Tukuma muzejs iepazīstina ar restaurētu grāmatniecības retumu - "Romas misāli"

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Tukuma muzejs

Tikai divas dienas, 6. un 8. aprīlī Tukuma Pils tornī (Brīvības laukumā 191) būs iespēja aplūkot nesen restaurētu bibliogrāfisku retumu – 17. gadsimta liturģijas grāmatu katoļu baznīcām “Missale Romanum” (“Romas misāle”).

Grāmata iespiesta izdevniecībā “Balthasar ab Egmondt” Ķelnē, 1695. gadā. Izdevumu 1962. gada 11. jūlijā Tukuma muzejam dāvinājis Tukuma Katoļu draudzes baznīcas prāvests Broņislavs Dūre. Dāvinājumu pieņēma Valsts Tukuma mākslas un novadpētniecības muzeja zinātniskais līdzstrādnieks Paulis Liepkalns. Tas bija laiks, kad pret baznīcām tika vērstas padomju varas iestāžu represijas, tāpēc iespējams, ka prāvests vēlējās pasargāt šo reto bibliogrāfisko izdevumu no iznīcības.

"Romas misāles" izdevums pirms restaurācijas.
"Romas misāles" izdevums pirms restaurācijas. Foto: Tukuma muzejs

Tukuma muzeja kolekcijā ir vairāki reti iespieddarbi. Konkrētā “Romas misāle” ir iespaidīga izmēra: tajā ir pavisam 826 lappuses latīņu valodā. Grāmatā ir ne tikai teksts, bet arī notis un skaistas ilustrācijas. Iesējums: koka vāki. Nav zināms, ar ko šis vāks bijis apvilkts 17. gadsimtā, bet 1792. gadā tas apvilkts ar zilu samta audumu. Vāka apkalumos ir iegravēti teksti: “Kasimirus Buržinski / kandidāts katoļu draudzes Kuldīgā” un “1762. gada 25. decembris”. Tas liecina, ka šis izdevums 18. gadsimtā ir lietots Kuldīgā.

Grāmatas aizdare pēc restaurācijas. 
Grāmatas aizdare pēc restaurācijas. Foto: Tukuma muzejs

Grāmatu restaurējusi Tukuma muzeja restauratore Līga Veldze, grāmatu un citu papīra izstrādājumu restauratores-meistares Ārijas Ubarstes vadībā. Apkalumu tīrīšanu veicis metāla izstrādājumu restaurators Krišjānis Rimša, aizdares restaurāciju - metāla izstrādājumu restauratore-vecmeistare Ieva Baļļa. Grāmatas datēšanā konsultējusi mākslas vēsturniece Ina Līne.

Grāmatas apvākojums pirms restaurācijas.
Grāmatas apvākojums pirms restaurācijas. Foto: Tukuma muzejs

Jāpiemin, ka Tukuma muzejs tiks pārstāvēts 13. Baltijas valstu restauratoru triennālē “Pārmaiņas, izaicinājumi un sasniegumi”, kas notiks Rīgā no 2023. gada 16. maija līdz 19. maijam. Muzeja restauratore Līga Veldze piedalīsies triennālē ar stenda referātu un prezentēs šī retā izdevuma restaurācijas procesu.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu