Dziesmu svētku noslēguma koncertā nedziedās Zigmara Liepiņa dziesmu "Svētī debesīs šo zemi" (6)

Papildināts
TVNET/LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Komponists Zigmars Liepiņš piedalās preses konferencē, kurā informē par rokoperu "Lāčplēsis".
Komponists Zigmars Liepiņš piedalās preses konferencē, kurā informē par rokoperu "Lāčplēsis". Foto: Evija Trifanova/LETA

Dziesmu un deju svētku noslēguma koncertā netiks izpildīta komponista Zigmara Liepiņa dziesma "Svētī debesīs šo zemi", šodien Latvijas Nacionālajā kultūras centrā sasauktajā preses konferencē norādīja mūziķis.

Papildināta pēdējā rindkopa.

Dziesmas vārdu autors ir arī dziesminieks Kaspars Dimiters, kurš jau kādu laiku izrāda prokremlisku pozīciju, kas Liepiņam nav pieņemama. Tāpēc lemts atsaukt dziesmu no Dziesmu un deju svētku repertuāra.

Komponists skaidroja, ka gada sākumā Dimiters viņam bija atsūtījis saiti uz savu dziesmu krievu valodā, kas komponistu nepatīkami pārsteigusi. Liepiņš dziesminieku lūdzis šādus sacerējumus viņam vairs nesūtīt. Zināms, ka Kaspars Dimiters 5. jūnijā pie savas mātes Vijas Artmanes atdusas vietas Pokrova kapos ieplānojis albuma atvēršanu.

"Viņš [Dimiters] ir nodevis Latviju, šo valsti un tās idejas. Nezinu, vai viņš kādreiz ir bijis patriots, bet šodienas izteiksmē es viņu varētu nosaukt par "putriotu". Vai nu tas ir viņam vien zināms biznesa projekts, vai nu tā ir totāla kursa maiņa attiecībā pret savu valsti. Tas ir nepieņemami,"

uzsvēra komponists.

Liepiņš arī norādīja, ka pēc Dimitera aktivitātēm nav iespējams ar viņu atrasties "uz vieniem skatuves dēļiem", jo Dziesmu un deju svētkos ir pieņemts, ka pēc dziesmas izpildīšanas tiek izsaukts arī dziesmas vārdu autors.

Latvijas Nacionālā kultūras centra Dziesmu un deju svētku tradīcijas saglabāšanas un attīstības nodaļas vadītāja Sarmīte Pāvulēna norāda, ka noslēguma koncerta "Kopā augšup" mākslinieciskā komanda ciena komponista izvēli un patlaban tiek meklēta cita dziesma, ko izpildīt noslēguma koncertā. Plānots, ka šī dziesma tiks paziņota šajā nedēļā. 

Komentāri (6)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu