FOTO ⟩ Kultūras jaunumi Liepājā: “Skursteņslauķu diena” Hoijeres viesu namā un laikmetīgā māksla Liepājas muzejā

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Kārlis Volkovskis

Vakar Liepājas 17.–19. gadsimta interjera muzejs “Hoijeres kundzes viesu nams” aicināja uz “Skursteņslauķu dienu”, pulcinot kuplu skaitu interesentu un aktualizējot jautājumus par dūmvadu apkopi un seno arodu – skursteņslaucīšanu. Turpretim Liepājas muzeja lielajā izstāžu zālē piektdien atklāta laikmetīgās mākslas izstāde “Viļņošanās”. Izstādē skatāmas gleznas no uzņēmēja Raivja Zabja mākslas kolekcijas, kā arī speciāli šai izstādei veidota kubiešu mākslinieka Umberto Diasa (Humberto Díaz) mākslas instalācija “Asaru jūra”.

“Skursteņslauķu dienā” klātesošajiem bija iespēja vērot vēsturiskā nama manteļskursteņa dūmvada apkopi, fotografēties ar skursteņslauķiem uzdot sev interesējošus jautājumus, kā arī baudīt dūdu skanējumu Jura Lipšņa un muzikālās apvienības “Saule i tuvāk” priekšnesumā.

Dienas norisē Hoijeres namā bija sastopami un klātesošos ar profesiju iepazīstināja skursteņslauķi Dainis Kreināts, Gatis Matisons, Jānis Andersons un viena no Latvijā retajām šīs profesijas pārstāvēm, sievietēm – Līga Ondzule.

Latvijā nav skolas, kurās būtu iespējams apgūt skursteņslauķa arodu, tāpēc profesijas apgūšana arī mūsdienās norit veidā, kāds tas bijis raksturīgs agrākiem laikiem. Sākotnēji katram pašam jāmeklē savs meistars, kurš varētu ierādīt profesiju. Pēcāk apgūtās zināšanas jātestē Latvijas Skursteņslaucītāju amata brālībā.

Liepājas muzeja lielajā izstāžu zālē Kūrmājas prospektā 16/18 piektdien tika atklāta laikmetīgās mākslas izstāde “Viļņošanās”. Izstādē skatāmas gleznas no uzņēmēja Raivja Zabja mākslas kolekcijas, kā arī speciāli šai izstādei veidota kubiešu mākslinieka Umberto Diasa (Humberto Díaz) mākslas instalācija “Asaru jūra”.

Raivis Zabis ir dzimis liepājnieks. Savu mākslas izlasi uzņēmējs un mākslas kolekcionārs sāka veidot 2005. gadā. Katrai gleznai viņa kolekcijā ir savs stāsts, visas tās ir daļa no kolekcionāra dzīves, daļa no viņa paša.

Raivja Zabja kolekcijas darbu izstādes Liepājas muzejā ir rīkotas vairākkārt. Jaunākā pieredzes, iedvesmas un vēsturisko slāņu piesātinātā izstāde Liepājas muzeja lielajā izstāžu zālē parāda, kā veidojas savstarpēju pieredžu un informācijas apmaiņu starp mākslinieku un kolekcionāru, kur nav svarīgi, ne autors, ne nosaukums, ne citas detaļas, bet svarīgas ir tikai sajūtas un iespaidi, un iedvesma, kas rosina radoši darboties.

Kubiešu mākslinieka Umberto Diasa instalācija veidota no kritušas kastaņas un dzintariem. Instalācija “Asaru jūra” tapusi kā radošs process trīs nedēļu laikā Latvijā, esot saiknē ar vietējo vidi, kopienu un šeit gūtajiem impulsiem. Māksliniekam radošajā procesā asistēja kubiešu mākslas zinātniece un izstāžu kuratore Gabriela Ernandesa Brito (Gabriela Hernández Brito).

Umberto Diass (1975) 1995. gadā studējis keramiku un grafisko dizainu profesionālajā mākslas skolā Trinidādā un 2004. gadā absolvējis tēlniecību Augstākajā mākslas institūtā Havanā.

Kubiešu mākslinieku vienmēr ir fascinējušas trīsdimensiju un objektorientētas mākslas prakses. Vispirms ar keramiku Trinidadā, bet vēlāk, kad viņš iestājās Augstākajā mākslas institūtā, kur paplašināju savus pētījumus, pievēršoties citiem mākslas medijiem, piemēram, instalācijām, performancēm, skulptūrām un video mākslai.

Izstādes atklāšanā tika arī prezentēts Raivja Zabja kolekcijas otrais katalogs-ceļvedis “The Ripple Effect of Art”, kas klajā nācis 2023. gada februārī. Tas apkopo un stāsta, kā tapusi un astoņpadsmit gadu laikā attīstījusies Raivja Zabja mākslas kolekcija.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu