Valda Čakare: "Strādāju ar knīpstangu metodi"

Normunda Naumaņa Gada balva mākslas kritikā šogad piešķirta Valdai Čakarei
TVNET/LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Gada balvas mākslas kritikā ieguvēja, literatūras un teātra zinātniece Valda Čakare teātra un kinokritiķa Normunda Naumaņa vārdā nosauktās Gada balvas mākslas kritikā un Jaunā kritiķa vai kritiķes veicināšanas balvas svinīgajā pasniegšanas ceremonijā "NN nakts" Jaunajā Rīgas teātrī.
Gada balvas mākslas kritikā ieguvēja, literatūras un teātra zinātniece Valda Čakare teātra un kinokritiķa Normunda Naumaņa vārdā nosauktās Gada balvas mākslas kritikā un Jaunā kritiķa vai kritiķes veicināšanas balvas svinīgajā pasniegšanas ceremonijā "NN nakts" Jaunajā Rīgas teātrī. Foto: Zane Bitere/LETA

Žūrija Gada balvai mākslas kritikā bija nominējusi arī dzejnieci, literatūrkritiķi Annu Auziņu, mākslas zinātnieci Stellu Pelši un tulkotāju, publicisti Santu Remeri. Jaunās kritiķes veicināšanas balva piešķirta Sofijai Kozlovai.

Piešķirot gada balvu, žūrija skaidroja, ka Čakares "fundamentālās profesionālās zināšanas un vērīgā acs apvienojumā ar rotaļīgu vieglumu rada pārliecinoši elegantu rakstības stilu", īpaši izceļot publikācijas vietnēs "kroders.lv" un "satori.lv".

Kopā ar balvu kritiķe saņem 1500 eiro stipendiju, kuru atbalsta tehnoloģiju uzņēmums "Tilde".

TVNET balvas laureātei pēc svinīgās ceremonijas jautāja, kādi ir nepieciešamie apstākļi, lai taptu laba kritika. 

"Te man jāsaka, ka es rakstu ar knīpstangu metodi. Proti, pa teikumam, teikumam vien, un tad, kad tie ir savirknēti, pārrakstu tos vēlreiz un vēlreiz. Tātad, rakstu ļoti neproduktīvi. Vienmēr esmu sapņojusi par to, ka man būs tādi nelieli uzmetumi, piezīmes - jo tas ir ārkārtīgi svētīgi, piefiksēt pirmos iespaidus. Nekad man īsti tam nav bijis laika, un tad vienmēr tie ir bijuši jāatsauc prātā pēc atmiņas. Uzskatu, ka veikt šādas piezīmes būtu ļoti vajadzīgi." 

Valda Čakare studējusi Medisonas universitātē ASV, kur ieguvusi Fulbraita stipendiju, doktora grādu saņēmusi Pēterburgas universitātē, 1989. gadā aizstāvot disertāciju aizstāvot disertāciju "Paradokss Harolda Pintera, Normana Frederika Simpsona un Brendana Biena dramaturģijā".

Jaunās kritiķes veicināšanas balvu saņēma Sofija Kozlova, žurnāla "Tvērums" radošā direktore. Viņas interešu lokā: filozofija un teoloģija. Tā kā jaunā laureāte šobrīd studē ārzemēs, balvu viņas vietā bija ieradusies saņemt māsa Eiženija, kura nolasīja viņas rakstīto pateicības vēstuli. Fragments no tās: 

"Domājot par kritikas nākotni, (..) man gribas novēlēt tai nemieru un iekšēju viļņošanos, dzīvīgumu un drosmi uzklausīt un iebilst. Novēlēt kritiku par kritiku un kritiku par kritiķiem. Jo tik daudz sliktu lietu nāk no absolūtā un vienveidīgā. Es aicinu visus nekad nepierast un nekad neiemācīties rakstīt kritiku. Tikai tā var saglabāt tiesības kļūdīties, kas tas ir tik veselīgi sarunas uzturēšanai."

Žūrija izcēla Kozlovas publikācijas "punctummagazine.lv" un "satori.lv". Kopā ar balvu Kozlova saņem stipendiju, kuru 500 eiro apjomā atbalsta SIA "Kurekss".

Naumaņa vārdā nosauktajai Gada balvai mākslas kritikā Kultūras ministrija ir piešķīrusi nacionālās nozīmes balvas statusu. 

Lēmumu par šī gada nominantiem pieņēma biedrības izveidota žūrija: tās priekšsēdētājs, filozofs un rakstnieks Ilmārs Šlāpins, Nacionālā kino centra direktore Dita Rietuma, izdevniecības "Neputns" galvenā redaktore Laima Slava, teātra kritiķe Undīne Adamaite, dzejnieks un literatūrzinātnieks Kārlis Vērdiņš, Valsts kamerorķestra "Sinfonietta Rīga" mākslinieciskā producente, muzikoloģe Baiba Kurpniece, literatūras kritiķe Anda Baklāne un Normunda Naumaņa biedrības valdes priekšsēdētāja Sarmīte Ēlerte.

Naumaņa Gada balvai mākslas kritikā un Jaunā kritiķa veicināšanas balvai varēja pieteikt autorus, kas aizvadītā gada laikā darbojušies teātra, kino, literatūras, mūzikas, vizuālās mākslas, arhitektūras, dizaina un dejas mākslas kritikas jomā. Balva tiek pasniegta reizi gadā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu