Nesaprastais ģēnijs vai vienkārši "džankijs": Kurta Kobeina dienasgrāmata atklāj jaunus faktus

Sejas.lv
CopyDraugiem X Whatsapp
Kurts Kobeins
Kurts Kobeins Foto: AP/Scanpix

90. gada kulta grupas "Nirvana" līderim Kurtam Kobeinam (Kurt Cobain) šogad apritētu 55 gadi. Sarežģītā personība, vecāku šķiršanās un negaidītā slava atstāja uz viņu milzīgu iespaidu, ko atklāj mūziķa dienasgrāmatas ieraksti.

Kurts Kobeins ir dzimis 1967. gada 20. februārī Aberdīnā, Vašingtonā, ASV. Viņš piedzima muzikālā ģimenē, kurā juties ļoti mīlēts. Mūziķis reiz teicis: “Mamma vienmēr bija sirsnīga pret mani. Mēs vienmēr uz atvadām sabučojāmies. Tas bija ļoti forši. Esmu pārsteigts, ka daudzās ģimenēs tā nebija.”

Interese par mūziku parādījusies jau divu gadu vecumā, taču mācīties spēlēt kādu mūzikas instrumentu viņam nepietika pacietības. Agrā vecumā atklājies, ka viņš ir hiperaktīvs bērns. Neraugoties uz šo diagnozi un slimībām, kas pavadīja viņu visu mūžu, viņš atzinis, ka bijis laimīgs bērns.

1975. gads bija smags gads Kobeina ģimenei - viņa vecāki izšķīrās, un līdz ar šīm pārmaiņām allaž smaidīgais un Kurts, kuru vecāki un radi zināja kā jautru, dzīvespriecīgu zēnu, pilnībā izmainījās. Arī pats Kobeins atzīst, ka viņam bija grūti pieņemt vecāku šķiršanos.

"Es dusmojos uz vecākiem par to, ka viņi nespēja tikt galā ar savām problēmām. Man bija kauns par viņiem."

Kobeins bieži mainīja dzīvesvietu un nekur nejutās piederīgs. Savas emocijas viņš izlika mākslā, radot visnotaļ baisus zīmējumus piezīmju grāmatā, uz kuras vāka rakstīts – “tu nosodīsi.”

Jau agrā vecumā Kobeins sāka lietot narkotikas - viņš bieži uzturējās vecāku zēnu klātbūtnē, ar kuriem runāja par mūziku, īpaši pankroku. Aberdīnas mūzikas veikals nepiedāvāja plašu pankroka mūzikas ierakstu kolekciju, toties viņa jaunie draugi gan.

Tolaik viņš regulāri pīpējis marihuānu, negājis uz skolu. “Es biju īpašs dīvainis. Es biju labāks par vidējo dīvaini.”

"Īpašais dīvainis" pat nenojauta, ka 1987. gadā piepildīsies viņa ambīcijas par rokmūziku. Panākumu mērogs bija neticams, un Kobeins tam gluži vienkārši nebija gatavs.

"Nirvana" 1989. gadā izlaida pirmo albumu un, lai arī tas atšķīrās no tā brīža populārās mūzikas, grupa spēja iekarot vairāku tās paaudzes klausītāju sirdis. Lielākais pagrieziena punkts bija albums "Nevermind", kas tika izdots 1991. gadā. Pēc dziesmas "Smells Like Teen Spirit" iznākšanas Kobeina māte esot teikusi:

"Piesprādzējies! Jo tu neesi tam gatavs."

Sākot spēlēt grupā, Kobeins vienkārši vēlējās radīt mūziku - tā viņam bijusi vissvarīgākā. Panākumi, izpārdoti koncerti - cilvēkam, kas nāk no pilnīgas nekurienes, ir grūti pieņemt pēkšņo slavu. Viņš vienkārši vēlējās uzstāties. “Mums visiem ir vienādas domas, problēmas. Man vienalga, no kurienes mans klausītājs nāk,” teicis Kobeins.

Mierinājumu Kobeins meklējis narkotikās un mīlestībā. Tolaik Kobeins sāka attiecības ar Kortniju Lovu, grupas "Hole" dalībnieci. Kā atzīst Lova, viņa pirms tam jau bija lietojusi narkotikas, toties Kobeina mērķis esot bijis "nopelnīt pāris miljonus un kļūt par "džankiju"".

Kobeins, kurš pārdzīvoja par savas ģimenes sabrukšanu, no sirds mīlēja Lovu, un viņam sāpēja tas, kā viņu attiecības tiek atspoguļotas medijos. Viņš - 90. gadu balss, bet Lova, kura grūtniecības laikā lietoja narkotikas, bija kļuvusi par nīstāko sievieti Amerikā. “Es jūtos apgānīts. Sapuvusī, ļaunā mediju industrija,” tā Kobeins.

Meita bija vien no Kobeina lielākajiem dzinuļiem. Viņš darīja visu, lai viņa būtu laimīga. Kobeins atgriezās studijā, uz laiku pārstāja lietot narkotikas, taču nespēja pieņemt jauno lietu kārtību. Viņa jūtīgums pret neizmērojamo slavu un mīlestība pret cilvēku, kurš bija par asu viņa jūtīgajai dvēselei, salauza Kobeinu, un 90. gadu ikona savu dzīvi beidza pašnāvībā 1994. gada 5. aprīlī. 

Režisora Breta Morgena dokumentālā filma "Montage of Heck" uzņemta divdesmit gadus pēc Kurta Kobeina nāves. Tā ir pirmā filma, kur piedalās Kobeina atraitne Kortnija Lova. Filmā tiek izmantoti materiāli no Kurta dienasgrāmatas, kā arī mājas video, kuri pirms tam nekad nav tikuši publiskoti - sākot ar Kurta bezrūpīgo bērnību, pusaudžu gadu fotogrāfijas un, protams, ieraksti no koncertiem un privātiem video. Kurta ģimenes un draugu stāstījumi, kā arī viņa paša ieraksti ļauj iepazīties ar viņu tuvāk, ļaujot katram izdarīt secinājumus, vai viņš bija vienkārši "džankijs" ar ģitāru rokās un cigareti zobos vai nesaprasts ģēnijs šajā trauksmainajā pasaulē?

Raksts tapis sadarbībā ar "LMT Viedtelevīziju".

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu