Filmas "Neona pavasaris" seansā diskutēs par LGBTQ kopienas redzamību Latvijas kino

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Kadrs no mākslas filmas "Neona pavasaris"
Kadrs no mākslas filmas "Neona pavasaris" Foto: Publicitātes foto

Rīt plkst.18 LGBT Namā Rīgā, Stabu ielā 19 pasākumu cikla "Mozaīkas sarunas" ietvaros būs iespējams noskatīties režisora Matīsa Kažas filmu "Neona pavasaris", kā arī piedalīties īpašā sarunā ar filmas veidotājiem un ekspertiem, lai vairāk uzzinātu par LGBTQ kopienas redzamību Latvijas kino.

Pasākuma laikā tiks aktualizēts jautājums par LGBTQ kopienas reprezentācijas nozīmi Latvijas kino un kultūras vidē. Sarunas fokusā izvēlēta 2022. gada rudenī iznākusī filma "Neona pavasaris", kurā attēlotas romantiskas attiecības starp divām jaunām sievietēm - bez stigmas un nosodījuma, bet ar izpratni par sarežģīto.

Filma "Neona pavasaris" ir spraiga jauniešu drāma un naktsdzīves hronika. Filmas galvenā varone Laine (Marija Luīze Meļķe) ir studente, kas dzīvo Rīgas priekšpilsētā. Laikā, kad Laines vecāki pārstāj dzīvot kopā un viņai jāuzņemas atbildība par mazo brāli, meitene nokļūst Rīgas pagrīdes reivos, kur viņa iemīlas savā vienaudzē Gundā (Grēta Trušiņa) un atklāj savu seksualitāti. Taču bezmiega nakšu un ballīšu iespaidā Laine pakāpeniski sāk zaudēt saikni ar realitāti un ģimeni.

"Mozaīka" valdes loceklis Kaspars Zālītis norāda, ka kino ir nozīmīgs veids, kas ļoti tiešā veido sabiedrisko domu un skatītāja apziņā nostiprina zināmu priekšstatu par realitāti. Līdz šim gan Latvijas kino LGBTQ varoņi ir bijusi maz pārstāvēti, tādēļ ar šo pasākumu tā rīkotāji vēlas uzsvērt LGBTQ kopienas redzamības nozīmi, un "iedrošināt kino un kultūras pārstāvjus aizvien vairāk uzsvērt un runāt par mūsu sabiedrības dažādības šķautēm".

Ievadsarunā pirms seansa piedalīsies filmas veidotāji – režisors Matīss Kaža, aktrise Grēta Trušiņa, kā arī Rīgas Kino muzeja direktore Agnese Logina. Sarunu vadīs portāla "Satori" redaktors Andrejs Vīksna.

Filmas "Neona pavasaris" nacionālā pirmizrāde Rīgas Starptautiskajā kinofestivālā 2022. gada rudenī

LGBT Nams atrodas Stabu ielā 19 un izveidots 2019.gadā kā pirmā drošā vide LGBT kopienai un tās atbalstītājiem. LGBT Namu uztur LGBT un viņu draugu apvienība "Mozaīka", un tajā regulāri notiek izglītojoši un izklaidējoši pasākumi LGBTQ kopienas atbalstam.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu