FOTO ⟩ Ieskats Jaunā Rīgas teātra rekonstrukcijas darbos

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Iepazīstina ar Jaunā Rīgas teātra rekonstrukcijas būvdarbu gaitu
Iepazīstina ar Jaunā Rīgas teātra rekonstrukcijas būvdarbu gaitu Foto: Jānis Škapars/TVNET

Jaunā Rīgas teātra (JRT) rekonstrukcija strauji virzās uz priekšu, un to ir iespējams pabeigt līdz 2023. gada beigām, nepiesaistot papildu finansējumu. Nepieciešams tikai mazināt birokrātiskos šķēršļus un paātrināt savstarpējo norēķinu procesu.

To ceturtdien, 9. februārī, klātienē apmeklējot un izvērtējot teātra ēkas būvniecības gaitu, secināja kultūras ministrs Nauris Puntulis, arhitekte un JRT rekonstrukcijas projekta autore Zaiga Gaile, JRT aktieru kolektīvs un būvnieku pārstāvji.

Šobrīd ir sākts Jaunā Rīgas teātra rekonstrukcijas darbu noslēdzošais posms un teātris pamazām iegūst tās aprises, kādas tam būs pēc visu rekonstrukcijas darbu pabeigšanas. Tostarp jau ir sākta arī skatuves aprīkojuma piegāde.

JRT rekonstrukcijas gaitu sākotnēji smagi ietekmēja gan Covid-19 pandēmija, gan Krievijas sāktais karš Ukrainā, kas būtiski sadārdzināja energoresursus, un tāpēc ievērojami kāpa arī būvmateriālu ražošanas izmaksas. Mainījās arī būvmateriālu iegādes un pasūtīšanas process. Daudzviet bija nepieciešama priekšapmaksa, lai spētu laicīgi rezervēt rekonstrukcijai nepieciešamos būvmateriālus un saņemt tos ar iespējami mazāku aizkavēšanos.

Pilnsabiedrības “SBSC” valdes loceklis Juris Pētersons: “Pēdējie pāris gadi bija nepieredzēti ārkārtas apstākļi, kādos būvniekiem nācās strādāt gan Latvijā un Eiropā, gan pasaulē kopumā. Energoresursu straujais cenu kāpums, īpaši 2022. gada otrajā pusē, nozīmīgi ietekmēja būvniecību pilnīgi visos posmos – sākot ar būvmateriālu ražošanu, rezervāciju un piegādi, gan arī pašu būvdarbu procesu. Ražotāju un būvmateriālu piegāžu kavēšanās ir ietekmējusi arī būvdarbu termiņu, bet šobrīd jau droši varam teikt, ka Jaunā Rīgas teātra ēkas rekonstrukciju varam pabeigt līdz 2023. gada beigām. Iekļausimies arī esošajā budžetā, un papildu finansējums nebūs nepieciešams. Vēl tikai jāpārvar pēdējie birokrātiskie šķēršļi, oficiāli pagarinot būvdarbu noslēgšanas termiņu.

Ļoti ceram, ka VAS “Valsts nekustamie īpašumi” nebūs ieinteresēta apzināti kavēties ar līguma termiņa izmaiņām un varēsim saglabāt tikpat aktīvu būvdarbu tempu kā līdz šim. Jo mazāk birokrātisko šķēršļu tiks likts, jo ātrāk būs iespējams pabeigt būvdarbus un nodot Jaunā Rīgas teātra ēku ekspluatācijā.”

Rekonstruētā Jaunā Rīgas teātra ēka būs mūsdienīga, energoefektīva un aprīkota atbilstoši moderna teātra vajadzībām. JRT kompleksa telpu kopējā platība palielināsies līdz 9767 kvadrātmetriem, ko papildinās 649 kvadrātmetrus liels pagalms. Kopējais skatītāju vietu skaits palielināsies no 400 līdz 840. Teātrī būs trīs skatītāju zāles: lielā Smiļģa zāle ar 325 vietām parterā un 175 vietām balkonā, lielā “Black-box” zāle ar 240 vietām un mazā “Black-box” zāle ar 100 sēdvietām. Tāpat paredzētas arī trīs mēģinājumu zāles. Otrajā stāvā aktieriem un citiem teātra darbiniekiem būs modernas ģērbtuves, dušas un plaša virtuve. Savukārt pagraba stāvā paredzēta moderna darbnīca.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu