Izdots latgaliešu literātes Dagnejas pirmais dzejas krājums “Ups, kūki i mes”

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Amanda Anusāne

“Voi jiusu lobajai pusei vysys pusis ir lobys?” – tā skan viena no vārdu spēlēm, ar kuru sākas jūnija vidū izdotais latgaliešu literātes Dagnejas pirmais dzejas krājums “Ups, kūki i mes”. Krājumā apkopoti vairāk nekā 70 pēdējo piecu gadu laikā rakstītie dzejoļi, kuros autore spēlējas ar dažādu valodu vārdiem un simboliem, saliekot blakus jūtu, prāta, pilsētas, lauku, reālās un digitālās dzīves parādības un notikumus.

Literāte, nevalstisko organizāciju aktīviste un jauniešu projektu vadītāja Dagneja (jeb īstajā vārdā Dagnija Dudarjonoka) dzeju latgaliski raksta jau sen, taču šis ir autores pirmais dzejas krājums. Līdz šim Dagnejas dzeja ir publicētā kopkrājumos, piemēram, mūsdienu latgaliešu dzejas antoloģijā “Susātivs” (2008), Ligijas Purinašas, Dagnejas, Janas Skrivļas-Čeveres un Guntas Ločmeles kopkrājumā “Linejis” (2016) un citos, kā arī internetā, bet dzejas krājumā “Ups, kūki i mes” apkopoti vairāk nekā 70 dzejoļi. Tie ir rakstīti latgaliešu rakstu valodā, taču pa reizei autores valodā ieskanas arī Dagnejas dzimtā – Vārkavas – puse.

Foto: Amanda Anusāne

Dagnejas dzejoļi ir sižetiski – it kā runājot par ikdienas notikumiem, autore pieskaras arī filozofiskiem jautājumiem par laiku, dzīves jēgu, arī par mīlestību pret otru cilvēku un dažādām Latgales vietām. Krājumam atlasītajā dzejoļu kopā autore mēģina rakstīt par attiecībām, par kopīgo un atšķirīgo pilsētā un laukos, par cilvēku un viņa apkārtējās vides sasitību, nebaidoties lietot arī mūsdienīgus un dažādās valodās rakstītus vārdus. “Itamā gruomotā daudzi stuosti par pošu skaiteituoju stuosta”, (šajā grāmatā daudzi stāsti par pašu lasītāju stāsta), tā Dagneja.

Foto: Amanda Anusāne

Par savu pirmo dzejas krājumu “Ups, kūki i mes” Dagneja saka:

“Esmu pateicīga visiem, kuri kaut kādā veidā piedalījušies šo dzejoļu un krājuma radīšanā. Krājumā salikušies dzejoļi, kas rakstīti pēdējos piecos gados, taču ir arī pa kādam man mīļam dzejolim, kas savu vietu krājumā atradis vēl no senākiem laikiem. Teksti, tāpat kā es, ir kustīgi un krāsaini. Kāds savu reizi pabaksta lasītāja prātu, cits ir ar pieturzīmēm, lai precīzāk izlasītu manu domu, bet vēl kāds atstāts ar vietu katra paša brīvai interpretācijai.”

Dzejas krājuma redaktore ir dzejniece, rakstniece un tulkotāja Vija Laganovska, māksliniece – Dana Vasiļjeva, bet izdevējs – latgaliešu kultūras kustība “Volūda”.

Foto: Amanda Anusāne

Krājuma izdošanu atbalstījis Valsts kultūrkapitāla fonds. Ar Latvijas Nacionālās bibliotēkas starpniecību dzejas krājumu kā dāvinājumu saņems bibliotēkas Latgalē, bet jebkurš interesents to var nopirkt kustības “Volūda” atbalsta platformā-veikalā voluda.lv. Tāpat “Ups, kūki i mes” būs pieejams grāmatnīcās.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu