Saulrieta koncertā Vecāķu pludmalē satiksies ērģeles un flauta

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Publicitātes foto

Sestdien, 29. jūlijā, no plkst. 20:00 Vecāķu pludmalē pie glābšanas stacijas (Selgas ielā 23) notiks koncerts “Vecāķi. Saulriets. Ērģeles”. Saulrieta sagaidīšana pludmalē notiks ar ērģeļmūzikas un flautas skaņām kopā ar izcilām māksliniecēm Ilonu Birģeli (ērģeles) un Darju Baranovu (flauta). Koncerts, ko rīko Vecāķu biedrība, ir publisks pasākums ikvienam interesentam.

Koncertā skanēs Johana Sebastiāna Baha, franču un latviešu komponistu mūzika ērģelēm un flautai. Klausītāji dzirdēs vienu no vērienīgākajiem un skaistākajiem ērģeļdarbiem – J. S. Baha tokātu un fūgu re minorā.

Ērģelniece Ilona Birģele. 
Ērģelniece Ilona Birģele. Foto: Publicitātes foto

Lūcijas Garūtas mūzikas iekļaušana programmā ir Vecāķu biedrības veltījums izcilajai komponistei, kura mūža lielāko daļu ir pavadījusi Vecāķos un tieši tur radījusi savu leģendāro kantāti „Dievs, Tava zeme deg”.

Programmā ir iekļauta cerības un gaismas tēma. Kā 2022. gada sākumā saviem klausītājiem novēlēja Zviedrijā dzīvojošā latviešu ērģelniece un komponiste Ligita Sneibe: "Reizēm cilvēks aizklapē savas ausis un ir gatavs tikai viena veida informācijai, bet katra paša rokās ir atvērtības plašums. Tāpēc

aicinu cilvēkus būt atvērtākiem un saprotošākiem pret to, kas liekas svešs, neparasts vai nedzirdēts. Mēģināt ieklausīties – neaizvērt uzreiz savas ausis un sirdi kādai domai, skaņai, mūzikai vai idejai, kas pirmajā mirklī šķiet sveša vai neparasta.

Daudz mīlestības. Jo vairāk dosim, jo vairāk saņemsim." Viņas skaņdarbu “Gaisma” caurauž šis sirsnīgais vēlējums. Miniatūra ir daļa no cikla “Pacelšanās”, kas sākotnēji rakstīts flautas solo (1988) un vēlāk pārstrādāts saspēlei ar ērģelēm (2019). Pacelšanās – garīga spēja atrauties no materiālajai pasaulei raksturīgajām ciešanām, slimībām, nāves, ļaunuma.

Flautiste Darja Baranova. 
Flautiste Darja Baranova. Foto: Publicitātes foto

Savukārt komponists Romualds Jermaks nereti savā mūzikā apdzied rāmas Latgales dabas ainavas, taču variācijās par latgaliešu tautasdziesmas “Gaismiņa ausa” tēmu apvienosies gan mierpilni dabas motīvi, gan tautiski enerģisks spēks, lai kopīgi nonāktu līdz dzīvi apliecinošam noslēgumam.

Foto: Publicitātes foto

Ieeja koncertā bez maksas. Projektu līdzfinansē Rīgas Domes kultūras, izglītības un sporta departaments, bet koncertu rīko Vecāķu biedrība.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu