Ko Latvija klausījās pagājušajā nedēļā? TOP 15 mūzikas albumi

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: publicitātes

Straumēšanas vietnēs internetā mūziku var atlasīt dažādos veidos - pēc aktuālajiem singliem, pēc albumiem un pēc mūzikas kuratoru veidotām noskaņu izlasēm un vēl citas individuālas pieejas. “Zelta Mikrofons” sadarbībā ar Elektrum ziņu portālā TVNET piedāvā iepazīt Latvijas mūzikas straumēšanas rezultātus no dažādiem skatupuntiem. Šoreiz caur straumētāko albumu topu.

Starptautiskā mūzikas skatuvē jauni singli iznāk ar lielāku regularitāti, bet mazajai Latvijas mūzikas skatuvei ir krietni lēnāks temps. Straumētāko Latvijas albumu top 15 veido gan salīdzinoši jauni ieraksti, gan arī popmūzikas klasika, kas izdota 2001. gadā.

Albumu TOP 15 veido šī gada janvāra trešā nedēļas dati, apkopojot gan straumēšanas, gan lejupielādes rezultātus

Kā redzams, topā dominē ar hiphopu saistīti ieraksti. Klausītāko trijniekā ir MSencis un Grandmaster Neon 2022. gada albums “goda vards cetri” un “Ziedu Vijas” 2021. gada albums “CAW”, turpat arī “Singapūras Satīns” albums “STONKS” (2021). Desmitniekā ir arī rolanda če un Finķa 2022. gadā izdotie albumi, bet 11. vietā anša “Liela māksla”, kas izdots 2020. gadā. Ar diviem albumiem topā ierindojies “Kastrācija”.

Mūzikas straumēšanas vietnēs tiek spēlēti arī bērniem paredzētās mūzikas albumi un šūpuļdziesmas. Albuma topa piektajā vietā ir projekta “Tutas Lietas” albums “Tutas Dziesmas” (2021), bet 14. vietā Tutas albums “Nu-ku-smalki-šiki-drū” (2020). Septītais klausītākais ir Kārļa Kazāka albums “Šūpuļdziesmas. Mēness ceļu rādīs miega peles vezumam” (2008).

Albuma topā atrodami arī popmūzikas albumi - otrajā vietā “Bermudu Divstūris” 2022. gada albums “Vidēji Glīts”, sestajā vietā - “Prāta Vētras” albums “Gads Bez Kalendāra” (2021), bet 10. vietā Būū “Albūūms” (2021). Interesanti, ka topā ierotējis arī “A-Eiropa” albums “Tuvumā Tālumā”, kas ir izdots 2001. gadā un pieder pie Latvijas popmūzikas / deju mūzikas klasikas.

Foto: publicitātes

Kas attiecas uz starptautisko albumu top15, to pārsvarā veido 2022. gadā izdotie albumi. Ar diviem senākiem albumiem topā redzams The Weeknd, kas, iespējams, ir saistīts ar mākslinieka šī gada augustā Tallinā gaidāmo koncertu. “Cigarettes After Sex” 2016. gada albums ir piektais straumētākais. Topā iekļuvis arī Kanjē Vesta (Kanye West) 2007. gada albums “Graduation”.

Foto: publicitātes

Albuma tops savā veidā parāda to, ka labai mūzikai nav derīgumu termiņa, tikmēr singlu mūžs ir īsāks, bet spožāks. Mūzikas popularitāti ietekmē arī blakus faktori - mākslinieka koncerttūre vai notikumi publiskajā dzīvē, kā arī pavisam praktiskas vajadzības - mazuļa iemidzināšana. Savukārt nākamais straumētāko ierakstu topa fokuss būs uz mūzikas žanriem, atklājot dažādu paaudžu, iespējams, diamentrāli atšķirīgo muzikālo gaumi.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu