Festivālā "Summertime - aicina Inese Galante" uzstāsies pasaulslavenais džezists Rafaels Gvalaci

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: publicitātes.

12. augustā Dzintaru koncertzālē festivāla “Summertime – aicina Inese Galante” koncertā “Viva Italia!” ar pirmo koncertu Latvijā uzstāsies itāļu džeza izpildītājs Rafaels Gvalaci (Raphael Gualazzi). Pianists un vokālists, kurš savās melodijās savij džeza un blūza tradīcijas ar novatoriskiem risinājumiem, iedvesmojas no Džonija Keša, spējis atgriezt Itāliju Eirovīzijas dziesmu konkursa uzvarētāju spicē un savu pēdējo albumu veltījis studiju laikā iemīļotajam bāram - tieši tik daudzdimensionāls ir Džoakīno Rosīni konservatorijā izskolotais Rafaels Gvalaci un viņa radītā mūzika.

Jau kopš agras bērnības Rafaela dzīvē mūzika bijusi klātesoša, lielā mērā tēva dēļ. Lai arī aktīvo mūziķa darbību, tostarp bundzinieka karjeru itāļu leģendārajā progresīvā roka grupā Anonima Sound uz Rafaela piedzimšanas brīdi Valio Gvalaci jau bija pametis, tomēr ģimenes ikdienā itāļu mūzikai bija neatņemama vieta. Tad deviņu gadu vecumā Rafaels pats sev atklāja Reju Čārlzu un ritmblūza, džeza pasauli… Šis īpatnējais itāļu popmūzikas, džeza elementu un rokmūzikas kokteilis kopā ar klasisko mūzikas izglītību ir ļāvis Rafaelam Gvalaci justies organiski uz jebkuras skatuves, vai tie būtu džeza festivāli, vai pat tik eklektisks populārās mūzikas notikums kā Eirovīzija.

Lai arī pēc klavierspēles studiju Rosīni konservatorijā absolvēšanas Rafaels Gvalaci piedalījās starptautiskos džeza mūzikas festivālos, turklāt ar vērā ņemamiem panākumiem, kā arī radīja pirmos ierakstus, pirmo plašākas publikas uzmanību viņš guva, ierakstot septiņdesmito gadu slavenās rokgrupas Fleetwood Mac ikoniskās dziesmas Don’t Stop kaverversiju. To par savu reklāmas audioceliņu izvēlējās itāļu energokompānija ENI, un par Gvalaci uzzināja visa Itālija. Dziesma tika iekļauta arī viņa digitālajā EP Don’t Stop, kas nekavējoties nokļuva mūzikas straumēšanas vietņu topu augšgalā. Tieši tas pats notika ar viņa oriģinālo dziesmu albumu Reality and Fantasy.

Koķetēšana ar popkultūru bija arī Gvalaci turpmāko panākumu pamatā. 2011. gadā Sanremo festivālā Rafaels kļuva par uzvarētāju jauno talantu kategorijā. Sakritības pēc šis bija gads, kurā Itālija bija nolēmusi atgriezties Eirovīzijā pēc četrpadsmit gadu pauzes, un pārstāvi īpaša žūrija izvēlējās no Sanremo festivāla laureātiem. Lai arī “lielo zvaigžņu” kategorijā bija tādi itāļu publikai labi zināmi mākslinieki kā tenors Al Bano, Luks Barbarossa un Anna Tatangelo, priekšroka tika dota Sanremo debitantam Rafaelam Gvalaci. Eirovīzijas vajadzībām dziesma Follia d'amore tika pārveidota bilingvālā formātā, iekļaujot gan itāļu, gan angļu tekstus, un ar nosaukumu Madness of Love nodrošināja Itālijai spožu atgriešanos Eirovīzijas lielākajā dziesmu konkursā, iegūstot otro vietu. Divpadsmit punktus togad Gvalaci dziesmai piešķīra arī Latvija, kuras pārstāvji Musiqq gan finālam nekvalificējās.

Kopš spožā uznāciena starptautiskajā arēnā Gvalaci piedalījies neskaitāmos džeza festivālos, rakstījis mūziku Itālijā labi zināmiem TV šoviem, kā arī izdevis virkni ierakstu. Jaunākais no tiem, Bar del Sol, dienasgaismu ieraudzīja pērn. Kā intervijās izteicies pats Rafaels, albums ir veltīts vietai, kur sācies viņa mākslinieka dzīves gājums – necilam bāram Urbino pilsētā. “Ap 1997. gadu bāra īpašnieks

uzaicināja mani, konservatorijas studentu tur uzspēlēt, tā nu es paķēru līdzi savu Šopēnu… pirmajā vakarā klausītāju nebija. Tad ienāca mans draugs ar savu meiteni, ar katru reizi parādījās arvien vairāk cilvēku, un pēc gada uz katru koncertu ieradās simti,” atceras Rafaels Gvalaci. Bārs gan vairs nepastāv, taču, esot Urbino, mākslinieks uz tās pašas ielas atrod vietu, kur iedzert kausu alus. Bar del Sol ir mākslinieka reveranss muzikālajām saknēm – itāļu mūzikai, progresīvajam rokam, tajā ieskanas pa psihedēliska pankroka, fanka, arī tradicionālās mūzikas notij. Eklektisks un aizraujošs, gluži kā pati Itālija – tāds ir Rafaels Gvalaci.

Šovasar festivāla “Summertime – aicina Inese Galante” programmā iekļauti seši koncerti. Atklāšanas koncertā 10. augustā uzstāsies virtuozie Latvijas pianisti Andrejs Osokins, Reinis Zariņš, Daumants Liepiņš un Aurēlija Šimkus. 11. augustā enerģisku ballīti iegriezīs Balkānu ritmu karalis Shantel. 12. augustā pēcpusdienā klausītājus pulcēs Ineses Galantes koncerts “Viva amore”, savukārt 12. augusta vakarā – Sanremo festivāla vairākkārtējs dalībnieks un laureāts, Itālijas Eirovīzijas zvaigzne Rafaels Gvalaci. 13. augustā koncertā “Jaunie un spožie” uzstāsies saksofoniste Ilva Ešenvalde, LNOB soliste Inna Kločko un vijolnieks Andrejs Jegorovs. Festivāls noslēgsies 13. augusta vakarā ar Ūtes Lemperes monoizrādi “Tikšanās ar Marlēnu”, kas tapusi pēc aktrises trīs stundu garas telefona sarunas ar leģendāro Holivudas zvaigzni Marlēnu Dītrihu.

Biļetes uz festivālu pieejamas “Biļešu paradīzē”. Festivālu atbalsta: Jūrmalas valstspilsētas pašvaldība, Anders Walls Stiftelse, zvērinātu advokātu birojs "Klotiņi un Serģis", Maserati Rīga, Lavazza, VENDEN, Semarah Hotels, tipogrāfija Eveko, A/S Antalis, SIA “TRIDENS”. Informatīvie atbalstītāji: izdevniecība “Rīgas viļņi”, TVNET, RE:TV, L’Officiel, Ljublju, Radio SWH, Titanium, Radio MIX FM.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu