Austrāliešu popmūzikas "noslēpumainā pērle" RY X koncertēs Hanzas peronā

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Shutterstock

Nākamnedēļ Rīgā savas Baltijas tūres ietvaros ieradīsies noslēpumainais austrāliešu mūziķis RY X. Otrdien, 21.martā, ir gaidāms viņa koncerts Hanzas peronā, ieplānotas uzstāšanās arī Tallinā un Viļņā, kas notiks 20. un 22.martā.

Kā raksturo koncertaģentūra “8 Days A Week”, RY X (īstajā vārdā - Rajs Kamings) mūzikas skanējums ir estētisks savā lakoniskumā un patiesumā: “Viņa koncerti ir neaizmirstams piedzīvojums un pelde visdzidrākajā mūzikas stihijā, kas vienlaikus sniedz mierinājumu un paceļ virs zemes. Viņam aplaudē kājās stāvošs pūlis ar spēcīgām ovācijām prestižajā Albertholā, Vīnes “Konzerthaus” vai Nobela Miera prēmijas pasniegšanas ceremonijas laikā.”

Baltijas turnejas ietvaros austrāliešu mūziķis prezentēs savu jaunāko albumu ar mistisko nosaukumu "Blood Moon". Tas ir neparastu, intīmu un daudzpusīgu sajūtu muzikāls apkopojums. 13 dziesmās mūziķis meklē saikni ar dabu, sevi, citiem un novērtē gadu gaitā piedzīvoto: "Es ticu, ka attiecības ar mīļoto cilvēku rada jaunu visumu. Albums ir pilns sirsnīgu un nepiespiestu sarunu. Runa gan nav par indivīdiem, bet par jūtām un mīlestības jēdzienu."

Foto: Shutterstock

"Blood Moon" ir mīlestības, prieka, skumju un sāpju sajaukums, jo Austrālijas pamatiedzīvotāju kultūrā tas saistās ar introspekcijas laiku – periodu, kad iedziļināties savā tumsā un meklēt atbildes. Kā raksta mūzikas žurnāls "Clash", albums ir apliecinājums tam, kā mīlestība veido mūs kā cilvēkus: “Šī mūzika ir rituāla, lūgšanas, meklējumu, atbrīvošanās un atjaunošanās paraugs.”

Foto: Shutterstock

Austrālietis jaunāko albumu producējis un izstrādājis savā studijā Topangā, tālu Santa Monikas kalnos Kalifornijā. Mūziķis dzīvoja vienkāršu un absolūtu bezpatēriņa dzīvi, kas viņam atgādināja bērnības laiku. Mūziķim ir ļoti stingrs darba režīms – viņš strādā visu dienu, un, kad noriet saule, klīst pa kalniem. Tas ir vientuļš process, bet RY X tas ir nepieciešams. Austrālietis ir ne tikai ierakstījis vienu jaunu skaņdarbu kopā ar labu draugu un islandiešu elektroniskās mūzikas leģendu Olafūru Arnaldsu, bet šogad paspējis sadarbojies ar hiphopa zvaigzni Dreiku un vienreiz izveidojis oficiālu remiksu Riannas dziesmai "Love On The Brain".

Kopš 17 gadu vecuma, kad viņš iepazina Kostariku, Nikaragvu un Panamu, RY X iegremdējās šo valstu kultūrā, izbaudot dabu un rakstot mūziku. Toreiz viņš vēl nenojauta, ka mūzika būs viņa dzīves mērķis un prieks tūkstošiem klausītāju. 

RY X uzauga mazā ciematā bez interneta Austrālijas malā pie okeāna, klausījās tēva ierakstu kolekciju un izmēģināja visus mājās pieejamos instrumentus. Mūzika viņam ir vēl tikpat svarīgs elements kā gaiss vai ūdens: "Jautājums, ko es vienmēr sev uzdodu, ir, kā mana mūzika liek man justies. Ja man šķiet, ka kaut kas neskan pareizi, es no tā atsakos." 

Ieeja otrdien paredzētajā koncertā no pl. 19:00, plašāka informācija Hanzas perona tīmekļa vietnē

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu