Pirmizrāde Latvijas Leļļu teātrī – “Divi mazi mežonēni”

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Matīss Markovskis

Latvijas Leļļu teātra pirmizrāžu pavasarim uzņemot apgriezienus, šovakar pie skatītājiem nonāks jau trešais šī gada jauniestudējums – amerikāņu autora Ernesta Setona-Tompsona grāmatas “Divi mazi mežonēni” skatuves versija Martas Mauzeres-Siliņas dramatizējumā. Izrāde, kas paredzēta skatītājiem no 5 gadu vecuma, stāsta par trim bērniem, kuri nolemj sekot savam sapnim un kļūt par indiāņiem, pārvācoties uz dzīvi mežā. Piedzīvojumi mijas ar jaunu izdzīvošanas prasmju attīstīšanu, ļaujot iepazīt dabu un tās likumus.

Kanādiešu-amerikāņu rakstnieks Ernests Setons-Tompsons, kurš līdzās literārajai un mākslinieka darbībai bija azartisks dabas pētnieks un aktīvists, grāmatu "Divi mazi mežonēni" sarakstīja tālajā 1903. gadā. Tā kļuva gan par aizraujošu piedzīvojumu stāstu, gan praktisku rokasgrāmatu izdzīvošanai dabā, un daļēji tika sarakstīta paša autora izveidotās bērnu un jauniešu dabas pētnieku organizācijas vajadzībām, kas dažus gadus vēlāk deva impulsu skautu kustības izveidei visā pasaulē. Rakstnieka veltītie sacerējumi dabai un dzīvniekiem arī latviešu lasītājiem pazīstami jau vairāk nekā 100 gadus un tikuši tulkoti un publicēti kopš 1913. gada. Daudzu paaudžu zēni un meitenes kopā ar Setona-Tompsona literāro darbu varoņiem sapņojuši kļūt par īstiem indiāņiem, mācījušies cienīt dabu un ielūkojušies dzīvnieku noslēpumainajā dzīvē.

Foto: Matīss Markovskis

Izrādes "Divi mazi mežonēni" radošā komanda režisora Andra Zeļonkas vadībā izveidojusi izrādi, kas no jauna atklās dabas pasaules valdzinājumu un burvību šodienas bērniem, kuru ikdiena nereti tiek aizvadīta digitālajā vidē. Māksliniece Paraskēva Deikina radījusi fantāzijas iedvesmotas lelles un vidi, kurā izrādes varoņiem – Semam, Jenam un Gajai – ir iespēja no jauna atklāt ne vien meža un dzīvās dabas, bet arī savu iekšējo pasauli, iemācoties ar to sadarboties, cienīt un mīlēt. Mazo mežonēnu piedzīvojumus izspēlēs aktieri Rūdolfs Apse, Matīss Millers un Irina Krasta.

Foto: Matīss Markovskis

Par savu pieredzi un debiju Latvijas Leļļu teātrī režisors Andris Zeļonka stāsta: "Jaunam režisoram, kurš nupat tik ir sācis sevi pierādīt Latvijas teātra vidē, ir svētīgi nokļūt tik rosinošā pasaulē kā šis teātris. Jau no pirmajiem soļiem kolektīvs mani uzņēma savā plašajā ģimenē, atbalstot, ierosinot un palīdzot radīt izrādi, kura ilgāku laiku bija eksistējusi tikai manā iztēlē.

Mēģinājumu process mums ir neaprakstāmi pozitīvs. Radošā komanda, darbnīcu foršie un atraktīvie meistari, aktieri, vadība – tas viss sintezējās neaizmirstamā piedzīvojumā, kurā es nedomājot būtu gatavs mesties atkal un atkal. Irina, Rūdolfs un Matīss – trīs aktieri, bez kuriem Mežonēni nebūtu. Viņi ir traki, izdarīgi un atraktīvi, ar savu mīlestību pret profesiju motivējot mani darboties vēl vairāk un rūpīgāk.

Domāju, ka mums ir izdevies radīt izrādi bērniem, reizē pašiem atceroties piemirstas lietas par to, cik ļoti mums kā cilvēkiem vajag atgriezties pie dabas. Doties pārgājienos, gulēt teltīs, klausīties putnu balsīs un cienīt vienam otru – to, kas šajā trauksmainajā pārmaiņu laikā tiek aizmirsts."

Foto: Matīss Markovskis

Latvijas Leļļu teātra Kamīnzālē "Divi mazi mežonēni" skatītājus gaidīs 17. martā (pirmizrāde), 18. martā, 30. aprīlī, 5. maijā, kā arī iespējams pieteikt klašu grupas ārpus repertuāra izrādēm programmas "Latvijas skolas soma" ietvaros.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu