Latvijas džeza vēsture vinila formātā un dokumentālajā filmā

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Publicitātes foto

Džeza mūzikas izdevniecība "Jersika Records" laidusi klajā jaunu Latvijas vēsturisko džeza ierakstu skaņuplati "The Lost Latvian TV Studio Sessions 1967", informē izdevniecības vadītājs Mareks Ameriks.

Pēc Amerika vārdiem, jaunā skaņuplate turpina Latvijas džeza vēsturisko ierakstu sēriju un 2021. gadā iznākušajai Raimonda Paula Trio platei "The Lost Latvian Radio Studio Sessions 1965/1966" seko ieraksts, kurā var klausīties Pēterburgas džeza pianistu Juriju Viharevu un Latvijas džeza mūziķu ritma grupu - bundzinieku Eināru Raibo un kontrabasistu Juri Āķi, kurš savos arhīvos šos ierakstus ir atradis un uzticējis "Jersika Records" to izdošanu. Ieraksti veikti 1967. gadā, Latvijas Televīzijas studijā, gatavojoties Bruno Ojas vadītajam raidījumam.

Ieraksta digitālu restaurāciju no oriģinālajām magnētiskajām lentēm veica skaņu režisors Mārtiņš Krastiņš. Skaņu plates bukletā lasāmi mūzikas apskatnieka un vēsturnieka Mikus Soloveja ievadvārdi. Plates dizainu veidojis Edgars Ameriks.

Līdz ar jaunās skaņuplates iznākšanu džeza izdevniecība "Jersika Records" piedāvā arī dokumentālo filmu par Latvijas pirmo džeza festivālu "KIKOK 1962", kad 1962.gada 18.decembrī, Rīgā, Mūkusalas ielā, uz vienu vakaru tika sapulcināta visa Rīgas džeza scēna.

Filmā piedalās un ar savām atmiņām dalās festivāla dalībnieki, organizētāji un aculiecinieki, mūziķi Juris Āķis, Raimonds Pauls, Aivars Zītars, Aivars Krūmiņš, Aldis Ermanbriks un skaņu inženieris Mārtiņš Saulespurēns, kā arī savu komentāru sniedz džeza mūzikas pētnieks, Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas profesors Indriķis Veitners. Filmas scenārija autors ir Mikus Solovejs, bet režisors – Mareks Ameriks.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu