LIAA ārvalstu filmu uzņemšanai Latvijā sadalīs 77 800 eiro

TVNET/LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Vagonu ielā notiek sagatavošanās darbi korejiešu vēsturiskās filmas "Harbin" filmēšanai, kas no 4. līdz 15. februārim norisināsies Rīgā.
Vagonu ielā notiek sagatavošanās darbi korejiešu vēsturiskās filmas "Harbin" filmēšanai, kas no 4. līdz 15. februārim norisināsies Rīgā. Foto: Paula Čurkste/LETA

Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra (LIAA) ārvalstu filmu uzņemšanai Latvijā konkursa gaitā sadalīs 77 800 eiro, liecina informācija LIAA tīmekļvietnē.

Konkursa mērķis ir piesaistīt ārvalstu finansējumu Latvijas filmu nozarei un citām nozarēm, atbalstot ārvalstu spēlfilmu, animācijas un dokumentālo filmu, kā arī televīzijas filmu uzņemšanu Latvijā, kur galējais filmas uzņemšanas pārskata iesniegšanas termiņš 2023. gada līdzfinansējuma saņemšanai ir līdz šī gada 15. novembrim.

Konkursa nolikumā norādīts, ka LIAA līdzfinansējumu var apvienot ar cita veida publisko finansējumu filmas projektam, ja kopējais publiskais finansējums filmas projektam nepārsniedz 50% no filmas projekta kopējām attiecināmajām izmaksām Latvijā.

Paredzēts, ka no 2. maija līdz 12. jūnijam notiks projektu iesniegumu pieņemšana.

Kā norāda LIAA Komunikācijas un informācijas departamenta pārstāvis Jānis Kovaļevskis, valsts budžetā konkursam "Ārvalstu filmu uzņemšana Latvijā" sākotnēji bija paredzēts finansējums 177 800 eiro apmērā. Saskaņā ar konkursa nosacījumiem pieteikšanās jāizsludina divas reizes gadā. Tādēļ pirmajā uzsaukumā janvārī tika izsludināts konkurss par 100 tūkstošiem eiro, bet patlaban - par 77 800 eiro.

Viņš atzīmēja, ka pieprasījums no filmu veidotājiem būtiski pārsniedz minēto finansējuma apjomu, jo konkursa pirmajā kārtā tika apstiprināti septiņi projekti, kuru pieprasītais līdzfinansējums sasniedz 1,9 miljonus eiro. Pieprasījumu amplitūda bija no 60 līdz 800 tūkstošiem eiro vienam projektam, tādēļ ir sagatavots pieprasījums pēc papildus līdzekļiem šīs programmas īstenošanai.

LIAA Komunikācijas un informācijas departamenta pārstāvis uzsvēra, ka šī atbalsta programma par katru izlietoto eiro Latvijas ekonomikā nestu atpakaļ četru eiro un no budžeta ieņēmumu viedokļa tā ir fiskāli neitrāla, tādēļ arī otrās kārtas uzsaukumam plānots pieprasīt papildus līdzekļus.

Ārzemju kino veidotājiem Rīga un citas Latvijas pilsētas ir saistošas salīdzinoši zemo servisa izmaksu dēļ. TVNET jau ziņoja, ka šīgada februārī Rīgā notika vērienīga Dienvidkorejas kompānijas "Hive Media Corp." korejiešu vēsturiskās filmas "Harbin" uzņemšana, kurā no Latvijas puses iesaistījās filmu studija "Film Angels Studio" un franču kompānija "Keystone Films".

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu