Vai sievietes drīkst dusmoties?

Sejas.lv
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Ekrānuzņēmums no imdb.com

33 miljoni pārdotu ierakstu, viens no veiksmīgākajiem albumiem 90. gados un divpadsmitais visu laiku pārdotākais albums pasaulē - Alanisas Morisetes "Jagged Little Pill" ir mīlēts ieraksts, ko gan nevarētu teikt par pašu izpildītāju viņas karjeras pirmsākumos. 

Alanisa Morisete bija 90. gadu ikona - viņa uz skatuves kāpa biksēs ar pazeminātu jostasvietu un lielizmēra T-kreklā. Viņas garie mati un dabas bērna izskats un bezrūpība aizrāva tūkstošus, un brīdī, kad viņa izdziedāja "You Oughta Know" rindiņu par bijušo mīlnieku, kuram nekad nevajadzētu aizmirst, kāds kretīns viņš ir, klausītāji bija absolūtā sajūsmā. 

Morisete ar mūziku uz "tu" ir kopš 10 gadu vecuma. No parastas pusaugu popdziedātājas Kanādā viņa kļuva par pasaules superzvaigzni, pateicoties viņas ierakstam "Jagged Little Pill", kas tika izdots, kad dziedātājai bija tikai 21 gads. 

Par Morisetes ceļu uz pasaules slavu vēsta 2021. gada HBO dokumentālā filma "Jagged". Līdzās viņas albuma veiksmes stāstam filmā tiek stāstīts arī par dziedātājas pieredzi - būt sievietei mūzikas industrijā 90. gados, un tā nemaz nav bijusi medusmaize. 

Viņa atklāti runā pat depresiju, seksuālo izmantošanu un to, cik daudzi viņu neuztvēra nopietni viņas karjeras sākumā. 

Vēl viens svarīgs punkts Morisetes dokumentālajā filmā ir tas, kā viņa tika attēlota masu medijos - viena no retajām pozitīvajām reizēm bija, kad Morisete tika nosaukta par alternatīvā roka karalieni, taču par vienu no skaļākajiem virsrakstiem kļuva 1995. gada "Rolling Stone" vāks, kur Morisete tika nosaukta par "dusmīgu balto sievieti".  

"Mana attieksme daudzus iedvesmoja, taču patriarhāts par to nebija sajūsmā. Pēkšņi es sāku saukt lietas īstajos vārdos, bet tas nebija vēlams. Ja tu pārāk daudz atļaujies, tevi nekavējoties apklusinās. Un kauninās," reiz teikusi Morisete. Taču nu viņa savas dusmas izmanto savā labā.

"Kad kāds mani nosauc par dusmīgu, tas patiesībā ir kompliments. Es savās attiecībās ne vienmēr esmu bijusi tieša ar savām dusmām, tāpēc es par tām rakstīju savās dziesmās, jo man bija bail paust dusmas kā sievietei.

Man šķita, ka man vēlēsies atriebties vai vērsties pret mani fiziski vai nievājoši.

Sieviešu dusmas vienmēr ir bijusi sarežģīta tēma - kā mēs tās varam izteikt, nejūtot, ka mēs kā fiziski vājākais dzimums netiksim nogalinātas. Alfa sievietes tika dedzinātas uz sārta, un viņām senatnē tika nocirsta galva," intervijā "The guardian" 2012. gadā izteicās Morisete.

"Kad es izdodu dziesmu publiski, tā vairs nepieder man. Es vairs nejūtu īpašumtiesības uz to. "You Oughta Know" kļuva par sava veida ielūgumu un uzaicinājumu citiem. Ja daži cilvēki baidījās paši no savām dusmām, tad, lūk, es atrados uz skatuves, izrādot savas dusmas un nejūtoties vainīga par to. Cilvēki to sauca par atriebības dziesmu," izdevumam "Hollywood Reporter" saka Morisete, atminoties karjeras pirmsākumus.

"Dusmas ir spēcinošas. Es devu sev atļauju nesublimēt fiziskas dusmas, depresiju un skumjas - jūtas, kuras mums bieži vien liek neizjust, īpaši sievietēm. Ir emocijas, kuras nedrīkst izrādīt, bet mūsu ķermeņi ir radīti, lai tās justu. Mēs tās vai nu laižam uz āru, vai ielaižam pārāk dziļi iekšā."

Morisete atklāj, ka viņas radītās dziesmas palīdzējušas citiem. "Es saņēmu neskaitāmas vēstules, kurās cilvēki man rakstīja, ka dziesmas palīdzējušas tikt galā ar šķiršanās sāpēm vai mīļotā cilvēka došanos mūžībā, vai ka tās atturēja viņus no pašnāvības izdarīšanas."

Arī astoņus gadus vēlāk, 2020. gada intervijā, Morisete ar lepnumu izsakās par šo rakstura īpašību. "Man nav iebildumu, ka mana vērtība tiek reducēta uz vienu emociju," viņa sacīja raidījumam "Watch What Happens": "Lai arī cik sarežģīti būtu cilvēki, es domāju, ka dusmas ir tā īpašība, ko es pieņemu. Cilvēki baidās no šīs īpašības iespējamās destrukcijas dēļ. Dusmas pašas par sevi ir pārsteidzošas. Tās palīdz mums pateikt nē, tās palīdz mums kaut ko mainīt, piedalīties protestos u.tml." 

"Mēs esam sarežģītas būtnes, tāpēc viena rakstura īpašība neko nepasaka par cilvēku. Es esmu noskaitusies par vairākiem lietām, bet man ir arī 750 tūkstoši citu emociju," saka Morisete.

To, kā Alanisa Morisete iedvesmojusi sievietes visā pasaulē, skaties HBO dokumentālajā filmā "Jagged".

Raksts tapis sadarbībā ar "LMT Viedtelevīziju".

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu