Videospēle, kas pārtapusi seriālā: kādas līdzības fani redzēs ilgi gaidītajā "Pēdējais no mums"

Sejas.lv
CopyDraugiem X Whatsapp
"Pēdējais no mums" ( The Last of Us)
"Pēdējais no mums" ( The Last of Us) Foto: publicitātes

15. janvārī pie skatītājiem nonāk vērienīgais postapokalipses seriāls “Pēdējais no mums” (The Last of Us), kas balstīts uz 2013. gada videospēli ar tādu pašu nosaukumu. Pēc vairāku gadu ilgas izstrādes “Pēdējais no mums” kļuvis par vienu no visu laiku gaidītākajiem seriāliem, kurā piedalīsies tādi grandi kā Pedro Paskāls (piedalījies seriālā “Troņu spēle” (Game of Thrones), kā arī lielbudžeta filmās, kā “Brīnumsieviete 1984” (Wonder Woman 1984), “Kingsman: Zelta aplis” (Kingsman: The Golden Circle)) un Bella Ramzija (“Troņu spēle”). Taču jautājums, kas nomoka spēles fanus, - cik lielā mērā seriāls atbilst oriģinālam?

Seriāla “Pēdējais no mums” notikumi norisinās divdesmit gadus pēc tam, kad ir iznīcināta modernā civilizācija. Džoels, līdz zobiem bruņots izdzīvotājs, tiek nolīgts, lai nogādātu četrpadsmitgadīgo Elliju ārpus karantīnas zonas. Kas sācies kā neliels darbiņš, turpinās kā brutāls, sirdi plosošs ceļojums, jo viņiem abiem ir jāšķērso visa bijušo Amerikas Savienoto Valstu teritorija, un viņu dzīvība ir atkarīga vienam no otra.

2013. gada "PlayStation" videospēle piedzīvoja ievērojamus panākumus, un arī 2020. gada turpinājums – “Pēdējais no mums II” tika pārdots miljonos eksemplāru, un jau tad bija skaidrs – taps arī ekranizācija.

2014. gadā filmu producēšanas studija “Screen Gems” paziņoja, ka veidos režisora Sema Reimi spēles filmas versiju ar aktrisi Keitlinu Deveru un “Troņu spēles” zvaigzni Meisiju Viljamsu kā pirmajām pretendentēm uz sieviešu kārtas lomu. 2016. gadā projekts apstājās radošo domstarpību dēļ, kad viens no spēles galvenajiem izstrādātājiem Nīls Drakmens ("Naughty Dog" līdzpriekšsēdētājs) sacīja, ka vēlas radīt kaut ko līdzīgu filmai “No Country for Old Men”, savukārt studijas acīs tas vairāk līdzinājās “Pasaules karš Z” (World War Z).

Bet tad 2020. gada martā HBO paziņoja, ka veidos seriālu, kur apvienojas Drakmens un Kreigs Meizins, godalgotā seriāla “Černobiļa” veidotājs. Rezultātā ir radies drūms, postapokaliptisks televīzijas drāmas seriāls ar atsaucēm uz “Children of Men”, “The Road” un “The Walking Dead”.

Pirmās sezonas notikumi risinās 2023. gadā, divas desmitgades pēc sirdi plosoša prologa, kurā Džoels (atveido Paskāls), būvuzņēmējs un vientuļais tēvs no Ostinas, ir liecinieks tam, kā sabrūk viņa dzīve un pandēmija pieņemas spēkā. Pasauli plosa ne tikai ļauni radījumi, kas kādreiz bija cilvēki, bet arī brutāla militārā diktatūra.

Visiem izdzīvojušajiem nu ir jāpieņem – nogalināt vai tikt nogalinātam.

Bostona nu ir kļuvusi par mūriem ieskautu, izolētu pilsētu, un Džoels satiek pusaugu meiteni Elliju (atveido Ramzija), kuru tur gūstā nemiernieku grupa, kas pazīstama ar nosaukumu "Fireflies". "Fireflies" ir atklājuši, ka Ellija ir imūna pret sēnīšu infekciju, un tāpēc viņa var izglābt cilvēci. Kad Džoela brālis Tomijs (atveido Gabriels Luna) pazūd, Džoels, kurš šajā jaunajā pasaulē ir kļuvis par bezbailīgu kontrabandistu, piekrīt izvest Elliju ārpus pilsētas mūriem. Apmaiņā "Fireflies" viņam nodod izmantojamos materiālus, kas viņam nepieciešami, lai meklētu brāli, taču plāns ātri vien izgāžas, un nu viņiem abiem ir jāšķērso visa bijusī Amerikas Savienoto Valstu teritorija.

Lielākā daļa no gaidāmā seriāla otrā plāna aktieriem būs pazīstami tiem, kas spēlējuši populāro videospēli,

tostarp Džoela partnere Tesa (atveido Anna Torva) un "Fireflies" līdere Marlēna (Merle Dendridža, kura arī ierunājusi spēles varoni). Spēļu sērijas fani atpazīs arī brāļus Henriju (Lamars Džonsons) un Semu (Keivons Vudārs), Ellijas bijušo sabiedroto Railiju (Storma Rīda) un Deividu (Skots Šeperds) - kulta līderi ar saviem tumšiem noslēpumiem.

Foto: publicitātes

Ir gaidāmas arī jaunas sejas. Piemēram, Niks Ofermens atveidos pazīstamo kontrabandistu Bilu, taču viņa loma seriālā ir pavisam citādāka. Vēl vienu varoni vārdā Frenks, kurš videospēlē ir miris, seriālā atdzīvinās Marejs Bārtlets. Savukārt ļaunā revolucionāre Ketlīna, kuru atveido Melānija Linska, ir pilnīgi jauns tēls.

Seriāla veidotāji tajā atraduši lomas tiem aktieriem, kas ierunājuši spēles varoņu balsis, – ieskaitot Troju Bārkeru (spēlē ierunājis Džoelu), Ešliju Džonsoni (Ellijas balss), kā arī Džefriju Pīrsu (Tomijs). Arī spēles skaņu celiņa autors Gustavo Santaolalla ir ķēries klāt seriāla mūzikai.

Lielais jautājums videospēļu faniem ir: cik uzticīgs seriāls būs tā pirmavotam? Šobrīd vairāki mediji ziņo, ka, jā, spēles fani būs apmierināti un līdzību ir daudz, jo seriāls ietver lielāko daļu galveno varoņu un sižeta līniju. Tajā pat ir iekļauts materiāls no spēles paplašinājuma ar nosaukumu “Left Behind”. 

Foto: publicitātes

Arī projekta KinoKults.lv līdzdibinātājs Sergejs Timoņins izteicies: “Bieži izskan prognozes, ka videospēļu ekranizācijas būs nākamais kino "sprādziens" pēc komiksu ekranizācijām, kas valda pār kino pasauli pēdējos divdesmit gadus. Iespējams, tas sāksies ar HBO pirmo 2023. gada lielbudžeta seriālu “Pēdējais no mums”, tāda paša nosaukuma "PlayStation" videospēles "The Last of Us" ekranizāciju, kuras fani šo darbu gaida ar aizturētu elpu. Spēle norisinās pasaulē pēc ekoloģiskās apokalipses, kuras rezultātā lielākā daļa iedzīvotāju vai nu gājuši bojā vai mutācijas rezultātā pārvērtušies par asinskāriem briesmoņiem. Taču ne jau zombiji vai apšaudes bija videospēles "The Last of Us" galvenais trumpis - tie bija personāži, kuri spēja izraisīt patiesu līdzpārdzīvojumu. Spēlētāji, sirdij sažņaudzoties, ar asarām acīs sekoja līdzi skarbā algotņa Džoela un pusaudzes Ellijas asiņainajai odisejai pāri izpostītajai Amerikai. Un tieši to gaidām arī no spēles ekranizācijas lielbudžeta seriāla formātā."

Noskaties seriāla kacekli!

Raksts tapis sadarbībā ar LMT Viedtelevīziju. 

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu