Šefpavārs Gordons Ramzijs: arī tārpi var būt garšīgi

Sejas.lv
CopyDraugiem X Whatsapp
Harizmātiskais skotu izcelsmes britu šefpavārs Gordons Remzijs bērnībā sapņoja kļūt par futbolistu, taču dzīve izvērtās gluži citādi.
Harizmātiskais skotu izcelsmes britu šefpavārs Gordons Remzijs bērnībā sapņoja kļūt par futbolistu, taču dzīve izvērtās gluži citādi. Foto: Foto: Publicitātes foto

Harizmātiskais skotu izcelsmes britu šefpavārs Gordons Remzijs bērnībā sapņoja kļūt par futbolistu, taču dzīve izvērtās gluži citādi: viņš ir izveidojis daudzus miljonus vērtu kulinārijas impēriju un kļuvis par televīzijas zvaigzni abās Atlantijas okeāna pusēs.

Kopš 1990. gadu beigām Gordons vairākkārt paplašinājis savu impēriju – šobrīd viņam pieder 58 restorāni, turklāt ne tikai Lielbritānijā, bet arī Dubaijā, Tokijā, Ņujorkā un Losandželosā.

Viņš arī jau vairāk nekā 20 gadus bieži redzams televīzijas ekrānos, vadot kulinārijas šovus.

Foto: Foto: Publicitātes foto

Taču nu šis žanrs viņam kļuvis par šauru, tāpēc “National Geographic” dokumentālā raidījumā “Gordons Remzijs: Neatklātās teritorijas" slavenais šefpavārs viesojas dažādās pasaules valstīs.

Tur viņš nogaršo neparastos vietējos gardumus un iepazīst dažādas kulinārijas tradīcijas.

Tāpat arī viņš pats medī un makšķerē, lai kopā ar vietējiem iedzīvotājiem pagatavotu neparastus ēdienus.

Pirmajā sērijā Remzijs devās uz Peru, Dienvidamerikā.

Tur viņš nogaršoja ēdienu, kas gatavots no jūrascūciņām. Vietējiem iedzīvotājiem šo dzīvnieku lietošana uzturā ir ierasta prakse.

Remzijs atzina, ka jūrascūciņas esot gardas, tomēr viņš neuzdrīkstētos tās iekļaut savu restorānu ēdienkartēs. Viņš piebilda, ka arī tārpi varbūt ir garšīgi, taču tikai pie nosacījuma, ka tos pareizi pagatavo.

Raidījuma pirmajā sezonā, kuras pirmizrāde būs skatāma 13. decembrī kanālā “National Geographic”, Remzijs viesojas arī Jaunzēlandē, Marokā, Havaju salās, Laosā un Aļaskā.

Kanāls “National Geographic” piedāvā tuvāk iepazīties ar ugunīgo skotu šefpavāru, kas iekaroja televīzijas skatītāju sirdis!

Foto: Foto: Publicitātes foto

Bērnības sapnis

Gordons Džeimss Remzijs piedzima 1966. gada 8. novembrī Skotijas pilsētā Džonstounā.

Viņa māte Helēna strādāja par medmāsu, bet tēvs Gordons Džeimss vecākais bija vairāku profesiju pārstāvis, gan peldēšanas baseina menedžeris, gan metinātājs, arī veikala īpašnieks. Gordona ģimenē ir vēl divas māsas un brālis.

Foto: Foto: Publicitātes foto

Kad Remzijam bija deviņi gadi, ģimene pārcēlās uz Angliju, konkrētāk uz Viljama Šekspīra dzimto pilsētu Stretfordu, Anglijas vidienē. Jāatzīmē, ka Remziji bieži mainīja dzīvesvietas, galvenokārt tēva dēļ.

Remzijs vecākais bija vardarbīgs alkoholiķis. Vēlāk autobiogrāfijā Gordons Remzijs atzina, ka tēvs regulāri piekāva gan viņu, gan pārējos bērnus.

Remzijs savas darba gaitas sāka strādājot par trauku mazgātāju vietējā Indijas virtuves restorānā.

Viņa vecākā māsa arī strādāja turpat, par viesmīli. Gordons tolaik sapņoja kļūt par futbolistu. Viņa talantu jau 12 gadu vecumā novērtēja arī slavenā Glāzgovas futbola kluba “Rangers” pārstāvji. Taču 19 gadu vecumā nopietnas ceļgala traumas dēļ par profesionālo sportu, diemžēl, bija jāaizmirst.

Patstāvīgs jau 16 gadu vecumā

16 gadu vecumā Gordons pameta vecāku mājas un noīrēja dzīvokli. Savu pievēršanos kulinārijai viņš sauc par “absolūtu nejaušību”.

Viņam nebija vajadzīgās kvalifikācijas, lai pievienotos Jūras spēkiem vai iestātos policijas dienestā, tāpēc 19 gadu vecumā Gordons pieteicās Ziemeļu Oksfordšīras tehniskajā koledžā, lai mācītos viesnīcas vadību.

Paralēli mācībām Gordonam bieži bija jāstrādā divās darba vietās vienlaikus, lai spētu sevi uzturēt.

1980. gadu vidū viņš kļuva par šefpavāra mācekli “Wroxton House Hotel” viesnīcas restorānā.

Taču šo darbu nācās pamest pikanta iemesla dēļ – Gordonam izveidojās attiecības ar īpašnieka sievu.

Spožas karjeras sākums

Drīz vien Gordons nolēma pārcelties uz Londonu. Tur viņš strādāja dažādās sabiedriskās ēdināšanas vietās, līdz iepazinās ar slaveno šefpavāru Marko Pjēru Vaitu un kļuva par pavāru “Harveys” restorānā.

Pēc kāda laika, noguris no Vaita dusmu izpausmēm, Gordons nolēma aiziet no šī darba un sākt apgūt franču kulinārijas mākslu.

Tas viņam ir izdevies tik labi, ka Gordons ieguvis pavāra darbu gan restorānā Alpu kalnos, gan vēlāk arī Parīzē. Trīs gadus vēlāk viņš saņēma piedāvājumu kļūt par personīgo šefpavāru uz luksusa jahtas Bahamu salās.

Pēc Gordona atgriešanās Londonā viņu atkal uzrunāja Vaits, piedāvājot darbu tobrīd nesen atvērtajā “Aubergine” restorānā. Pēc 14 mēnešiem tam tika piešķirta pirmā prestižā ēdienu gida “Michelin” zvaigzne.

Vēlāk restorāns saņēmis vēl divas zvaigznes, bet Remzijs kļuva par pirmo skotu izcelsmes šefpavāru, kas savā karjerā ieguvis trīs “Michelin” zvaigznes.

1998. gadā Remzijs ar sievastēva atbalstu Londonā atvēra savu pirmo restorānu “Restaurant Gordon Ramsay”. Jau trīs gadus vēlāk restorāns tika apbalvots ar pirmo “Michelin” zvaigzni. Kopumā savas karjeras laikā šefpavārs nopelnījis 16 zvaigznes, kā arī daudzas citas prestižas balvas.

Televīzijas iekarošana

Par Gordona debiju televīzijā kļuva raidījums “Boiling Point” (“Vārīšanās punkts”). Viņš uzreiz iepatikās skatītājiem ar savu perfekcionismu, attieksmi pret darbu un ugunīgo raksturu.

Par televīzijas zvaigzni viņu padarīja šovs “Hell’s Kitchen” (“Remzija elles ķēķis”), kurā viņš apmācīja dalībniekus gatavot restorāna cienīgus ēdienus, neiztiekot arī bez rupjas valodas.

Daudzbērnu tēvs, kas nelutina atvases ar naudu

Gordonam un viņa sievai Tanai ir pieci bērni: Megana (24), dvīņi Hollija un Džeks (22), Tillija (23) un Oskars (3). Zināms, ka pāris piekopj stingras audzināšanas principus un nevēlas lutināt atvases ar naudu.

Remzijs žurnālistiem skaidro, ka tas nav aiz skopuma, bet gan tādēļ, lai nesabojātu bērnu raksturus. Piemēram, pat kopīgos ceļojumos, kad vecāki lidoja pirmajā klasē, bērni sēdēja ekonomiskajā klasē.

Vienīgais, ko Gordons un Tana Remziji plāno bērniem vienkārši iedot, ir 25 procentu depozīta iemaksa viņu pirmajiem mājokļiem.

Kas attiecas uz pašu Gordonu, tad viņš nedomā apstāties un grūti iedomāties viņu, sēžot mājās pie kamīna. Tādēļ Remzijs turpina sevi izaicināt.

Jaunajā raidījumu ciklā “Gordons Remzijs: Neatklātās teritorijas” viņš kopā ar televīzijas skatītājiem dosies uz dažādām pasaules valstīm pēc kulinārijas iedvesmas un neaizmirstamiem piedzīvojumiem!

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu