Latvijas Nacionālā teātra aktierim Jānim Kubilim – 100!

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Aktieris Jānis Kubilis ar Kultūras ministrijas atzinības rakstu par ievērojamiem sasniegumiem Latvijas kultūras dzīvē.
Aktieris Jānis Kubilis ar Kultūras ministrijas atzinības rakstu par ievērojamiem sasniegumiem Latvijas kultūras dzīvē. Foto: Paula Čurkste/LETA

Šodien pirms simts gadiem Neretā dzimis Latvijas Nacionālā teātra aktieris Jānis Kubilis. Viņa skatuves darbs sajūsminājis gan skatītājus, gan politiskās iekārtas pārstāvjus – karjeras kāpnes tikušas rotātas ar vairākiem padomju laika apbalvojumiem. Laika nogriežņiem mainoties, 1987. gadā aktieris saņēma Alfrēda Amtmaņa-Briedīša prēmiju par lomām izrādēs "Sarkanmatainais kalps" un "Nirnberga 1948", 2002. gadā – IV šķiras Triju Zvaigžņu ordeni, savukārt 2005. gadā – “Spēlmaņu nakts” balvu par Mūža ieguldījumu teātra mākslā.

Jānis Kubilis mācījies Neretas skolā, vēlāk Smiltenes piensaimniecības skolā. Pēc kara atgriezies Neretā, no kurienes devies uz Rīgu turpināt izglītošanos. Plānojis stāties Konservatorijā, tomēr teātra izrādē "Pazudušais dēls" redzētā spožā Žaņa Katlapa spēle mainījusi viņa domas, un Kubilis kopā ar nākamo dzīvesbiedri Liliju iestājies Drāmas teātra studijā, kuru absolvējis 1948. gadā un pieņemts darbā Nacionālajā teātrī.

Kopā ar Veltu Līni izrādē "Nezināmā zvaigzne" 1956. gadā. 
Kopā ar Veltu Līni izrādē "Nezināmā zvaigzne" 1956. gadā. Foto: Latvijas Nacionālais teātris

Pirmās lielās lomas tiek realizētas galvenokārt pie pedagoģes un režisores Veras Baļunas –  Kurčajevs Aleksandra Ostrovska lugā “Arī gudrinieks pārskatās”, Petja Trofimovs Antona Čehova "Ķiršu dārzā", Hermans Alekseja Arbuzova “Taņā”, Kasio Viljama Šekspīra drāmā “Otello”.

Mocarta lomā Aleksandra Puškina "Mazajās traģēdijās", 1963. gads. 
Mocarta lomā Aleksandra Puškina "Mazajās traģēdijās", 1963. gads. Foto: Latvijas Nacionālais teātris

Kā vētī Nacionālā teātra literārā padomniece Ieva Struka: "Laika posms starp 30. un 40. dzīves gadu, kā lielākai daļai lielo aktieru, ir ziedu laiks, arī Jānim Kubilim. (..)Plašāks kļūst arī teātra repertuārs, tajā atgriežas “pareizi” interpretēta latviešu klasika, tajā nonāk populāri ārzemju romāni un lugas, ja vien režisors atrod argumentāciju, ka tas, ko viņš vēlas padomju skatītājam atklāt, ir kapitālisma ēnas puses, sadragāti cilvēku mūži un izsmejami tikumi.

Un tā Jānis Kubilis nospēlē ne tikai jau pieminēto Joski, bet arī Skolotāju Sebastianu “Nezināmajā zvaigznē”, Pablo Kasonas “Trešajā vārdā”, Krauklīšu Pēteri Deglava “Rīgā”, Jāni Zītaru Lāča “Zītaru dzimtā”, arī Maratu Arbuzova “Mans nabaga Marats”.

Visās šajās lomās, pat topošajā pilsētniekā Pēterī, caurviju motīvs ir mīlestība, un Jānis Kubilis top iecelts par visas pēckara paaudzes meiteņu mīluli Nacionālajā, un smukais Gunārs Cilinskis, kaut arī 10 gadus jaunāks, vismaz uz teātra skatuves Kubili nespēj izkonkurēt.

Jubilārs savas aktīvās gaitas uz skatuves dēļiem noslēdz 1994. gadā, kad pieņem lēmumu no aktīvās darbības teātrī aiziet. Kopumā aktiera veikumā ir ap 140 lomu. Vēl aizvien aktieris uztur ciešas saites ar kolēģiem: regulāri sazvanās ar Uldi Dumpi, Ģirtu Jakovļevu, Māru Zemdegu un Lāsmu Kugrēnu. 

Portāls TVNET sveic Jāni Kubili 100 gadu jubilejā un novēl stipru veselību!

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu