Liepājas Mākslas forums iepazīstina ar šīgada programmu

Cirks, ģitārmūzika, sutartīnes un līdzdalības izrāde par koru kultūras nozīmi
TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Publicitātes foto

Liepājas koncertzāle “Lielais dzintars” sadarbībā ar platformu “Flamenco Agency”, Latvijas Laikmetīgās mākslas centru, klubiem “Kursa” un “Fontaine Palace” septembra nogalē rīko Liepājas Mākslas mākslas forumu – radošuma, aizrautības un mākslas jaunrades festivālu.

Šīgada festivāla vienojošais moto ir “Visi putni skaisti dzied” – gan latviešu tautasdziesmas vārsma, gan režisores Kristas Burānes veidotā īpašā muzikālā priekšnesuma nosaukums.

Festivālu ievadīs starptautisks Ziemeļvalstu sadarbības mākslas projekts “Cirque Musique”, kurā trīs dienu garumā mūziķi un cirka mākslas meistari aizraujošās meistarklasēs bērniem un jauniešiem atklās kopīgo un atšķirīgo starp šīm dažādajām mākslas disciplīnām. Rezultāts – aizraujošs koncertuzvedums 28. septembrī plkst. 19.00 koncertzāles Lielajā zālē.

Foto: Publicitātes foto

Koncertzāle “Lielais dzintars” līdz 2024. gada februārim īsteno projektu “Mākslu laboratorija “CirqueMusique””. Tā laikā kopā ar projekta partneriem no Islandes un Norvēģijas, kā arī iesaistot profesionālus jaunās paaudzes latviešu komponistus, mūziķus un cirka māksliniekus no Latvijas un Norvēģijas, taps jauniešu auditorijai paredzēta mobila starpdisciplināra muzikāla izrāde ar cirka un horeogrāfijas elementiem.

Foto: Publicitātes foto

Pirmajā festivāla dienā – piektdienā, 29. septembrī mākslas telpā “Civita Nova 1” tiks atklāta mākslinieces Annas Priedolas izstāde "Piena dienasgrāmatas". Smeļoties autores personīgajā pieredzē, ekspozīcija audiovizuālos mākslas darbos un datu vizualizācijās stāsta par tādām tēmām kā novecošana un vientulība, demence un pārmaiņas ģimenes attiecībās, saskaroties ar šiem dabiskajiem dzīves procesiem.

Piektdienas notikumu sēriju plkst. 19:00 “Lielajā dzintarā” turpinās koncerts “Neparasti”, kuru veido daudzpusīgais un novatoriskais ģitārists Šons Šibe (Sean Shibe). Šibe ir pirmais ģitārists, kurš tika izvēlēts BBC Radio 3 New Generation Artists projektam, par saviem ierakstiem saņemot divas Gramophone un Opus Klassik balvas. 2022. gadā saņēmis Leonarda Bernsteina balvu. Šibe ir uzstājies uz lielāko festivālu un kultūrvietu skatuvēm, to skaitā Londonas Vigmora zālē, Amsterdamas Concertgebouw un Southbank Center Londonā. Viņa repertuārs sniedzas no 17. gadsimta Baha svītām lautai līdz pat mūsdienu komponistu jaundarbiem. Savā jaunākajā albumā “Lost & Found” viņš iekļāvis dažādu komponistu repertuāru, kas ierakstīts ar elektrisko ģitāru.

Forumu ar aizraujošām DJ programmām 29. septembra vakarā koncertzālē “Lielais dzintars” atklās producente un dīdžeje Ksenia Kamikaza, audio un vizuālā māksliniece Śūnyatā un tehno priesteriene DJ Orthodox.

Sestdien, 30. septembrī klubā “Kursa” plkst. 15:00 paredzēta apvienības “IevaKrish” dejas un dziedājumu izrāde “Satikt”, kuru veido lietuviešu tradicionālie sutartīņu dziedājumi. Ar vārdu ‘sutartīne’ apzīmē lietuviešu seno tautasdziesmu, galvenokārt sieviešu darba dziesmu, paveidu. Saskaņotā izpildījumā uz skatuves satiksies ietveroša horeogrāfija, kustīga skaņa un dziedājumi, kuros vairākus dziedātājus vieno atšķirīgas melodijas dažādos skaņu augstumos.

Foto: Publicitātes foto

Savukārt plkst. 18:00 koncertzālē “Lielais dzintars” vokālās apvienības “Roomful of Teeth” koncerts. Ar Grammy balvu novērtētais ansamblis no ASV Latvijā uzstāsies pirmo reizi. Grupa paplašina cilvēka balss potenciālu, specializējoties galvenokārt uz īpaši ansamblim radītām mūsdienu komponistu koncertprogrammām un izceļas ar apbrīnojami virtuozu un izvērstu vokālo tehniku pārvaldīšanu. Liepājas Mākslas forumā apvienība izdziedās izdomas bagātu mūsdienu amerikāņu vokālo mūziku, kuru radījušas trīs izcilas komponistes – Karolīna Šo (Caroline Shaw), Misija Macoli (Missy Mazzoli) un Anhelika Negrona (Angélica Negrón).

Foto: Publicitātes foto

Programmā atskaņotie darbi būs Latvijas pirmatskaņojumi un tie sekos ansambļa izraudzītam stāstam par to, kas ir zaudēts un iegūts ar vārdiem – valodas izjaukšana un atjaunotne caur struktūru un tekstu. Balss un teksts mutuļo, saplūst, spēlējas ar emocijām un cilvēka balss kļūst par neirobežotu krāsu paleti.

Ansamblis “Roomful of Teeth” dibināts 2009. gadā, laikā, kad grupas dalībnieki, studējot kopā ar izciliem dziedātājiem un pasniedzējiem Masačūsetsas Laikmetīgās mākslas muzejā, atklāja, ka cilvēka balss robežas ir pārspējamas. Ansambļa sastāvā ir 12 profesionāli dziedātāji, kas nepārtraukti paplašina savu repertuāru, sadarbojoties ar ievērojamākajiem mūsdienu komponistiem un plašu mākslinieku un ansambļu loku, aptverot dažādus žanrus un mākslas formas.

Sestdienas vakars iesniegsies klubā “Fontain Palace”, kad 21:00 vakarā uz skatuves kāps apvienība “Flamenco Machine Project”. Šajā unikālajā programmā flamenko elementi – deja un ģitāra – satiksies ar džeza saksofonu, panākot perfektu abu mūzikas stilu saplūšanu. Inovatīvu un ritmiski aizraujošu skanējumu performancei piešķirs unikāls instruments – flamenko mašīna. Šis kastei līdzīgais, automatizētais instruments atklās pavisam jaunu līmeni flamenko priekšnesumos, atveidojot vairākus zināmus flamenko ritmus vienotā un piesātinātā skanējumā.

Pēc performances mūziķi aicinās apmeklētājus uzkrātos enerģiskos flamenko ritmus izpaust visiem kopā – brīvā, nepiespiestā spāņu naktskluba atmosfērā.

Foto: Publicitātes foto

Ar šo īpašo programmu mākslinieku apvienība uzstājusies daudzās vietās, sākot no pasaulē slavenākā globālā flamenko festivāla Bienal de Flamenco de Sevilla 2016. gadā (Lope de Vegas teātrī), līdz Sibiu Starptautiskajam teātra festivālam pērn.

Foto: Publicitātes foto

Svētdienas rītā pieredzējušais norvēģu žonglieris Julians Sēters aicinās koncertzāles jaunākos draugus piedzīvojumiem bagātā ceļojumā uz maģisku mežu, kur žonglējot, dejojot un spēlējot teātri, ar mums satiksies visdažādākie pasaku un fantāzijas tēli.

Cirka priekšnesumā “Mītiskais, mistiskais, maģiskais mežs” bērni satiks smieklīgas un biedējošas radības dažādās formās un veidos. Vieglā un rotaļīgā atmosfērā notiks iepazīšanās ar milzu trolli, dzīvespriecīgo laumiņu, viltīgo goblinu un citiem pasaku meža iemītniekiem.

Stundu pirms katras izrādes (plkst. 10:00 un 13:00) žonglieris aicina bērnus kopā ar vecākiem uz meistarklasi, kas ietvers priekšmetu mešanu, ķeršanu un dažādus trikus. Dalībnieku skaits ir ierobežots, tādēļ nepieciešams iegādāties biļeti, kas iekļauj gan izrādes apmeklējumu, gan dalību meistarklasē.

Liepājas Mākslas forumu 1. oktobrī pie Pieminekļa bojā gājušajiem jūrniekiem un zvejniekiem (Zvejnieku alejā 11A) noslēgs Kristas Burānes režisētā un Jēkaba Nīmaņa komponētā līdzdalības izrāde “Visi putni skaisti dzied”, kurā profesionāli mākslinieki sadarbosies ar vietējo kopienu – jauniem cilvēkiem, kas dzied koros. Taču koris ne tikai izdziedās muzikālo materiālu – viņu domas par dziedāšanu, cilvēka un dabas attiecībām kļūs par daļu no izrādes dramaturģijas. Arī skatītāji, ieklausoties un sadzirdot stāstus par putniem un cilvēkiem, veidos izrādes kopējo skanējumu.

Foto: Publicitātes foto

Ar izrādes koncepciju iepazīstina režisore Krista Burāne: “Latviešu mitoloģijā cilvēku un putnu dziesmas palīdz sakārtot pasauli. Dzeltenajai cielavai, zvirbulim, mežirbei, griezei, dzenim un cīrulim tajā ir nozīmīgas lomas. Tomēr šobrīd tie piedzīvo strauju populācijas samazināšanos. Viņu balsis intensīvās lauksaimniecības un mežistrādes dēļ ir apklusušas vai apklust visā Eiropā. Arī pie mums. Ko tas nozīmē Latvijas cilvēkiem, kuri dzied koros?

Vai mūsu dziesma un dziedāšana spēj sakārtot pasauli tā, lai tajā nepazustu mazāk aizsargātās balsis? Es gribu dot iespēju cilvēkiem, kurus aizrauj dziedāšana, apzināties, ka mūsu balsīm ir spēks ne tikai lielajā Dziesmu svētku kopkorī, ka mūsu balsis var ne tikai skaisti skanēt, bet arī aizstāvēt citus dziedātājus – putnus.

Mēs stāstām latviešu un putnu satikšanās, kopīgas dzīves, sadzīvošanas un sadziedāšanās stāstu. Un uzdodam jautājumu – kur slēpjas putna dziesmas vērtība?”

Foto: Publicitātes foto

Ar Liepājas Mākslas foruma programmu sīkāk iespējams iepazīties tā tīmekļa vietnē.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu