Elīza Legzdiņa. No Glastonberijas uz Positivus

Elīza Legzdiņa Glastonberijas festivālā 2023. Foto: Uldis Siliņš
CopyDraugiem X Whatsapp

Latviešu mūziķu uzstāšanos Glastonberijas festivālā droši var salīdzināt ar latviešiem Olimpiskajās spēlēs. Mēs it kā ļoti cītīgi sekojam līdz jebkuram sportiskam latvietim, kuram ir latviskas saknes, un pieveram acis uz to, ka viņš ar grūtībām saliek kopā divus vārdus latviski. Mēs sportisko lauru dēļ esam gatavi diskutēt par citu zemju sportistu naturalizēšanu, jo, lūk, viņi palīdzēs nest Latvijas vārdu pasaulē. Tas nekas, ka viņš vārdu "Latvija" līdz tam vispār nav dzirdējis, bet tā taču dara visas mazās ņiprās valstis. Tad, kad tiek sasniegta kārotā uzvara, uzvarētājus netiesā, un neviens īpaši nepēta, kurš to uzvaru kaldināja, paši latvieši vai piepalīdzēja aizjūru sportisti.

Glastonberijas festivāls. Latviešu mūziķe uz skatuves. Latvijā dzimusi un augusi, pusaudzes gados devusies pasaulē, lai sevi muzikāli izglītotu un apliecinātu citās zemēs, kur šādas iespējas ir plašākas. Viņa šogad uzstājās ne uz lielākās Glastonberijas skatuves, viņas uzstāšanos neskatīja desmitiem tūkstošu, bet viņa tur uzstājās.

Kā jau esmu teicis, Glastonberijā nejaušības neuzstājas.

Foto: Uldis Siliņš

Viņas vārds - Elīza Legzdiņa. Ja mums patīk uzskaitīt, ka Glastonberijā ir uzstājušās 3 grupas no Latvijas, tad pilnīgi noteikti šis uzskaitījums ir jāmaina un visiem mūzikas zinātājiem tas ir jāmaina no 3 uz 4.

Prāta vētra, Dagamba, Tautumeitas, Elīza Legzdiņa - lūk, pilns latviešu mūziķu uzskaitījums, kuri ir uzstājušies Glastonberijā pēdējo 10 gadu laikā. Ja vēlamies būt pilnīgi precīzi, tad Elīza pat būtu jāraksta ar 3. kārtas numuru.

Tas par mums, latviešiem. Bet protams, stāstam ir jābūt par Elīzas uzstāšanos un par ceļu, ko viņa ir gājusi, līdz sasniedza šo punktu - uzaicinājumu piedalīties Glastonberijā.

Foto: Uldis Siliņš

Zinot to, ka Elīza šajās dienās ir Latvijā, es atstāšu lielo iespēju kādam no mūzikas žurnālistiem sīki un pamatīgi viņu iztaujāt par viņas ceļu līdz Glastonberijai. Es savukārt mēģināšu aprakstīt savas sajūtas, esot klāt un redzot Elīzas uzstāšanos Glastonberijā.

Man šī bija pirmā reize, kad redzēju Elīzas uzstāšanos. Protams, līdz tam caurskatīju klipus mūzikas kanālos, bet nevaru teikt, ka tie mani pārsteidza ar ko īpašu. Katrā gadījumā atbildi uz jautājumu, kāpēc Elīza ir uzaicināta piedalīties Glastonberijā, tā arī neguvu. Zināju par viņu tik, cik interneta dzīlēs bija rakstīts. Agros pusaudzes gados devusies uz Angliju un turpmākie gadi aizvadīti tur, gan smagi strādājot, gan pacietīgi meklējot savu vietu mūzikas pasaulē.

Pārsteidzošākais ir viņas apņēmība to darīt Anglijā. Zemē, kur vietējo mūzikas talantu pietiek un pāri paliek. Katram no mums ir skaidrs: lai iegūtu atpazīstamību Anglijā, mūziķim ir jābūt kaut kam īpašam, lai ar to kompensētu to, kas angļiem ir no dabas dots - viņi ir dzimuši angļi.

Gan valoda, gan mentalitāte, gan tas, ka angļi vienmēr ir bijuši pasaules varenie. Vai kāds no jums spēj iedomāties, ka angļi, lai pastiprinātu savas valsts futbola izlasi, naturalizētu kādu vācieti vai spāni? Nē, nekad. Un šādā zemē Elīza un nevis daudzi tūkstoši citu gribētāju piedalījās Glastonberijas festivālā. Tur es saskatu šo ļoti būtisko atšķirību: ja Prāta vētra, Dagamba un Tautumeitas tomēr tika aicināti kā citas zemes mūzikas pārstāvji, tad Elīza ir parādījusi sevi tieši Anglijas mūzikas vidē.

Foto: Uldis Siliņš

Es noteikti neesmu tāds mūzikas lietpratējs, lai atļautos sākt iztirzāt Elīzas uzstāšanās muzikālās nianses. Es varu to darīt tikai savu sajūtu līmenī. Un tas, ko es vispirms sajutu Elīzas uzstāšanās laikā, tā bija viņas balss. Gan savdabīgais balss tembrs, gan tas, kā viņa ar savu balsi spēlējās.

Tieši tad, pie skatuves esot, varēja izjust un saprast, ka Elīzas operas vokāla studijas ir viņas lieliskās balss pamatakmens. Jebkura māja ir jābūvē uz stingriem pamatiem, un Elīzai tādi ir ielikti jau pašā sākumā. Tālāk jau ir sava mūzika, savs stils un visas pārējās lietas, bet tas viss tiek likts uz ļoti stingra muzikālā pamata.

Foto: Uldis Siliņš

Vai mēs par Elīzu dzirdēsim arī turpmāk? Dzirdēsim, ja mūsu mūzikas žurnālisti sekos līdz viņas mūziķes gaitām pasaulē; ja izliksies, ka viņas nav, - nedzirdēsim. Tieši pasaulē, jo es esmu pārliecināts, ka viņas uzstāšanās Latvijā turpmākajos gados aizvien vairāk un vairāk būs notikums, līdzīgi kā ir ar mūsu operas solistēm, kuru uzstāšanās Latvijā tiek plānotas un gaidītas vairākus gadus.

Tieši to es novēlu Elīzai, bet mums visiem neaizmirst, ka viņa ir parādījusi mums visiem, kā latviete var sasniegt patiesus panākumus mūzikas pasaulē.

Foto: Uldis Siliņš

Protams, dzīve nevar būt bez sapņiem. Šogad uz Pyramid skatuves pēdējā dienā uzstājās Lil Nas X. Mūzika ir gaumes jautājums, man personīgi Lil Nas X uzstāšanās atstāja daudz, daudz spēcīgāku iespaidu nekā Kendrick Lamar pirms gada. Šogad Lil Nas X parādīja patiešām lielisku šovu uz Glastonberijas galvenās skatuves.

Šodien tikai pasapņosim, bet pēc gadiem pieciem, varbūt septiņiem, atcerēsimies manu jautājumu: uz kuras no lielajām Glastonberijas skatuvēm un kurā dienā būs uzstājusies latviete Elīza Legzdiņa?

Foto: Uldis Siliņš
KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu