Ar plašu sabiedrības atbalstu glābj Jēkabpils bibliotēkas grāmatas

Toms Treibergs
, TVNET kultūras redaktors
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Jēkabpils pilsētas bibliotēka / Facebook

Tā kā Jēkapbils pilsētas bibliotēka atrodas pavisam netālu no Daugavas, bibliotēkas darbinieki sestdien sarīkojuši grāmatu evakuācijas talku. Cilvēku atsaucība bijusi liela un no bibliotēkas pagrabstāva pārvietota apmēram trešdaļa no kopējā krātuves fonda, kas ir ap 50 tūkstošiem vienību liels.

Bibliotēkas direktores vietniece Renāte Lenša TVNET pastāstīja, ka pirmo palīgu daļu – grāmatvedības nodaļas darbiniekus – noorganizējusi Jēkabpils novada administratīvās pārvaldes izpilddirektora vietniece Anita Moskovska, pēc tam palīgi piepulcējušies, pateicoties sociālajos tīklos izvietotajiem aicinājumiem pēc palīdzības: "Kopumā palīgu bija ap 50, Jēkabpils jaunsargi palīdzēja ar mēbeļu un datortehnikas pārvietošanu uz augšējiem stāviem. Saņēmām zvanus no kolēģiem Pļaviņās, Līvānos, Madonā, atsaucība bija negaidīti liela. Teicām lielu paldies katram, bet sapratām, ka tiksim galā paši."

Pēc darba bibliotēkā daļa cilvēku devušies palīgā pārvietot preces lielveikalos "RIMI" un "MAXIMA", kurus arī skāris plūdu ūdens.

Foto: Jēkabpils pilsētas bibliotēka / Madara Bicāne

Uz jautājumu, kā vērtē notiekošo situāciju pilsētā šobrīd, R. Lenša atbild: "Skatoties fotogrāfijas un to, kā krītas ūdens līmenis Daugavā atcerējos 1981. gadu, kad pie manas mājas sliekšņa bija ūdens, un, kaut gan apkārt viss bija applūdis, mana māja, laimīgā kārtā, neapplūda. Šobrīd es jūtos stabili un mierīgi, jo ūdens līmenis ir krities. Pie dambja netiekam, taču to ļoti aktīvi fotogrāfē mediji un pašvaldība. Protams, pastāv bažas saistībā ar laikapstākļu prognozi, kura paredz palu ūdens papildināšanos. Vižņi, lietus – tās šobrīd ir lielākās bažas. Ceru, ka mūsu dienestiem izdosies valni nostiprināt."

Foto: Jēkabpils pilsētas bibliotēka / Facebook

Jēkabpils pilsētas bibliotēka savu darbu turpina, jo, salīdzinot ar citām pilsētas ēkām, tās pirmais stāvs tomēr ir salīdzinoši augsts. Daudzas grāmatas savu pagaidu atrašanās vietu guvušas zem palodzēm un gaiteņos, taču, ņemot vērā apstākļus, neērtības ir paciešamas. Arī sestdienas talkas laikā ikdienas apmeklētāju plūsma nebija mazinājusies, sevišķi interneta izmantošanas un uzziņu dēļ.

Foto: Jēkabpils pilsētas bibliotēka / Madara Bicāne

Bibliotēkai ir plaša un sazarota vēsture, kuru iespējams izpētīt tās tīmekļa vietnē.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu