Dārgākais baroka vecmeistaru darbs? Izsolē pārdos pazudušo Rubensa gleznu

Sejas.lv
CopyDraugiem X Whatsapp
Pītera Paula Rubensa gleznas reprodukcija
Pītera Paula Rubensa gleznas reprodukcija Foto: Attēls: mākslas izsoles vietne "Artnet"

Nākamgad izsolē plānots pārdot flāmu baroka mākslinieka Pītera Paula Rubensa gleznu, kurā atainots Bībeles sižets ar Salomi un Jāņa Kristītāja galvu. Glezna iepriekš uzskatīta par pazudušu, taču šobrīd tās oriģināls tiks pārdots izsolē, ziņo britu laikraksts "The Guardian". Paredzams, ka tas varētu kļūt par vienu no visu laiku visdārgāk pārdotajiem baroka vecmeistaru darbiem.

Pirmo reizi gleznu uzmeklēja 1998. gadā, bet iepriekš tā glabājusies kādas ģimenes privātajā kolekcijā Francijā, taču uzskatīta par Rubensa mācekļa darbu.

Glezna veidota ap 1609. gadu, kas sakrīt ar laiku, kad Rubenss no dzīves Itālijā atgriezies Flandrijā.

Gleznu pārdos 2023. gadā, “Sotheby's” izsolē.

Gleznā atainotas ainas no Jaunās derības – ķēniņa Heroda pameita Salome par savu deju kā samaksu pieprasa pravieša Jāņa Kristītāja galvu.

17. gadsimtā šo sižetu izmantoja samērā bieži, lai brīdinātu no rafinētām sievietēm.

Kaut arī plānotā cena par gleznu ir aptuveni 31 miljons britu mārciņu, izsoles pārstāvji lēš, ka darba vērtība varētu būt augstāka.

“Glezna ar nosaukumu “Salomei pasniedz Jāņa Kristītāja galvu” ir viens no spēcīgākajiem un iespaidīgākajiem mākslas darbiem, kādu gleznotājs Rubenss ir īstenojis,” laikrakstam “The Guardian” sacīja Sotheby's” izsoļu nama pārstāvis Džordžs Večters.

“Darbs nav liels, tomēr tas tevi pārņem savā varā, kolīdz to ieraugi, – gan izcilās glezniecības tehnikas, gan spēcīgās tematikas dēļ.”

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu