitu kilometru garumā, tiks izdejots Baltijas jūras krasts, un tas notiks 3. septembrī.

Akcijas idejas autore un producente Inese Lukaševska pavēstīja, ka akcijas ideja radās Covid-19 laikā, jūtot, cik sadrumstalota ir sabiedrība. Pēc viņas paustā, publiskajā telpā un sociālajos tīklos bija un joprojām ir jūtams negāciju vilnis, kas pēc kara sākšanās Ukrainā ir kļuvis tikai lielāks.

"Ir cilvēki, kas šīs negācijas transformē uz kaut ko pozitīvu, bet ir arī tie, kas izvēlas citu ceļu. Manuprāt, nekas nevieno tā, kā to dara māksla un kultūra.

Tāpēc radās ideja ar mākslas un kultūras palīdzību vienot iedzīvotājus un atmodināt dusošo kopības sajūtu," sacīja producente.

Video: Akcijas "Gaismas krasts" reklāmas rullītis 

Lukaševska uzsvēra, ka tā arī radās ideja vienā vakarā "izdejot" jūras krasu ar akcijai radītu horeogrāfiju un kompozīciju.

Plānots, ka akcijā roku rokā un plecu pie pleca sastāsies tūkstošiem svešinieku, neatkarīgi no vecuma un dejotprasmēm. Akcijā paredzēts simboliski iedegt gaismu.

"Kāpēc pasākums notiks pie jūras?! Tāpēc, ka jūra ir dabas deja, savukārt gaisma, ko vēlamies iedegt, ir cerības simbols. Patiesībā akcija notiks ne tikai šogad. Tā varētu notikt katru gadu. Mēs veidosim tādu kā uzsaukumu pasaulei pievienoties šai akcijai, lai parādītu Eiropas stiprumu," pauda Lukaševska.

Akcija norisināsies 3. septembrī, bet precīzs laiks pagaidām vēl nav zināms. Pasākums sāksies ar mēģinājumiem, jo cilvēkiem būs atšķirīga sagatavotības pakāpe - būs cilvēki, kas deju būs apguvuši pirms akcijas, bet būs arī tādi, kuriem tā būs jāapgūst uz vietas.

Tam sekos pats filmēšanas process, kad visi kopā sanākušie sāks dejot vienā laikā. Tam būs nepieciešama aplikācija, kuru var lejupielādēt tīmekļvietnē. Aplikācijā būs pieejams arī taimeris, lai visi sāktu dejot vienlaicīgi.

Lukaševska uzsvēra, ka šī akcija nav domāta tikai profesionāliem dejotājiem. Tā paredzēta jebkuram Latvijas iedzīvotājiem. Akcijas mērķis ir arīdzan apvienot paaudzes, lai kopā sadejotu vecvecāki ar mazbērniem, vecāki ar bērniem, tautas deju un laikmetīgo deju dejotāji.

Viņa norādīja, ka akcija tiek veidota bez maksas.

Lai piedalītos akcijā, ir nepieciešams reģistrēties tīmekļvietnē "gaismaskrasts.lv", norādot savu vārdu, uzvārdu, kontaktinformāciju un vietu, kur cilvēks plāno atrasties. Lukaševska skaidroja, ka reģistrēšanās nepieciešama, lai pasākuma rīkotāji varētu koordinēt cilvēku plūsmu un nebūtu tā, ka daudzi cilvēki sabrauc vienā punktā.

Akcijas tapšanā ir arī iesaistījušies Latvijā un pasaulē atzīti mākslinieki, kā arī šim notikumam par godu ir radīts īpašs skaņdarbs, akcijas himna, kuras autori ir komponists Rihards Zaļupe, mūzikas producents Kaspars Ansons un teksta autore Sondra Zaļupe.

Skaņdarba ieskaņošanā apvienojušies tādi mūziķi kā Intars Busulis, Kato, Kaspars Bārbals, koris "Maska" ar diriģentu Jāni Ozolu un daudzi citi. Savukārt akcijas horeogrāfiju radījusi Liene Grava un Ģirts Bisenieks.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu