Rīgā ar vienīgo koncertu Baltijā uzstāsies izcilais pianists un tehno avangardists Frančesko Tristano

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: publicitātes.

Šā gada 4. augustā ar electronic Live set pirmo reizi Rīgā uzstāsies izcilais pianists un elektroniskās mūzikas avangardists Frančesko Tristano (Francesco Tristano), portālu TVNET informē "The Room" pārstāvji.

Luksemburgā dzimušais un viens no šīs paaudzes izcilākajiem pianistiem, komponistiem un tehno mūziķiem Frančesko Tristano, kurš viegli spēlējas ar dažādiem mūzikas laikmetiem, žanriem un stiliem, savos electronic Live Setos sintezē akustisko klaviermūziku un elektroniku, līdzās bagātīgi liekot savu elektroniskās mūzikas jaunradi un agrīnā baroka pravieša Džirolamo Freskobaldi neparedzamās tokātas.

Foto: publicitātes.

Ieguvis teicamu izglītību Ņujorkas Džuljarda skolā (The Juilliard School), Tristano paralēli klasiskajai piano skolai sāka strādāt ar elektronisko mūziku, atklājot Detroitas tehno mūzikas hipnotiskāko eksportu, kas iekļaujas viņa paša priekšstatā par mūziku bez stila un laika šķēršļiem. Savus pirmos piano un elektronikas sintēzes ierakstus Tristano izdeva albumā Not for Piano (2007), kur viņš radīja slaveno Džefa Milsa 'The Bells' un Derika Meja 'Strings of Life' tehno himnu klavieru versijas. Iedvesma Francesco Tristano trešajam ierakstam priekš Deutsche Grammophon 'Scandale' (2014) kopā ar Alisi Sāru Ottu, nāca no Stravinska un Derika Meja, ar kuru viņš sadarbojās pāris gadus vēlāk savā tehno albumā Surface Tension (2016). Tāds transgresīvs, garā moderns skanējums, kas deva iespēju Tristano strādāt paralēli ar elektroniskās deju mūzikas projektiem, piemēram, Aufgang vai viņa sadarbībā ar vācu leiblu Get Physical, izdodot vienu no leibla slavenākās sērijas ierakstiem "Body Language" vol 16 (2015).

Tristano arvien pieaugošajā diskogrāfijā jāmin arī kritiķu cildinātais albums "Idiosynkrasia" (inFine, 2010), kas ierakstīts priekš Carl Craig's Planet E-communications Detroitā, kurā Tristano paveica digitālās virtuozitātes un retu elektronisko faktūru sintēzi, ko viņš tagad sauc par “piano2.0”. Deutsche Grammophon izdotais 'BachCage', ko producējis Morics fon Osvalds, 2011. gadā, 'The Long Walk' (Buxehetude/Bach/Tristano) izdotais 2012. gadā. Tristano kā Sony Classics mākslinieks, 2017. gada septembrī izdeva "Piano Circle Songs", kurā piedalās arī Chilly Gonzales. Savā jaunākajā un kritiķu augstāko atzinību saņemtajā albumā Tokyo Stories (2019), viņš godina Japānu un tver atmosfēru un pieredzi kas uzkrāti gadu apmeklējuma laikā, iegremdējot sevi tajā kultūrā.

Frančesco Tristano, kurš klavieres atklāja piecu gadu vecumā ir viens no uzrunājošākajiem muzikālo robežu pārkāpējiem - teju katrā mākslinieka darbībā atspoguļojas viņa nevēlēšanās pieņemt jebkādus ierobežojumus vai limitus mūzikā - viņš zin kādas vienošanās un kompromisi ir veidojuši vairāku paaudžu pianistu stilu un sniegumu, un savā ceļā ir izvēlējies norobežoties no jebkādiem aizspriedumiem mūzikas laukā.

Frančesko Tristano uzstāšanās Rīgā 4. augustā notiks ikgadējā elektroniskās deju mūzikas pasākuma "The Room Live" ietvaros. Projekts sākās 2013. gadā kā slēgtais deju notikums "The Room" žurnāla lasītājiem un biedriem un gadu laikā ar augošu popularitāti ir kļuvis par gaidītu mūzikas kultūras notikumu daudziem rīdziniekiem.

Tradicionāli "The Room Live" tiek izziņots tikai reizi gadā slepenā norises vietā. Ik gadu par lokāciju tiek izvēlēta kāda jauna vieta: lofts ar mājīgu jumta terasi, galerija kaut kur Rīgas centrā, muzejs, teātris vai privātmāja ar dārzu. Katru gadu "The Room Live" uzstājās pasaulē atzīti elektroniskās deju mūzikas mākslinieki, un projekts tiek dēvēts par vienu no oriģinālākajiem elektroniskās mūzikas pasākumiem Baltijas reģionā. 2019. gada novembrī "The Room Live" projekts pārstāvēja Latviju Eiropas mūzikas naktī Berlīnē, līdzās pārējo 26 Eiropas valstu vadošajiem klubiem.

Līdzšinējos “The Room Live” projekta pasākumos ir uzstājušies ievērojami starptautiska mē-roga DJ/producenti, kā DJ T (Berlīne), Omid 16 B (Londona), Tobi Neumann, Martin Landsky (Berlīne), Ripperton (Šveice), Derrick May (Detroita) u.c. ievērojami elektroniskās mūzikas mākslinieki.

Šā gada 4. augustā "The Room Live" norisināsies Rīgā jau vienpadsmito reizi. Pēc tradīcijas "The Room" lokācija tiks izziņota piektdienas, 4. augusta pēcpusdienā.

Biļetes uz Frančesko Tristano uzstāšanos pieejamas šeit.

Lai saglabātu pasākuma intīmo atmosfēru — biļešu skaits būs ierobežots!

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu