Mūzikas pasaule atvadās no izcilā japāņu komponista Ruiči Sakamoto

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: SCANPIX

28. martā 71 gada vecumā mūžībā devies elektroniskās mūzikas pionieris, komponists un aktieris Ruiči Sakamoto (Ryuichi Sakamoto, 1952-2023).

Paziņojumā mūziķa oficiālajā tīmekļa vietnē teikts: “Lai gan Sakamoto tika ārstēts 2020. gada jūnijā atklātais vēzis, viņš turpināja veidot darbus savā mājas studijā, kad vien viņa veselība to ļāva. Ar mūziku viņš dzīvoja līdz pašām beigām. Vēlamies izteikt visdziļāko pateicību viņa faniem un visiem, kas ir atbalstījuši viņa aktivitātes, kā arī medicīnas speciālistiem Japānā un ASV, kuri darīja visu iespējamo, lai viņu izārstētu."

Paziņojumu noslēdz mūziķa iecienītais, latīņu spārnotais teiciens “Ars longa, vita brevis” - māksla turpinās ilgi, dzīve ir īsa.

Saskaņā ar Sakamoto vēlēšanos bēru dievkalpojums notika viņa tuvāko ģimenes locekļu vidū, vēstī tīmekļa žurnāls “NME”. Komponistam 2014. gadā pirmo reizi tika diagnosticēts rīkles vēzis, kā rezultātā viņš uz vienu gadu paņēma pārtraukumu no mūzikas aktivitātēm. Pēc ārstēšanas vēzis sasniedza remisiju, bet 2020. gadā Sakamoto tika diagnosticēts taisnās zarnas vēzis. Pagājušā gada jūnijā publicētajā esejā komponists atklāja, ka 2021. gada beigās viņam tika veikta operācija, lai uzveiktu vēzi, kas tobrīd bija izplatījies abās plaušās un bija sasniedzis 4. stadiju.

Ruiči Sakamoto filmas "Ryuichi Sakamoto: Coda" pirmizrādes vakarā 74. Venēcijas filmu festivālā. 2017. gada septembris.
Ruiči Sakamoto filmas "Ryuichi Sakamoto: Coda" pirmizrādes vakarā 74. Venēcijas filmu festivālā. 2017. gada septembris. Foto: SCANPIX

"Tā kā esmu tik tālu dzīvē ticis, es ceru, ka varēšu radīt mūziku līdz pēdējam brīdim, piemēram, kā to darīja Bahs un Debisī, kurus es dievinu," viņš rakstīja.

Decembrī Sakamoto publiskoja tiešraides koncertu ar nosaukumu “Ryuichi Sakamoto: Playing the Piano 2022”. Viņš arī dalījās ar video paziņojumu, kurā paskaidroja, ka ārstēšanas dēļ viņa "spēks patiešām ir krities, tāpēc normāls koncerts apmēram no stundas līdz deviņdesmit minūtēm būtu ļoti grūts", tāpēc viņš bija ierakstījis katru skaņu celiņu atsevišķi pirms to savienošanas kopā.

Savas 50 gadus ilgās karjeras laikā Ruiči Sakamoto ir ieguvis vairākus nozīmīgus apbalvojumus, tostarp ASV Kinoakadēmijas balvu “Oskars”, ASV mūzikas ierakstu industrijas balvu “Grammy”, Britu kinoakadēmijas BAFTA balvu un divus "Zelta globusus". Viņa mūzika kuplina itāļu režisora Bernardo Bertoluči filmas "Pēdējais imperators" (The Last Emperor, 1987), "Sargājošās debesis" (The Sheltering Sky, 1990) "Mazais Buda" (Little Buddha, 1993) un Alehandro Injaritu vēsturisko trilleri "Cilvēks, kurš izdzīvoja" (The Revenant, 2015). Sakamoto ne tikai komponēja mūziku režisora Nagisa Osimas kara drāmai “Priecīgus Ziemassvētkus, Lorensa kungs” (Merry Christmas Mr. Lawrence, 1983) bet arī filmējās tajā - kopā ar Deividu Boviju.

Rjuiči Sakamoto ar “Oskara” statueti par mūziku Bernardo Bertoluči filmai “Pēdējais imperators”. 1988. gada aprīlis, Tokija.
Rjuiči Sakamoto ar “Oskara” statueti par mūziku Bernardo Bertoluči filmai “Pēdējais imperators”. 1988. gada aprīlis, Tokija. Foto: SCANPIX

Sakamoto bija arī novatoriskās elektroniskās grupas “Yellow Magic Orchestra” dibinātājs.

Pēc komponista aiziešanas mūžībā sociālajos tīklos savas līdzjūtības publiskoja tādi mūziķi kā Džonijs Marrs, Eds Hārtkorts, “Questlove”, “Massive Attack”, “Japanese Breakfast” un Deivida Bovija fonda pārstāvji.

Grupas “Japan” dibinātājs, komponists un dziedātājs Deivids Silvians savā vēstījumā “Instagram” citējis dzejnieku Džeku Gilbertu: “Es uzskatu, ka Ikara krišana nesimbolizēja viņa kļūdīšanos, bet tikai tuvināja viņu savam triumfam.”

Silvians bija ilggadējs Sakamoto draugs un līdzstrādnieks, ar kuru viņš bija sadarbojies jau 80. gadu sākumā. Viņu kopīgā dziesma “Forbidden Colours” 1983. gada tika iekļauta filmas “Priecīgus Ziemassvētkus, Lorensa kungs” skaņu celiņā. Viņu sadarbība 2003. gadā vainagojās ar EP jeb īsformāta albumu “World Citizen”.

Sakamoto jaunākais albums “12” tika izdots janvārī, kas viņa pirmais albums ārpus filmu mūzikas žanra gandrīz sešu gadu laikā. Šonedēļ mūziķim bija paredzēts uzstāties Francijā, savukārt jūnijā bija ieplānota viņa dalība Mančestras starptautiskajā festivālā Lielbritānijā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu