Atklās pirmo zināšanu un atjautības galda spēli latgaliski

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Publicitātes foto

Trešdien, 18. janvārī, plkst. 12.20 Balvu novada Rekovā notiks pirmais jaunās galda spēles latgaliski “Čipierkstneits” čempionāts, kas reizē ar “Ontona dienas” svinēšanu iesāks folklorista, novadpētnieka un dzejnieka Ontona Slišāna (1948–2010) 75. jubilejas gada notikumus.

Pirmajā “Čipierkstneiša” čempionātā piedalīsies Balvu un Ludzas novada skolēni, kuri piedalās latgaliešu valodas pulciņu aktivitātēs. Čempionāta noslēgumā skolēniem uzstāsies latgaliešu hip-hop māksliniece Ūga.

Foto: Publicitātes foto

Jaunā galda spēle “Čipierkstneits” ir pirmā zināšanu, uzdevumu, atjautības un arī veiksmes spēle latgaliski. Tās autore ir filoloģe un dizainere Jolanta Keiša, kuras dzimtā puse ir Balvu novada Šķilbani. Pie spēles izdošanas talkā gājušas biedrības “Upītes jauniešu folkloras kopa” un latgaliešu kultūras kustība “Volūda”. Spēles izdošanu atbalstījusi Valsts kultūrkapitāla fonda Latgales kultūras programma.

Spēles nosaukuma “Čipierkstneits” ideja ņemta no Ontona Slišāna daiļrades – tas ir četros pirkstos paņemams lielums jeb šķipsniņa. Tāda ir arī spēles ideja – šķipsniņa latgaliskuma, zināšanu, informācijas un sajūtas kopā ar spēles biedriem. Ideja par spēli Jolantai Keišai radās 2021. gadā kā studiju darbs dizaina programmā, kas nu pārtapis galda spēlē ar mērķi labāk iepazīt Latgali. Uz spēles laukuma atrodamas dažādas mūsdienu un senāku laiku Latgales kultūras vērtības – gan objekti, gan cilvēki, atstājot liecības par Latgales dažādo kultūrvēsturi.

Foto: Publicitātes foto

Šī gada “Ontona dīnas ļustes”, kas ik gadu ar dažādām aktivitātēm vārdadienā godina folkloristu, plānotas kā viņa 75. jubilejas gada iesākums – vairāki Slišānam veltīti pasākumi būs visu gadu, to noslēdzot 28. decembrī, kad novadpētnieks un literāts būtu svinējis savu dzimšanas dienu. Ontona dienas svinēšana Balvu novada Upītē pirmo reizi notika 2015. gadā ar slēpju pārgājienu “Raibī panti”, kas vēlāk pārtapa “Ontona dīnas ļustēs”.

Svētku pasākumu “Ontona dīnas ļustes” organizē Nemateriālās kultūras centrs “Upīte”, sadarbojoties ar kultūras centru “Rekova” un latgaliešu kultūras kustību “Volūda”.

Galda spēli “Čipierkstneits” jau tagad katrs gribētājs var nopirkt latgaliešu kultūras kustības “Volūda” ziedošanas platformā-veikalā http://voluda.lv. Šobrīd tirdzniecībā būs pieejami tikai 50 spēles eksemplāri.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu