Ko vērts upurēt Navaļnija dzīvības vārdā?

Sejas.lv
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Ekrānuzņēmums no video

Kinofestivāls "Baltijas pērle" jau 23. septembra vakarā skatītājiem piedāvā vienreizēju kino seansu starptautiski atzītajai un kritiķu novērtētajai dokumentālajai filmai "Navaļnijs", kuras režisors ir kanādiešu izcelsmes autors Daniels Roers.

Plānots, ka festivāla programmas "Debates" ietvaros, kad tiks demonstrēta filma par Krievijas opozīcijas līderi Alekseju Navaļniju, piedalīsies arī pats filmas autors.

Foto: Ekrānuzņēmums no video

Filma stāsta par Navaļnija slepkavības mēģinājumu, kas notika 2020. gada 20. augustā, un šī nozieguma izmeklēšanu.

Režisors Daniels Roers: "Augusta beigās kopā ar producentiem strādājām pie vērienīga seriāla, kad man piezvanīja Hristo Grozevs, "Bellingcat" pētnieciskais žurnālists, un jautāja:

"Vai jūs pazīstat to puisi Alekseju Navaļniju? Man ir daži minējumi, kurš mēģināja viņu noindēt."

Kolīdz viņš to pateica, es iztēlojos nākamo savas dzīves gadu. Mēs nekavējoties lidojām uz Vāciju pie Alekseja un piedāvājām viņam dokumentālo projektu, paskaidrojot, kāpēc mums tas būtu jāuzņem.

Foto: Ekrānuzņēmums no video

Mēs viņam šķitām pietiekami pārliecinoši, lai saņemtu atbildi: "Labi, sāksim." Viņš saprata, ka, ja šis noslēpumainais gadījums ir slepkavības mēģinājums, mums vajadzētu sākt nekavējoties. Tūlīt sākām filmēt."

Foto: Publicitātes foto

"Pulsējošs trilleris, emocionāli rezonējošs un neticami spraigs, filma, kurā uzdoti šokējoši atklāti jautājumi," tā par filmu izsakās laikraksts "The Guardian".

Kas ir filmas sižeta pamatā?

2020. gada augustā lidmašīna ceļā no Sibīrijas uz Maskavu veica avārijas nosēšanos.

Uz lidmašīnas klāja - ārkārtas situācija: vienam no pasažieriem nepieciešama steidzama medicīniskā palīdzība, tajā brīdī viņš atradās uz dzīvības un nāves robežas.

Šis pasažieris bija Krievijas opozīcijas līderis Aleksejs Navaļnijs.

Pēc dažām dienām viņš steidzami tiek nogādāts Vācijā, kur Šaritē - Berlīnes Universitātes slimnīcas ārsti konstatē, ka viņš ir saindēts ar nervus paralizējošu vielu.

Laikā, kamēr Aleksejs Navaļnijs veseļojās, viņa komanda ar starptautiskās pētnieciskās žurnālistikas aģentūras "Bellingcat" un citu organizāciju atbalstu cenšas noskaidrot notikušā būtību, atrast viņa indēšanā iesaistītos, nosaukt tos, kas patiesībā ir vainīgie, kurš ir atbildīgs par atentātu pret Alekseju Navaļniju, kā šo informāciju varētu izmantot politiskajā cīņā.

Filmā Navaļnija komanda ar pētnieciskās žurnālistikas aģentūras "Bellingcat" atbalstu mēģina noskaidrot notikušo, izmantojot gan materiālus no pieejamiem avotiem, tas ir, informāciju, kas tika brīvpieejā publicēta, gan datus no slēgtiem kanāliem, nelegāli nopērkot informāciju korumpētās ekonomikas apstākļos, lai atrastu saindēšanā iesaistītos.

Izmeklēšanas fonā mēs redzam intīmu īpaša cilvēka, viņa ģimenes un atbalstītāju portretējumu, redzam viņu cīņu un saprotam, ko viņi ir gatavi darīt un ko upurēt vērtību vārdā, kurām tic.

Visu šo laiku viņam līdzās atradās režisora Daniela Roera vērīgā un bezkaislīga kamera, kam tika nodrošināta bezprecedenta piekļuve Krievijas politiķim, pavadot Navaļniju it visur - līdz pat traģiskajam atgriešanās brīdim Krievijā.

"Šī neapšaubāmi ir viena no pārliecinošākajām un atklātākajām dokumentālajām filmām, kas iznākusi šogad vai jebkad.

Inteliģenta, smeldzīga un pat aizkustinoša," paudis laikraksts "The Times".

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu