Latvijas kino mūzika atdzimst valsts svētku noskaņās

Sejas.lv
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Publicitātes foto

18. novembrī plkst. 15.00 Kultūras pilī “Ziemeļblāzma” orķestris “Rīga” un jauktais koris “Juventus” sniegs Latvijas Republikas proklamēšanas dienai veltītu koncertu “Latvijas likteņstāsti”.

Diriģenta Valda Butāna vadībā orķestris un koris atskaņos mūziku no mūsdienu latviešu kinofilmām, kurām beidzamajos gados ir būtiska loma latviskā patriotisma un vēsturiskās izpratnes stiprināšanā.

“Klausītājiem piedāvāsim patriotisku kinomūzikas programmu, kuras autori ir četri iemīļoti latviešu mūzikas autori, kas radījuši skaņu celiņus četrām labi pazīstamām pašmāju kinofilmām,” atklāj diriģents un koncerta mākslinieciskais vadītājs Butāns.

“Šīs programmas idejas kodola pamatā ir divu komponistu – šī gada apaļo jubilāru Lolitas Ritmanis un Zigmara Liepiņa – nesenā pagātnē radītā spilgtā kinomūzika, kas šajā koncertā iegūs jaunu elpu pūtēju orķestra skanējumā.

Abiem pirmatskaņojumiem – Ritmanis svītai pūtēju orķestrim un jauktajam korim “Dvēseļu putenis” un Viļņa Šmīdberga veidotajam pārlikumam Zigmara Liepiņa svītai pūtēju orķestrim “Sarkanais mežs” – līdzās izskanēs jau iepriekš koncertos atskaņotās un klausītāju novērtētās svītas pūtēju orķestrim no kinofilmām “Rīgas sargi” (grupas “Jumprava” mūzika V. Šmīdberga aranžija) un “Baiga vasara” (Uģis Prauliņš).”

Šis koncerts iezīmē arī kādu pozitīvu tendenci Latvijas kultūrā, akcentē orķestra “Rīga” galvenais diriģents:

“Prieks, ka mūsu pašmāju kino nozarē pēdējā laikā ir vērojama kvalitatīva un mērķtiecīga izaugsme, kas nevar neatspoguļoties arī kino mūzikas žanrā.

Mums šeit ir, ar ko lepoties, un pamazām specifiskais kino mūzikas atzars atkal kļūst arvien bagātāks, interesantāks, daudzveidīgāks un profesionālāks, laiku pa laikam iegūstot arī simfonisku vērienu.”

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu