FOTO Ne tikai mākslas darbi, bet spēcīgi stāsti par sabiedrību, kurā dzīvojam: vairāk nekā 100 Cēsu iedzīvotāju radījuši izstādi “Kopienu projekts”

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Publicitātes foto

Līdz 20. augustam Ruckas muižā Cēsīs skatāma izstāde "Kopienu projekts". Izstādi veido sešu starpdisciplināru mākslinieku sadarbība ar pusaudžiem, senioriem, vājredzīgo kopienu, cilvēkiem ar funkcionāliem un garīga rakstura traucējumiem. Mākslas darbu autori ir gan mākslinieki, gan vairāk nekā 100 iedzīvotāju kopienu pārstāvji. Ekspozīcija caur vizuālās mākslas darbiem ļauj iepazīt sešu dažādu Cēsu kopienu ikdienu, vēlmes un sapņus.

Kopienu projektos māksla vistiešākajā veidā ir tilts starp sabiedrību un indivīdu, jo palīdz skatītājam pietuvoties mazāk pamanītām sabiedrības grupām. Izstādes “Kopienu projekts” darbu saturu un formu ir izvēlējušies pieaicinātie kopienu pārstāvji. Mākslinieki darbu radīšanā iesaistījušies vai nu kā mentori, kuri ir līdzās kopienai radošajā procesā, vai kā kopīgu darbnīcu vadītāji.

Šādi projekti ļauj kopienu pārstāvjiem noteikt stāstītā raksturu un veidu, kā arī saglabāt distanci vai pat anonimitāti, ja tāda nepieciešama. Kopienu projekti piedāvā skatītājam delikāti ielūkoties mums līdzās esošu cilvēku dzīvēs un māksliniekam iemiesot šīs dzīves tādās formās, kādās paši cilvēki ir vēlējušies izteikties un sevi atklāt.

Kopienu projekta nozīmi skaidro izstādes kuratori Oskars Goba un Līga Lindenbauma: “Kopienu māksla kā medijs ne tikai vēsta par dažādu sabiedrības grupu dzīvēm, vēlmēm un izaicinājumiem, bet arī nodrošina sasaisti starp sabiedrību un kultūras un mākslas vidi.

Kopienu mākslas pamatā ir sadarbība, kuras procesā kopienu pārstāvji ar mākslas un kultūras starpniecību var strādāt un meklēt atspoguļojumu aktuāliem jautājumiem un sasāpējušām problēmām, būt daļa no plašākas mākslas un kultūras dzīves, kā arī aizraujoši pavadīt brīvo laiku. Ruckas mākslas fonda veidotais “Kopienu projekts” mākslas valodā atspoguļo šī brīža sabiedrības portretus. Tie ir ne tikai mākslas darbi, bet arī spēcīgi stāsti par sabiedrību, kurā pašlaik dzīvojam.”

Izstāde Ruckas muižas telpās, Cēsīs, skatāma no ceturtdienas līdz svētdienai laikā no plkst. 12.00 līdz 19.00. Ieeja izstādē ir bez maksas. Kopienu projekta kuratori ir Oskars Goba un Līga Lindenbauma, to veido mākslinieki Aleksejs Beļeckis, Alberto Di Gennaro, Henrijs Laķis, Liene Mackus, Vivianna Maria Staņislavska, Rvīns Varde un iedzīvotāju kopienas. Projekta veidošanā kopumā ir iesaistīti vairāk nekā 100 dalībnieki gan no mākslas, gan kopienu vides.

Foto: Publicitātes foto

Pasākumu finansiāli atbalsta Sabiedrības integrācijas fonds no Kultūras ministrijas piešķirtajiem Latvijas valsts budžeta līdzekļiem, Vidzemes plānošanas reģions ar Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstu un Cēsu novada pašvaldība. Kopienu partneri: Atbalsta centrs “Pērle”, Cēsu Audzināšanas iestāde nepilngadīgajiem, Cēsu novada Jauniešu dome, Latvijas Neredzīgo biedrības Cēsu teritoriālā organizācija, LKLSSB Cēsu nodaļa.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu