Valmierā durvis vērs kultūrtelpa "Akustika"

Toms Treibergs
, TVNET kultūras redaktors
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Kultūrtelpa "Akustika"

Rīt Valmierā, Diakonāta ielā 6 ar Daumanta Kalniņa un Kaspara Zemīša uzstāšanos tiks atklāta kultūrtelpa "Akustika", kura mājvietu radusi kādreizējā pasta un telegrāfa ēkā, vienā no neparastākajām vēsturiskajām celtnēm pilsētā.

Jauno kultūrtelpu vada uzņēmējs Uģis Bormanis un šefpavārs Artūrs Taškāns. Līdz šim tika organizēti kamerkoncerti restorāna "Akustika" telpās un vasarā - arī pagalmā, tomēr, jūtot pieprasījumu pēc neordināriem kultūras notikumiem, izbūvētas speciāli piemērotas telpas, kurās turpmāk būs iespējams uzņemt līdz 90 kultūras baudītāju vienlaikus.

Vēl komandā darbojas Oskars Koļesņikovs, kurš darbojas Līgatnes kultūras un atpūtas kompleksa "Zeit" viesnīcas sektorā. Šefpavāra Artūra Taškāna talantu savulaik bija iespējams novērtēt restorānā "3 naži" un kafijas baudītavā "Rocket Bean Roastery".

Lai uzzinātu par kultūrvietas tapšanas vēsturi, vēsturisko pasta ēku un gaidāmajiem kultūras notikumiem, TVNET aicināja Uģi Bormani par to pastāstīt plašāk.

Šefpavārs Artūrs Taškāns un "Akustikas" vadītājs Uģis Bormanis
Šefpavārs Artūrs Taškāns un "Akustikas" vadītājs Uģis Bormanis Foto: Kultūrtelpa "Akustika"

Pirmais etaps bija restorāns "Akustika", un, tādējādi, likumsakarīgi šķita tam pievienot arī kultūrtelpu?

Restorānu atvērām jau aizpagājušā gada vasarā, kas bija pirmais etaps "Akustikas" tapšanā. Pirmo lokdauna periodu dzīvojām šeit uz vietas, restorānu būvējām no nulles ar domu, lai tas būtu maksimāli ērts gan viesiem, gan darbiniekiem. Kultūras dzīvi ar maziem dārza koncertiem terasē. Redzējām lielu atsaucību gan no vietējiem iedzīvotājiem, gan no reģiona kopumā, beigu beigās jau arī brauca no Rīgas ciemos. Valmiera jau tomēr ir tāda liela kultūras mīļu pilsēta. Te ir arī teātris, ar kuru mums arī ir lieliska sadarbība – esam atvēruši mazu kafejnīciņu teātra pagaidu telpās. Sākām domāt par to, kas ar mūsu kultūras pasākumiem notiks rudenī, un, tā kā otrais stāvs vēl nebija pabeigts, izveidojām akustisku programmu ar dažādu mākslinieku dalību vakariņu laikā. Tā kā uz šiem vakariem arī bija diezgan liels pieprasījums, sapratām, ka ir jāmobilizējas un jāapgūst visas mums pieejamās telpas. Pagājušā gada nogalē sasparojāmies un pabeidzām gan mazo zālīti, gan otrā stāva jauno kultūrtelpu. Tā paredzēta ne tikai koncertiem, bet arī semināriem un plašākām viesībām.

Kā jau minēju, mēs sadarbojamies ar Valmieras drāmas teātri, un tādēļ mums ir doma ar jaunajiem aktieriem uztaisīt kādas mini izrādes. Iespējas ir plašas un idejas, protams, rodas arvien vairāk un vairāk. Es ceru, ka būsim viens no Vidzemes interesantākajiem kultūras punktiem, kas mijas ar gastronomisko baudījumu, kas ir "Akustikas" pamatbūtība.

Lūdzu, pastāsti vairāk par Valmieras teātra pagaidu telpām. Zinu, ka teātris šobrīd ir rekonstrukcijā, bet kas ir tā jaunā mājvieta?

Jā, remonti ievilkās un teātris izmisīgi meklēja pagaidu mājas. Tur arī mēs piedāvājām savu palīdzību, kad otro stāvu vēl nebijām pabeiguši un nezinājām, kāds tad viņš beigu beigās izskatīsies. Nāca pretī Valmieras pašvaldība un piedāvāja savu variantu, kurtuvi jeb bijušo katlumāju. Jau pirms tam bija pilsētas izstrādāts attīstības projekts, ka tā būs laikmetīgās mākslas telpa, kur notiks izstādes un tāda veida pasākumi. Šobrīd ēkas telpas ir renovētas un pielāgotas teātra vajadzībām – uz diviem gadiem.

Kā izveidojās "Akustikas" komanda un cik lieli ieguldījumi bija jāveic, ka šobrīd varam runāt par jaunu kultūras vietu?

Šajā projektā esam trīs partneri, un tas galvenais, kurš mūs saveda kopā, ir Marģers Zeitmanis un Zeitmaņu ģimene kopumā. Gan jau būs dzirdēts par Līgatni un "Zeit" kompleksu, kur ir gan viesnīca, gan tīklu parks. Zeitmaņu īpašumā bija arī šī brīnišķīgā pasta ēka, kurā mēs kopā ar Artūru un Marģeru satikāmies un vienojāmies, ka mūsu vīzija ir skaidra – šī ir tā vieta, kur mēs gribam un redzam sevi darbojamies kopā. Ar Artūru esam seni draugi, bet viņa līdzšinējā karjera bija vairāk ārpus Latvijas, stažējoties dažādos Eiropas restorānos. Prakses iemaņas viņš paslīpējis arī dažos "Michelin" zvaigžņu restorānos, līdz ar to viņa kulinārā bagāža ir ārkārtīgi liela un šajā ziņā mums saskan vīzija par to, kā ir jāstrādā restorānam. Savukārt es allaž esmu darbojies zālē kopā ar viesiem un tā nu tas viss saslēdzās kopā – pie tam, Covid laikā. Artūrs atgriezās Latvijā un tā arī sākām darboties.

Bijusī pasta un telegrāfa ēka Valmierā, Diakonāta ielā 6
Bijusī pasta un telegrāfa ēka Valmierā, Diakonāta ielā 6 Foto: Kultūrtelpa "Akustika"

Ko interesantu vari pastāstīt par šo bijušo pasta un telegrāfa ēku, kurā tagad mājo "Akustika"?

Zem šīs mājas atradās visa Vidzemes reģiona galvenais sakaru punkts. Ēka ir unikāla ar to, ka šī ir viena no divām mūra mājām, kura kara laikā netika nopostīta. Viņa ir brīnišķīgi saglabājusies, būvētāji ir bijuši zviedri, tā kā tas ir pamatīgs un interesants arhitektūras meistardarbs. Galvenajā zālē, kas mums ir pirmajā stāvā, ir ļoti interesants nesošo konstrukciju veidojums, par kuru arī vairāki arhitekti ir atzinuši, ka šis ir kaut kas unikāls. Tas ir monolīts un viengabalains siju izkārtojums visā griestu apjomā, ar nesošo kolonnu vidū. Ēkā ir laba aura, jo nekas cits, izņemot pastu, šeit nav bijis. Tagad esam to pārveidojuši par restorānu un nu jau arī kultūras telpu.

Foto: Kultūrtelpa "Akustika"

Rītvakar kultūrtelpu atklās dziedātāja Daumanta Kalniņa un ģitārista Kaspara Zemīša koncerts. Kādi vēl jaunumi sagaidāmi?

Šo sestdien uzstāsies Aija Vītoliņa ar franču mūzikas programmu. Nākamnedēļ pie mums viesosies Ainars Mielavs, tad – Juris Kaukulis. Valentīna dienā muzicēs Mārcis Auziņš. Šobrīd pasākumu grafiks ir aizpildījies līdz marta beigām un izskatās, ka koncerti notiks pat divas reizes nedēļā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu