Mūžībā aizgājusi lībiskā gara uzturētāja, folkloras speciāliste Helmī Stalte

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Evija Trifanova, LETA

Vakar mūžībā devusies folkloras kopas "Skandinieki" ilggadējā vadītāja, starptautiskā folkloras festivāla „Baltica” mākslinieciskās padomes locekle un svētku režisore Helmī Stalte, savā "Facebook" profilā paziņojis viņas dēls Dāvis Stalts. 

"Pateicoties nesavtīgam Helmī un Daiņa Staltu cīņasgaram un darbam mūža garumā, Staltu dzimta kopā ar stingrajiem un nelokāmajiem "Skandiniekiem" ir kļuvuši par neatņemamu daļu no Dziesmotās revolūcijas. Helmī un Dainis Stalti ir mūsu valsts atjaunotās neatkarības viens no nozīmīgiem simboliem," raksta Dāvis Stalts.

Helmī Stalte dzimusi 1949. gada 7. augustā lībiešu ģimenē. Beigusi Rīgas Jāzepa Mediņa mūzikas vidusskolu kordiriģenta specialitātē, kā arī Rīgas pedagoģisko skolu ar specialitāti – pirmsskolas iestāžu muzikālā audzinātāja.

Strādājusi Latvijas Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā par folkloras speciālisti, Rīgas domes Kultūras pārvaldē, Nacionālajā radio un TV padomē. Bijusi Rīgas domes deputāte, Kultūras, mākslas un reliģijas lietu komitejas priekšsēdētāja.

Nodibinoties lībiešu dziesmu ansamblim "Līvlist", Helmī Stalte aktīvi iesaistījās tā darbā. 1976. gadā viņa kopā ar vīru Daini Staltu nodibināja folkloras draugu kopu „Skandinieki” un bija tās vadītāja. H. Stalte bijusi starptautiskā folkloras festivāla „Baltica” mākslinieciskās padomes locekle un svētku režisore; rosīgi darbojusies Līvu savienībā, bijusi lībiskā gara uzturētāja lībiešu bērnu nometnēs. 2006. gadā Helmī Stalte apbalvota ar Triju Zvaigžņu ordeni.

"Lai arī daudziem no mums ir sajūta, ka līdz ar Helmī aiziešanu ir beidzies kāds liels un nozīmīgs laikmets, tomēr tas ir tikai noslēgums kādam skaistam un piesātinātam posmam mūsu līvu un latviešu tautu vēsturē. Cieņa pret savu zemi, valsti, tautu un tās dziesmu ir iesakņojusies jau nākamās paaudzēs, kas turpina un turpinās iesākto!" savā "Facebook" profilā raksta Dāvis Stalts.

.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu