Liela meitene mazā pasaulē (1)

Sejas.lv
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: AP/Scanpix

35 gadus vecā Lizzo ir ne tikai viena no popmūzikas spilgtākajām zvaigznēm, bet iedvesma miljoniem sieviešu visā pasaulē.

1988. gadā Detroitā dzimusī Melisa Viviāna Džefersone, kura plašāk zināma kā Lizzo, sāka savas muzikālās gaitas jau agrā vecumā, kad kopā ar mammu dziedāja baznīcā un mācījās spēlēt flautu. Pārcēlusies uz Hjūstonu, viņa skolas laikā piedzīvoja mobingu savu ķermeņa aprišu un interešu dēļ, bet beigu beigās atrada ceļu pie mūzikas.

Nesen klajā nākusi HBO dokumentālā filma "Love, Lizzo", kas ļauj ielūkoties mākslinieces dziesmu rakstīšanas sesijās, īpašu uzmanību veltot hitam "About Damn Time", kas ilgu laiku uzturējās mūzikas topu virsotnēs arī Latvijā. Taču skatītājiem tiek piedāvāta ekskluzīva iespēja redzēt viņas pirmo dzīvo uzstāšanos kā reperei, ģimenes arhīva video, kā arī Lizzo aizkustinošo sarunu sesiju dejotājiem, kurā viņi dalās pieredzē par ķermeņa kaunināšanu.

"Līdzīgi kā daudzi citi, es uzaugu, mācoties ienīst savu ķermeni," saka Lizzo. "Tev vienkārši riebjas sava āda, miesa, muskuļi, kauli un veids, kā tie ir veidoti... Tu vēlies fiziski nogriezt savas ķermeņa daļas."

Arī profesionāli Lizzo nācās sevi pierādīt. "Nevienu neinteresēja noslēgt līgumu ar resnu tumšādainu meiteni, kas repo un spēlē flautu." Vajadzēja paiet desmit gadiem, lai tas notiktu. Viņa tika lauzta, vairākkārt apmaldījās, pa vidu piedzīvoja ģimenes traģēdiju, zaudējot tēti, un pat nakšņoja automašīnā. Bet viņa turpināja sapņot par mūziku. Un šodien viņa ir "Grammy" un "Emmy" balvu ieguvēja, kas izpārdod koncertus un netiek sajaukta ar nevienu citu. 

Dziedātāja savā mūzika runā par sevis iemīlēšanu, sieviešu spēku un sava ķermeņa mīlēšanu, neatkarīgi no tā izmēra vai formas. 

Ja būtu dziedātāju tops, kas sludina sevis mīlestību, Lizzo noteikti būtu augšgalā.

35 gadus vecā repere nekautrējoties valkā ādai pieguļošus mirdzošus krekliņus un uzstāšanās laikā un plašsaziņas līdzekļos uz skatuves svin savu izteiksmīgo figūru.

Viņas vēstījums ir vienkāršs: mīli sevi — tu esi lielisks tieši tāds, kāds esi.

Ar savām pašapziņas himnām Lizzo ir viena no interesantākajām un pieprasītākajām sievietēm mūsdienu mūzikas pasaulē.

Ar aicinājumu mīlēt sevi vairāk Lizzo ir ikona laikmetā, kurā tiek nojaukti skaistuma standarti un izklaides industrijā arvien vairāk tiek pārstāvētas minoritātes. Fani cildina dziedātāju par viņas pārliecību kā tumšādainajai sievietei. "Es tevi mīlu, neaizmirsti to, tu skaistais melnais šedevr!" viņa dzied savā dziesmā "Skin".

2022. gada oktobra intervijā žurnālam "Vanity Fair" Lizzo teica: "Es esmu tumšādaina, es veidoju mūziku no savas pieredzes. Ja varu palīdzēt citiem cilvēkiem ar to, tad tas ir labi. Jo mēs esam visvairāk marginalizētā un novārtā atstātā grupa šajā valstī [runājot par ASV - red.]. Mums vairāk nekā jebkuram ir vajadzīgas sevis iemīlēšanas himnas."

Lizzo cīnās pret ķermeņa kaunināšanu, jo daudziem viņa ir body-positive kustības ikona. Lai gan Lizzo ir kļuvusi par sava ķermeņa mīlestības vēstnesi, viņa ne vienmēr jutusies ērti savējā, un viņas personīgais ceļojums no sava ķermeņa kaunināšanas līdz iemīlēšanai sākās nevis ar krāšņu fotosesiju, bet gan ar traumatisku negadījumu.

Izrādās, ka reiz šūpojoties viņai pārtrūkusi virve un viņa sasitusies. Atveseļošanās laikā viņa saprata, ka viņai ļoti patīk sava āda. "Es beidzot ieraudzīju manas ādas vērtību. Un šī bija pirmā reize, kad es atklāju savu ķermeņa mīlestību," viņa teic. Šī atklāsme iedvesmoja viņu radīt "My Skin".

Viņa nekautrējas sevi saukt par apaļīgu un vēlas normalizēt lielāka izmēra augumus. Tomēr 2022. gadā intervijā žurnālam "People" viņa neslēpa, ka cilvēku pastāvīgās runas par viņas ķermeņa izmēriem mēdz būt apnicīgas. 

"Es zinu, ka esmu resna. Mani tas netraucē. Man patīk būt resnai, es esmu skaista un vesela. Tātad, vai varam virzīties uz priekšu?"

Tās nav tikai runas, Lizzo mērķis ir mainīt naratīvu ar tādiem projektiem kā realitātes šovs "Lizzo's Watch Out for the Big Grrrls". Šovs 2022. gadā ieguva "Emmy" balvu, un viņa meklē dejotājus - minoritāšu pārstāvjus. 

Tāpat māksliniecei ir arī sava koriģējošās veļas kolekcija, kas paredzēta visiem ķermeņa tipiem. Tā piedāvā plus izmērus līdz 6XL. Pretēji tam, ko varētu domāt ar terminu koriģējošā veļa, pircējiem nevajadzētu uzspiest apšaubāmu skaistuma ideālu. 

"Katru reizi, kad esi repoju par būšanu lielai meitenei mazā pasaulē, tas izdara vairākas lietas: tas dod spēku manai pašapziņai, manam ķermeņa tēlam, kā arī tas ir paziņojums, ka mēs visi esam lielāki par šo; mēs esam daļa no kaut kā lielāka par šo, un mums vajadzētu dzīvot katrā mirklī, to zinot."

Par Lizzo dzīves kāpumiem un kritumiem - jaunajā dokumentālajā filmā "Love, Lizzo".

Raksts tapis sadarbībā ar LMT Viedtelevīziju.

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu