VIDEO Izdots Latvijā pirmais fotoalbums ar papildināto realitāti

Toms Treibergs
, TVNET Kultūra redaktors
CopyDraugiem X Whatsapp
Viens no albuma “Pastaiga pa skaisto Liepāju. Uzplaukums” projekta vadītājiem Kaspars Migla
Viens no albuma “Pastaiga pa skaisto Liepāju. Uzplaukums” projekta vadītājiem Kaspars Migla Foto: Gints Egliņš

Piektdien, 30.jūnijā, pulksten 17 Liepājas muzejā Kūrmājas prospektā 16/18 notiks Latvijā pirmā fotoalbuma ar papildināto realitāti “Pastaiga pa skaisto Liepāju. Uzplaukums” atvēršana. Albumu izdevusi biedrība “Liepāja 400”. Tas ir turpinājums pirms diviem gadiem izdotai populārai grāmatai “Pastaiga pa skaisto Liepāju”, kas ieguva Liepājas kultūras gada balvu.

Otrais biedrības “Liepāja 400” veidotais bilžu albums veltīts pilsētas vēsturiskajam tēlam, arhitektūrai, ielām un laukumiem, kā arī liepājnieku sadzīves ritējumam un paradumiem.

Ēka Graudu ielā (padomju laikā - Kārļa Marksa ielā).
Ēka Graudu ielā (padomju laikā - Kārļa Marksa ielā). Foto: www.digip.lv

Šoreiz, albumam atlasot Liepājas vēsturiskās fotogrāfijas, vadmotīvs bija “lielais gadsimts jeb uzplaukums”, jo tas kodolīgā veidā atklāj laikmetu, kad Liepāja piedzīvoja vislielāko uzplaukumu, kļūstot par modernu un eiropeisku pilsētu.

Grāmatas autori šajā izdevumā vēlas parādīt to, cik skaista un dinamiska Liepāja bija 19.gadsimta beigās un 20.gadsimta sākumā, kāda bija tās ikdiena un acīmredzamā pilsētas vides ainavas izaugsme.

Jaunajā izdevumā ietvertas vairāk nekā 200 īpaši atlasītas un apstrādātas bildes no Liepājas par periodu pirms Pirmā pasaules kara. 70 no tām ir apskatāmas papildinātajā realitātē. Lejupielādējot aplikāciju “Old Libau”, atverot to un pieliekot pie atbilstoši nomarķētiem attēliem grāmatā, iespējams salīdzināt, kā šī vieta vai ēka izskatās mūsdienās. Atšķirībā no pirmā, šis ir krāsains izdevums.

Albuma “Pastaiga pa skaisto Liepāju. Uzplaukums” tapšanas projektu vadīja Andris Ivanovs un Kaspars Migla, sadarbībā ar Liepājas muzeja direktori Daci Kārklu. Viņa papildinājusi izdevumu ar vēsturisku ievadpārskatu par grāmatā iekļauto laikposmu.

Liepājas Valsts 1. ģimnāzija. 
Liepājas Valsts 1. ģimnāzija. Foto: www.digip.lv

Papildināto realitāti un aplikāciju izveidoja Digitālo inovāciju parks ar Agati Ambulti priekšgalā. Šī apvienība jau apliecinājusi savu interesi par kultūrvēsturiskā mantojuma saglabāšanu un popularizēšanu, nodrošinot zīmīgāko Liepājas ēku 3D skenēšanu. Lietotnē "3D kultūrēkas" liepājniekiem un pilsētas viesiem, izmantojot papildinātās realitātes tehnoloģiju, ir iespēja apskatīt viedtālrunī trīs vēsturiskās pilsētas ēkas, kuras nav saglabājušās līdz mūsdienām: Liepājas muzeja ēka Alejas parkā, Liepājas Vācu teātris un Liepājas Lielā Horālā sinagoga.

Austrumāzijas kuģniecības sabiedrības kantora ēka 20. gadsimta sākumā.
Austrumāzijas kuģniecības sabiedrības kantora ēka 20. gadsimta sākumā. Foto: www.digip.lv

Jautāts, kā radusies ierosme šāda izdevuma veidošanai, Kaspars Migla stāsta: “Te jāliek maza atkāpe un jāpastāsta, kā nolēmām veidot pirmo grāmatu. Tas būs mans personīgais viedoklis, bet mums Liepājā līdz šim līdzīga rakstura un ievirzes grāmatas konceptuālā ziņā ir izdevušās diezgan neveiksmīgas. Tad mēs ņēmām vērā citu kļūdas un sapratām, ka ir jāatlasa skaistākās fotogrāfijas, kuras ataino vēsturisko Liepāju un jāsakārto tās nevis tematisku nodaļu, bet pastaigas veidā.

Katrā no grāmatām ir iekļauts nedaudz pāri 200 attēliem, un katru no šīm vienībām vajadzēja atbilstoši sakārtot. Izveidojām pat vairākus maršrutus. Visvairāk bilžu ir no Rožu laukuma un Lielās ielas, tad sākām “gājienu” no Rožu laukuma un gājām uz jūrmalas pusi, gar Kūrmāju un tad atpakaļ uz tirgus pusi, tad atkal jūras virzienā.

Līdz ar to sanāca tā, ka grāmatā nav tikai viens liels bloks ar Lielo ielu vai Rožu laukumu, bet sanāk skaista pastaiga pa pilsētu, kurā adreses secīgi nomaina viena otru.”

Foto: Kaspars Migla

Kopumā darbs ar attēlu atlasi un apstrādi aizņēmis četrus, teju piecus mēnešus.

Albuma inovatīvo risinājumu ar savu finansiālo atbalstu novērtējusi Liepājas Kultūras pārvalde, Liepājas speciālās ekonomiskās zonas pārvalde, Aloizs Norkus, UPTK, SIA “VEGA 1 Serviss” un “Via Vitalité”.

Foto: Gints Egliņš

Senās Liepājas saskaņu ar mūsdienu pilsētu koordinēja un vadīja Gints Egliņš.

Grāmata nopērkama Latvijā visās lielākajās grāmatnīcās un to internetveikalos, kā arī tīmekļa grāmatu veikalā buki.lv.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu