FOTO Dziesminieces Austras Pumpures portrets sāk savu dzīvi līdzās Liepājas teātrim

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Edgars Pohevičs

Liepājā, Skolas ielā 7a, turpmāk būs skatāms sienas gleznojums, kurā atainota Latvijas dziesminieku ciltsmāte Austra Pumpure. Viņa pamatoti tiek dēvēta par dziesminieku tradīcijas aizsācēju un popularizētāju Latvijā.

“Turpinot 2021.gadā aizsākto Liepājas personību gleznojumu sēriju, kas iepazīstina ar cilvēkiem, kuri devuši būtisku ieguldījumu pilsētas kultūras dzīvē, šķita tikai likumsakarīgi tiem piepulcināt arī Austras Pumpures portretu. Izlasot grāmatu par viņas dzīvi, sapratu, ka šim sienas gleznojumam jābūt vai nu zāļu pļavā, vai blakus teātrim, kur viņa kā koncertmeistare un orķestra vadītāja pavadīja tik daudz gadu,”

stāsta idejas autors Mareks Alberts. Gleznojumu radījis grafiti mākslinieks Elementton, kurš, projekta “Ielu mākslas portreti Liepājas ielās” ietvaros gleznojis arī citus nozīmīgus liepājniekus – komponistu Imantu Kalniņu, kinooperatoru Eduardu Tisē un dzejnieci Mirdzu Ķempi.

Austra Pumpure (1928-2017) bija latviešu mūziķe un dziesmu izpildītāja. Sevišķi pazīstama ar Imanta Kalniņa dziesmu interpretācijām. Par Austras Pumpures skolniekiem (sauktiem par Austrasbērniem) sevi uzskata daudzi Latvijas mūziķi – Ieva Akuratere, Māris Putniņš, Juris Bartkevičs, Indra Briķe, Juris Hiršs u.c. 2011. gadā Austra saņēma Latvijas Mūzikas ierakstu gada balvu par mūža ieguldījumu Latvijas mūzikas attīstībā.

Projekts “Ielu mākslas portreti Liepājas ielās” tapis ar Liepājas Kultūras pārvaldes finansiālu atbalstu un Liepājas pludmales kafejnīcas “Red Sun Buffet” līdzfinansējumu.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu