Vai prāts izglābs pasauli? Ieva Siliņa par Latvijas zinātnes sasniegumiem un to, kāpēc svarīgi izprast dabaszinātnes

Sejas.lv
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: publicitātes

Stereotipi par zinātni un tās sasniegumiem ir bieža parādība. Vai prāts izglābs pasauli un kāpēc ir tik svarīgi saprast dabaszinātnes? Uz šiem jautājumiem atbildes “Radio SWH” raidījumā “Ar dziesmu par dzīvi” meklē ekonomikas ministres padomniece inovāciju un digitalizācijas jautājumos, Rīgas domes deputāte, Valsts prezidenta ārštata padomniece izglītības un zinātnes politikas jautājumos Ieva Siliņa.

“Labākie un inovatīvākie uzņēmumi rodas no idejām, kas ir dzimušas zinātnē, viennozīmīgi. Tā ir tam visam sakne,” raidījuma vadītājam Jānim Šipkēvicam saka Siliņa, kura ir arī “Radio SWH” raidījuma “Prāts izglābs pasauli” vadītāja. Taujāta par to, vai Latvijas zinātnieki plūc laurus, viņa atbild apstiprinoši. “Latvijā izstrādātais bezatspīduma stikls “Groglass” sargā mākslas darbus Luvrā un citos labākajos pasaules muzejos,” atklāj Siliņa.

Tāpat Latvijā tiek ražota tehnoloģija, ar ko tiek veiktas nierakmeņu un prostatas operācijas, arī lāzeri, kas mēra attālumus ar pikosekundes precizitāti, ko izmanto vairāk nekā puse kosmosa staciju. “Mums ir ļoti, ļoti daudz dažādu lietu. Vienīgais, ko zinātne dara, kā mans jaunākais dēls, kuram ir 10 gadi, saka, – zinātne un dabas zinātnes iznīcina maģiju, jo tajā brīdī, ja tu nezini šīs lietas, tev dzīve ir brīnumu, pārsteigumu pilna,” saka Siliņa.

“No vienas puses, ir smieklīgi,” viņa saka par dabaszinātņu procesu nezināšanu vai nesapratni un kāpēc tos ir svarīgi apgūt. “Bet no otras puses – tu esi uzreiz ļoti ievainojams. Visi “ļaunie”, kas ir pasaulē, var tevi apmānīt un noķert, un pateikt: “Hei, šis kristāls atnesīs tev mīlestību, naudu, visu pārējo, tikai berzē trīs reizes dienā un samaksā mums lielu naudu.” Tas (zināšanas par dabaszinātnēm – aut.) ļoti palīdz ikdienā dzīvot.”

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu