Dramaturgam un teātra režisoram Pēterim Pētersonam - 100

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Gunārs Binde/gallery.lv

Šodien aprit 100 gadi, kopš dzimis Pēteris Pētersons - 20. gadsimta otrās puses dramaturgs un teātra režisors, kura māksliniecisko un sabiedrisko darbību raksturo spilgts un izaicinošs intelektuālisms. 

Pēteris Pētersons dzimis rakstnieka Jūlija Pētersona (1880–1945) ģimenē, agri iepazinies ar latviešu inteliģences vidi, vēlāk studējis aktiermākslu un profesionāli nodarbojies ar režiju. Strādājis Dailes teātrī, no 1964. līdz 1971. gadam bijis šī teātra mākslinieciskais vadītājs. Māksliniecisko vadību Pētersons pārņēma no režisora Eduarda Smiļģa (1886–1966), tādēļ Pētersonu lielā mērā var uzskatīt par viņa darba turpinātāju, ievērojot arī Smiļģa izkopto spēles teātra virzienu, kurš izcēlās iepretim reālpsiholoģiskajai skolai, kas tradicionāli dominējusi Latvijas teātrī.

Vēlākajos gados Pētersona iestudējumi lielākoties veikti Jaunatnes teātrī un Nacionālajā teātrī, pavisam viņš veidojis četrdesmit sešus uzvedumus. Pētersons ir dzejas drāmas žanra pārstāvis latviešu teātrī gan savās režijās, gan teorētiskajos apcerējumos, dramatizējumos un lugās, kuras daudzos gadījumos pats iestudējis. Latviešu teātros izrādītas astoņas Pētera Pētersona lugas.

Pēteris Pētersons dzejas teātra žanrā iestudējis izrāžu triloģiju – Imanta Ziedoņa „Motocikls” tapa 1967. gadā Dailes teātrī, savukārt Aleksandra Čaka „Spēlē, spēlmani!” un Vladimira Majakovska „Mistēriju par Cilvēku” Pētersons 1972. un 1974. gadā iestudēja Jaunatnes teātrī pēc tā galvenā režisora Ādolfa Šapiro (1939) uzaicinājuma. Izrāde „Spēlē, spēlmani!” piedzīvoja milzīgu popularitāti un repertuārā bija sešpadsmit sezonas.
 

Godinot mākslinieka un Triju Zvaigžņu ordeņa virsnieka piemiņu (Pētersons kopā ar sievu traģiski gāja bojā autokatastrofā uz Jelgavas un Tukuma šosejas 1998. gada oktobrī) "Latvijas pasts" izdos viņam veltītu pastmarku.

Foto: Latvijas Pasts

Jaunās pastmarkas nominālvērtība ir 1,65 eiro, un tās tirāža sasniedz 25 000 eksemplāru.

Līdz ar pastmarku tiks izdota arī speciāla aploksne 500 eksemplāru tirāžā. Pastmarkas pirmās dienas zīmogošana paredzēta šodien, Rīgas 10. pasta nodaļā Elizabetes ielā 41/43, Rīgā, no plkst. 9:00 līdz plkst. 18:00.

Filatēlijas izdevumu dizaina autors ir mākslinieks Jānis Strupulis, kurš uz tiem attēlojis Pētersona portretu.

Savukārt rīt plkst. 19.00 Rīgas Latviešu biedrības Zelta zālē notiks mākslinieka 100. jubilejai veltīts atmiņu vakars. Stāstos un atmiņās sarīkojumā dalīsies Pētera Pētersona līdzgaitnieki Rīgas Latviešu biedrībā – literatūrzinātnieks Ilgonis Bērsons, filozofs Edgars Mucenieks, arhitekts Jānis Krastiņš, kultūras un sabiedriskās darbinieces Māra Kokina un Mirdza Stirna, kā arī dramaturga un režisora ģimene. Būs iespēja ielūkoties foto un video atmiņās no laikabiedru privātajiem fondiem un arī Rīgas Latviešu biedrības arhīva. Izskanēs dziesmas no Pētersona izrādēm Rīgas Latviešu biedrības kamerkora “Austrums” izpildījumā. Muzikālais vadītājs – Ārijs Šķepasts. 

Foto: Publicitātes foto
KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu