Nosaukti nominanti Naumaņa Gada balvai mākslas kritikā

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Pulksteņrādītāja virzienā no kreisās: Santa Remere, Valda Čakare, Anna Auziņa, Stella Pelše
Pulksteņrādītāja virzienā no kreisās: Santa Remere, Valda Čakare, Anna Auziņa, Stella Pelše Foto: Publicitātes foto/Kroders.lv/Jānis Škapars, TVNET/Latvijas Mākslas akadēmija

Normunda Naumaņa vārdā nosauktajai Gada balvai mākslas kritikā nominēta dzejniece Anna Auziņa, Valda Čakare, Stella Pelše un Santa Remere.

Lēmumu par šīgada nominantiem pieņēma Normunda Naumaņa biedrības izveidota žūrija: žūrijas priekšsēdētājs, filozofs un rakstnieks Ilmārs Šlāpins, Nacionālā kino centra direktore Dita Rietuma, izdevniecības "Neputns" galvenā redaktore Laima Slava, teātra kritiķe Undīne Adamaite, dzejnieks un literatūrzinātnieks Kārlis Vērdiņš, Valsts kamerorķestra "Sinfonietta Rīga" mākslinieciskā producente, muzikoloģe Baiba Kurpniece, literatūras kritiķe Anda Baklāne un Normunda Naumaņa biedrības valdes priekšsēdētāja Sarmīte Ēlerte.

Gada balva mākslas kritikā un Jaunā kritiķa (vai kritiķes) veicināšanas balva tiks pasniegta pirmdien, 9.janvārī, sarīkojumā "NN Nakts" Jaunajā Rīgas teātrī.

Gada balvas mākslas kritikā ieguvējs saņems naudas stipendiju 1500 eiro, kuru atbalsta tehnoloģiju uzņēmums "Tilde". Jaunā kritiķa/es veicināšanas balvu 500 eiro apjomā atbalsta SIA "Kurekss".

Šī gada "NN Nakts" devīze ir "Nebeidzamais Neizšķirts", tā veltīta mākslas un kritikas mūžīgajai cīņai, kas rada un piedzīvo viena otru. To veido horeogrāfi Elīna Gediņa un Rūdolfs Gediņš, Ilmārs Šlāpins, mūziķis Edgars Mākens, aktieri Reinis Boters, Āris Matesovičs un Ģirts Bisenieks, reperis indigo, kā arī paši kritiķi un kritizētie.

Komentējot izvirzītos nominantus, žūrijas vērtējumā dzejniece un literatūras kritiķe Anna Auziņa ir uzmanīga un jūtīga lasītāja, kurai literārs teksts nav nošķirams ne no ikdienas pieredzes un šī brīža sociālās realitātes, ne no priekšgājēju paveiktā. Auziņa nominēta par publikācijām žurnālos "punctummagazine.lv" un "Domuzīme".

Savukukārt Valda Čakare žūrijas skatījumā ir teātra kritikas "Mona Liza". Piekļūstot ļoti tuvu izrādei, Čakare sevi patur noslēpuma un privātuma zonā, delikātuma un inteliģences aizsegā atļaujoties būt gan sarkastiska, gan ironiska, gan arī pašironiska. Autore nominēta par publikācijām portālos "kroders.lv" un "satori.lv".

Žūrijas ieskatā mākslas zinātnieces Stellas Pelšes recenzijas vienmēr izcēlušās ar profesionālu, daudzpusīgās zināšanās balstītu vēstījumu. Viņas aizvadītā gada devums ir ne vien pārsteidzoši apjomīgs, bet izceļas arī ar pārdomāti kritiskiem akcentiem. Pelše nominēta par publikācijām Latvijas Mākslas akadēmijas interneta vietnē un laikrakstā "Kultūras Diena".

Savukārt Santas Remeres veidotās recenzijas par izstādēm, teātra izrādēm un grāmatām žūrija nosauc par erudītām, analītiskām, stāstošām, tiešām un atklātām. Rakstot par mākslas darbiem un notikumiem, Remere prot panākt patiesuma un klātbūtnes iespaidu - viņa apraksta pieredzi kopumā, kā tā tiek tverta prātā un jūtās, caur dažādām maņām un sīkām detaļām. Kritiķe nominēta par publikācijām portālos "fotokvartals.lv", "punctummagazine.lv" un "satori.lv".

Žūrija vērtēja recenzijas, kas bija publicētas laika posmā no 2021.gada 1.decembra līdz 2022.gada 1.decembrim.

Kritiķa, publicista un teātra zinātnieka Normunda Naumaņa (1962-2014) vārdā nosaukto Gada balvu mākslas kritikā 2015.gadā nodibināja viņa vārdā nosauktā biedrība. Kā pirmais to 2016. gadā saņēma mākslas kritiķis Vilnis Vējš.

Savukārt pats Normunds Naumanis bija vairāk kā 5000 publikāciju autors laikrakstos “Padomju Jaunatne”, “Literatūra un Māksla”, “Nakts” un “Kultūras Forums”, bet vislielāko ievērību ieguvis ar savām ilggadējām publikācijām laikrakstā “Diena”. Rakstījis arī ārzemju žurnāliem, tostarpt “Teatr” un “Dziennik Krakovski” (Polija), “Divadlo” (Čehija) un “The New Yorker” (ASV).

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu