Festivālā "Summertime" arī šovasar uzstāsies Balkānu ritmu karalis Shantel

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: publicitātes.

Savulaik ar savu starptautisko megahitu "Disco Partisani" vācu mūziķis Shantel – pazīstams arī kā DJ Štefans Hantels -, kļuva par jaunās mūzikas un deju kultūras vēstnesi visā pasaulē, piešķirot tai kosmopolītisku skanējumu. Šobrīd viņa multikulturālo skanējumu papildina mūziķi no dažādām Dienvideiropas valstīm, taču festivālā “Summertime – aicina Inese Galante” Shantel koncertu bagātinās arī Latvijas skaņas, jo 11. augusta koncertā Shantel uzstāsies kopā ar latviešu čellisti Ernu Daugavieti.

Bukovinas nakšu skanējums

Shantel savu muzikālo karjeru sāka kā elektroniskās mūzikas DJ, spēlējot Frankfurtes deju klubu apmeklētājiem, tostarp arī pats bija kluba Lissania Essay īpašnieks 1980. gados, pulcējot nakts ritmu cienītājus. Tomēr, beidzot apmeklējot savu senču dzimto vietu Bukovinu – īpašu teritoriju, kas ilgi dzīvojusi savu neatkarīgo dzīvi starp Ukrainas un Rumānijas valstīm -, Shantel iedvesmojies no šī reģiona daudzveidīgās etniskās mūzikas, padarot to par sava skanējuma mugurkaulu. “Bukovinas klubu naktis” kļuva par Shantel vizītkarti, un turpmākajā radošajā darbībā viņš pievērsās pasaules mūzikas krāšņajai daudzveidībai, ko novērtējis arī BBC, piešķirot Pasaules mūzikas balvu 2006. gadā. Shantel īpašo talantu uztvert tradicionālās mūzikas nianses novērtējis arī Saša Barons Koens, kurš uzaicināja viņu producēt skaņu celiņu neviennozīmīgi vērtētajai filmai Borats. Pēc tam bijuši neskaitāmi projekti, izveidojot Balkānu ritmu orķestri Bucovina Club Orkestar, producējot ierakstus savā izdevniecībā Essay Recordings un turpinot sadarbību ar arvien jauniem mūziķiem. 2023. gada pavasarī klajā nāca viņa jaunākais albums Metropolis, kuru caurvij grieķu un citu Dienvideiropas tautu tradicionālais skanējumus.

Dejo ikviens

“Es esmu starpžanru mūziķis. Mana pieeja vienmēr bijusi apvienot un kombinēt visdažādākos stilus – es nāku no ļoti kosmopolītiskas ģimenes ar dažādām etniskajām saknēm. Pats esmu izaudzis ar Dienvidaustrumeiropas melodijām, Vidusjūras mūziku un grieķu skanējuma izpratni, kas, protams, ikdienā savijās ar Rietumu popkultūru, elektronisko mūziku un džezu,” par sevi saka Shantel.

Shantel izpratnē mūzika nav lineāra, statiska, kulturāli un telpiski norobežojama. Gluži pretēji: viņa paša ģimenes vēsture un ar to saistītā daudzslāņainā muzikālā socializācija viņam jau agri lika saprast, ka mūzikai nav robežu. Šī dažādu muzikālo izpausmju saskaņošanas pamatideja ir atrodama visos mākslinieka projektos. Arī jau pieminētais deju mūzikas klubs galvenokārt nevis vienkārši translēja pieejamo elektronisko mūziku, bet tika izmantots kā vieta jaunu melodiju radīšanai un aktuālu mūzikas formu meklējumiem.

Šodien Shantel skanējums ir nobriedis un izsmalcināts, un viņa rokraksts ir ne ar ko nesajaucams, gluži tāpat kā spēja piecelt kājās jebkura vecuma un statusa publiku. “Shantel jau pagājušovasar uzstājās festivālā “Summertime – aicina Inese Galante”, un tas bija kas neredzēts. Kājās cēlās un dejoja pilnīgi visi Dzintaru koncertzāles apmeklētāji! Pēc publikas lūguma aicinājām Shantel uzstāties arī šogad, un to man bija liels prieks, ka viņš piekrita arī šogad sniegt enerģijas pārpilnu un pozitīvi uzlādējošu koncertu! Aicinām šovasar 11. augustā uz Shantel koncertu ikvienu, kurš vēlas izbaudīt multikulturāli krāšņu priekšnesumu,” saka festivāla “Summertime – aicina Inese Galante” direktore Diāna Galante.

Šovasar festivāla “Summertime – aicina Inese Galante” programmā iekļauti seši koncerti. Atklāšanas koncertā 10. augustā uzstāsies virtuozie Latvijas pianisti Andrejs Osokins, Reinis Zariņš, Daumants Liepiņš un Aurēlija Šimkus. 11. augustā enerģisku ballīti iegriezīs Balkānu ritmu karalis Shantel. 12. augustā pēcpusdienā klausītājus pulcēs Ineses Galantes koncerts “Viva amore”, savukārt 12. augusta vakarā – Sanremo festivāla vairākkārtējs dalībnieks un laureāts, Itālijas Eirovīzijas zvaigzne Rafaels Gvalaci. 13. augustā koncertā “Jaunie un spožie” uzstāsies saksofoniste Ilva Ešenvalde, LNOB soliste Inna Kločko un vijolnieks Andrejs Jegorovs. Festivāls noslēgsies 13. augusta vakarā ar Ūtes Lemperes monoizrādi “Tikšanās ar Marlēnu”, kas tapusi pēc aktrises trīs stundu garas telefona sarunas ar leģendāro Holivudas zvaigzni Marlēnu Dītrihu.

Biļetes uz festivālu pieejamas “Biļešu paradīzē”. Festivālu atbalsta: Jūrmalas valstspilsētas pašvaldība, Anders Walls Stiftelse, zvērinātu advokātu birojs "Klotiņi un Serģis", Maserati Rīga, Lavazza, VENDEN, Semarah Hotels, tipogrāfija Eveko, A/S Antalis, SIA “TRIDENS”. Informatīvie atbalstītāji: izdevniecība “Rīgas viļņi”, TVNET, RE:TV, L’Officiel, Ljublju, Radio SWH, Titanium, Radio MIX FM.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu