Video 76 gadu vecumā mirusi franču aktrise un dziedātāja Džeina Birkina

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Džeina Birkina
Džeina Birkina Foto: AFP/SCANPIX

Džeina Birkina dzimusi Londonā 1946. gada 14. decembrī. 1966. gadā viņa filmējās Mikelandželo Antonioni filmā „Photorealisation” un Džeka Smita filmā „Kaleidoscope”. 1969. gadā viņa atveidoja galveno sieviešu lomu Pjēra Grimblā režisētajā filmā „Slogan”, galveno vīriešu lomu atveidoja Seržs Geinsbūrs (Serge Gainsbourg), kurš kļuva par Birkinas ilggadēju partneri.

Birkina svētdien atrasta mirusi savā Parīzes dzīvoklī, vēsta Le Parisien. 

Džeina Birkina kļuva slavena pagājušā gadsimta 60. un 70. gados – viņas karjera kļuva straujāka līdz ar 1967. gada ar filmu „Blow Up”. Kannu kinofestivālā tā tika apbalvota ar Zelta palmas zaru. 1968. gadā viņa filmējās kopā ar Alēnu Delonu un Romiju Šneideri kinolentē „La Piscine” („Peldbaseins”), kas šobrīd tiek uzskatīta par kino klasiku.

1969. gadā Birkina, kura bija pārcēlusies uz dzīvi Francijā, kopā ar Geinsbūru ierakstīja slaveno dziesmu „Je tʼaime... moi non plus”. Daudzas radiostacijas sākotnēji to neatskaņoja „netiklu” tekstu dēļ, taču dažu mēnešu laikā to pārdeva vairāk nekā miljons ierakstu kopijās, padarot pasaulslavenu. 

1976. gadā iznāca tāda paša nosaukuma filma „Es tevi mīlu... es tevi arī ne” ar Birkinu galvenajā lomā. Par dalību šajā filmā Birkina tika nominēta Francijas kino balvai „Cēzars”.

70. gados Birkina uzmanību piesaistīja arī ar kailfoto franču vīriešu žurnālā „Lui”.

1980. gadā Birkina un Geinsbūrs izšķīrās. Viņu meita Šarlote Geinsbūra kļuva par slavenu aktrisi un dziedātāju.

Tomēr arī pēc šķiršanās Geinsbūrs turpināja rakstīt dziesmas Birkinai.

Viņai bijušas lomas vairāk nekā 70 filmās, arī pie tādiem slaveniem režisoriem kā Žans Liks Godārs un Anjēze Varda.

Deviņdesmito gadu beigās Birkina cīnījās ar leikēmiju. 2021.gadā viņa pārcieta insultu.

Bez Šarlotes Džeinai Birkinai ir vēl divi bērni - Keita Barija (fotogrāfe, izdarījusi pašnāvību 2013. gadā) un Lū Diviona (dziedātāja un aktrise).

Birkina koncertējusi arī Latvijā.

Foto: Džeina Birkina Japānā (AFP/LETA)

CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu