Nacionālais teātris šķendējas ar Tukuma muzeju par savulaik nozagtas Aspazijas bistes piederību

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Publicitātes foto

Latvijas Nacionālais teātris ir sastrīdējies ar Tukuma muzeju, kam piederēs tēlnieka Teodora Zaļkalna darināts Aspazijas krūšutēls, kas pirms 20 gadiem nozagts teātrim, taču par kuru tas gadiem nav izrādījis īpaši lielu interesi, pirmdien, 26. septembrī, vēsta laikraksts "Latvijas Avīze".

Zaļkalns bronzā atlieto Aspazijas krūšutēlu 1931.gadā darināja pēc Latvijas Nacionālā teātra pasūtījuma. 2002.gadā Aspazijas biste no teātra ēkas pazudusi - iespējams, tā tikusi nozagta teātra rekonstrukcijas darbu laikā. Par zādzības faktu toreizējais teātra direktors Ivars Rudzītis neesot ziņojis policijai, tāpēc Aspazijas krūšutēlu neviens nemeklēja.

2018.gadā skulptūra nonākusi pie tukumnieka Armanda Sproģa, kurš bija metāllūžņu iepirkšanas uzņēmuma īpašnieks un vadītājs. Skulptūra bijusi nodota pārkausēšanai. Tobrīd Aspazijas krūšutēls neesot bijis tajā labākajā stāvoklī.

Uzņēmējs lūdzis atzinumu Tukuma muzeja direktorei Agritai Ozolai, kura atpazinusi Zaļkalna darbu un noskaidrojusi, ka tas ir tas pats Aspazijas krūšutēls, kas savulaik atradies Nacionālajā teātrī.

Muzeja direktore sazvanījusies ar ilggadējo Nacionālā teātra direktoru Ojāru Rubeni, kurš paudis prieku par skulptūras atrašanos, bet par skulptūras nogādāšanu atpakaļ teātrī saruna nav iegrozījusies. Rubenis tobrīd gan vairs nebija teātra direktors, bet bija izpilddirektors. Skulptūras atradēji tad nolēmuši to atdāvināt vietējam muzejam, kas bisti sakopis un izstādījis Durbes pilī. Dāvinājuma līgumā ticis iekļauts punkts, ka Aspazijas krūšutēlam jāpaliek Tukuma muzeja īpašumā.

Pēc darba izstādīšanas ar Tukuma muzeju sazinājies Nacionālā teātra jaunais direktors Jānis Vimba, kurš izrādījis interesi par mākslas darba atgūšanu.

Tikusi iesaistīta Kultūras ministrija, notikusi sarakste par dāvinājuma līguma nosacījumiem, bet pēc tam saziņā atkal iestājies klusums.

Šoruden septembrī Tukuma muzejs un arī uzņēmējs no zvērinātā advokāta Kalvja Krūmiņa saņēmuši vēstuli "Pretenzija par mantas atgūšanu". Latvijas Nacionālais teātris pilnvarojis advokātu rīkoties, lai Aspazijas krūšutēls tiktu nogādāts atpakaļ Rīgā. Advokāts brīdinājis arī par iespējamu tiesvedību. Tukuma muzeja darbinieki nejūtas ko ļaunu izdarījuši, jo uzskata, ka darījuši visu iespējamo, lai situāciju atrisinātu. Muzejs aicina Nacionālo teātri uz tikšanos, lai pārrunātu situāciju un rastu risinājumu.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu