Šodienas redaktors:
Krista Garanča
Iesūti ziņu!

Brīdinājums!

Apstiprinu, ka esmu vismaz 18 gadus vecs!

Kokteilis ar slavenību: hokejists Miķelis Rēdlihs gatavo kokteili "Spēka paņēmiens"

Ja tev šķiet, ka uzjaukt kokteili nav nekāda lielā māksla, tad tu maldies. Protams, savienot rumu ar kolu var katrs, bet, ja vēlies iemācīties pagatavot ko sarežģītāku, ar sastāvdaļu saliešanu vienā glāzē būs par maz, jo ir gana daudz knifiņu, kurus zina tikai pieredzējuši bārmeņi. Lai kļūtu par kokteiļu pavēlnieku, TVNET rubrikā "Kokteilis ar slavenību" kopā ar bārmeni Linardu Grundmani un hokejistu Miķeli Rēdlihu iemācies pagatavot kokteili "Spēka paņēmiens".

Lai kopā ar Miķeli un Linardu varētu soli pa solim pagatavot alus kokteili, vispirms jāsarūpē šādas sastāvdaļas:

  • 30 ml viskija;
  • 30 ml aveņu liķiera;
  • 40 ml svaigi spiestas greipfrūtu sulas;
  • nefiltrēts alus pēc garšas.

Linards atminas, ka arī viņš bērnībā spēlējis hokeju un pat sapņojis par iekļūšanu NHL, bet dzīve ievirzījusies citās sliedēs. Savukārt Miķelis atklāj, ka nav gluži iesācējs kokteiļu gatavošanas mākslā: "Esmu taisījis - kas man arī pašam garšo - Whiskey Sour. Sievai - ar rumiņu, pats - ar viskiju." Bārmenis uzteic viņa izvēli, jo krēmīgais Whiskey Sour šobrīd ir viens līderiem kokteiļu modē.

"Kokteilis ar slavenību", viesos Miķelis Rēdlihs
"Kokteilis ar slavenību", viesos Miķelis Rēdlihs Foto: Jānis Škapars/TVNET

Tiesa, šodien Linardam padomā ir pavisam cits kokteilis, kas tiks gatavots par godu Pasaules čempionātam hokejā, kas tieši šobrīd norisinās Rīgā. "Tu jau zini to slaveno teicienu par to, kas ir hokejs bez alus. Tāpēc mēs šodien integrēsim alu kokteilī," skaidro bārmenis. Miķelis atklāj: tā kā šogad pats nebūs redzams uz hokeja laukuma, tad pievienosies "dīvāna ekspertu" pulkam, vērojot spēles TV ekrānā ar kokteiļa glāzi rokā.

No runām pārejot pie darbiem, vispirms Linards savu skolnieku iepazīstina ar bāra instrumentiem. "Mums būs šoreiz long drink glāzes, lai tas būtu ilgi dzerams - vismaz vienu periodu hokejā lai tu varētu izturēt ar to kokteili," saka bārmenis, parādot arī pārējos šodien izmantojamos rīkus - streineri, miksglāzi un džigeri.

"Kokteilis ar slavenību", viesos Miķelis Rēdlihs
"Kokteilis ar slavenību", viesos Miķelis Rēdlihs Foto: Jānis Škapars/TVNET

Uzzinot, ka kokteilī alus tiks sapārots ar viskiju, Miķelis neticīgi groza galvu. Linards mēģina kliedēt viņa šaubas, skaidrojot, ka "īstenībā viskijs ar alu ļoti labi iet kopā", bet Miķelis joprojām paliek pie sava, smejot, ka drošības pēc labāk šīs kombinācijas iedarbību vispirms izmēģināt mājas apstākļos. "Mēs taisīsim raddler tipa kokteili," skaidro bārmenis, lejot miksglāzē skotu viskiju un papildinot to ar aveņu liķieri. "Vasarā tas tāds labs ir," beidzot piekrīt Miķelis.

"Kokteilis ar slavenību", viesos Miķelis Rēdlihs
"Kokteilis ar slavenību", viesos Miķelis Rēdlihs Foto: Jānis Škapars/TVNET

Miksglāzē tiek ielieta arī svaigi spiesta greipfrūtu sula un divas šļukas greipfrūtu bitera (angļu val. "bitter"). "Bārmeņu valodā biteris ir garšviela, ko tu pievieno pavisam nedaudz - ļoti koncentrēta esence vai garšaugu maisījums, kopums, kas iedod kokteilim aromātu un bišķiņ arī garšu," paskaidro Linards.

"Kokteilis ar slavenību", viesos Miķelis Rēdlihs
"Kokteilis ar slavenību", viesos Miķelis Rēdlihs Foto: Jānis Škapars/TVNET

Nu pienācis laiks garšu kompozīciju papildināt ar alu. Taisot vaļā alus pudeli, bārmenis demonstrē rīku, ko ikdienā šim nolūkam izmanto profesionāļi: "Ja tev jāatšauj vaļā 150 pudeles, ar šo tu šauj vaļā neskatoties." Kamēr atkorķētais alus "atpūšas", laiks atdzesēt glāzes. Linards pārsteidz Miķeli ar, kā pats saka, "vienkāršāko bāra triku" -  virtuozu ledus kubiņa iemetienu glāzē, pierunājot arī hokejistu atkārtot šo manevru.

"Kokteilis ar slavenību", viesos Miķelis Rēdlihs
"Kokteilis ar slavenību", viesos Miķelis Rēdlihs Foto: Jānis Škapars/TVNET

Bārmenis atklāj kokteiļu mākslas pamatprincipu: "Vienalga, kā tu gatavo kokteili, galarezultāts ir pats svarīgākais - tā garša! Ja mums te aiz bāra letes tagad būtu pilns ar cilvēkiem, viņi teiktu: "Eu, vecīt, cik ilgi tu vari mētāt to ledus gabaliņu - man vajag kokteili!""

Turpinot pāris saujas ledus tiek iebērtas arī miksglāzē, un tad laiks likt lietā bārmeņu īpašo "ieroci" - Linards pamāca Miķeli, kā lietot īpašu karoti ar garu vītņveida kātu, kas ļauj viegli un ātri samaisīt visas kokteiļa sastāvdaļas.

"Kokteilis ar slavenību", viesos Miķelis Rēdlihs
"Kokteilis ar slavenību", viesos Miķelis Rēdlihs Foto: Jānis Škapars/TVNET

Visbeidzot abu iejauktie kokteiļi, liekot lietā streinerus, tiek salieti iepriekš atdzesētajās glāzēs. Nu atliek tikai pievienot alu. "Viss, kas ir gāzēts, kokteilim tiek pievienots pašās beigās," Linards atklāj noderīgu knifu. Kokteiļa dekoram šoreiz tiek izmantots kartupeļu čipsis.

"Kokteilis mums ir gatavs. Varam pacelt glāzes par čempionātu, par uzvarām," bārmenis aicina saskandināt glāzes.

"Kokteilis ar slavenību", viesos Miķelis Rēdlihs
"Kokteilis ar slavenību", viesos Miķelis Rēdlihs Foto: Jānis Škapars/TVNET

Malkojot dzērienu, Linards atgādina, ka Miķelim atlicis vēl kāds darbiņš - izdomāt šīs dienas meistardarba nosaukumu. "Spēka paņēmiens," - hokejists ir jau ir izlēmis, un abi raidījuma dalībnieki vienojas, ka tas ir precīzs trāpījums.

"Kokteilis ar slavenību", viesos Miķelis Rēdlihs
"Kokteilis ar slavenību", viesos Miķelis Rēdlihs Foto: Jānis Škapars/TVNET

Šeit atradīsi "Spēka Paņēmiena" recepti, bet, lai uzzinātu, kā Miķelim Linarda virsvadībā veicās apgūt bārmeņu trikus un kokteiļu gatavošanas mākslu, noskaties video!

Foto: hokejists Miķelis Rēdlihs mācās pagatavot viskija-alus kokteili "Spēka paņēmiens"

Raksts tapis sadarbībā ar "Super Alko Latvia".

Uz augšu