Ar pieauguša cilvēka skatienu. "Instrumenti" par jaunības laikiem, sasniegto briedumu un pozitīvo domāšanu

Foto: Juris Lisovs / TVNET
Toms Treibergs
, TVNET Kultūra redaktors
CopyDraugiem X Whatsapp

Mežaparka Sidraba birzs vēl arvien, iespējams, trīs no Jāzepa Vītola, Pētera Barisona, Emiļa Melngaiļa un citu komponistu-dižgaru melodijām. Taču jau pēc mazliet mazāk kā mēneša to ievibrēs pavisam cita mūzika – arī latviešu valodā, bet ar citiem ritmiem, vēstījumiem un noskaņām. Viena no apvienībām, kura pieskandinās Mežaparku otrajā Latvijas mūzikas "Lielajā koncertā" 2. septembrī, būs grupa "Instrumenti". 

Šogad Jānis Šipkēvics un Reinis Sējāns ir instrumentalizējuši divus skaņdarbus, kuri jau iekārtojušies ērtajos radio hitu troņos: leģendārās grupas "Linga" dziesmu "Nāc dejot" (piedaloties Gustavo) un "Runā Rīga" (arī šeit talkā nākot Gustavo plus ansim un Ozolam).

Nule aizvadīts sirsnīgs un apmeklētājiem bagāts koncerts Līgatnes radošajā kvartālā "Zeit". Ar šo notikumu arī iesākam mūsu sarunu, kuras gaitā nokļūsim gan "Instrumentu" agrīnajā periodā, gan piezemēsimies šodienas apstākļos, kuros radošo procesu lolot un pieskatīt, nevis tirdīt neizprotamu ambīciju un spozmes dēļ.

Kādi ir jūsu iespaidi pēc aizvadītā koncerta Līgatnes kultūrvietā “Zeit”?

Jānis: Šis koncerts veica savu plānoto uzdevumu – tas ļoti atmodināja tādu karstu koncerta sajūtu, un, protams, atmodināja arī muzikālo pavasari, kuru mēs savā studijā esam jau rušinājuši un sējuši, bet šis koncerts aplēja to ar pirmo ūdentiņu. Bija sajūta, ka sāk šauties ārā tādi kā asniņi, kuri ilgi ir gaidījuši šo brīdi.

Vasaras tūres noslēgums mums būs Mežaparkā, 2. septembrī, un arī šis koncerts, es domāju, ir ar to atmodināšanas sajūtu, kuru mēs paši veidojam, un šie daži uzplaiksnījumi to veicina.

Reinis: Es teiku, ka Līgatnē likās, ka ir sanākuši supersavējie. Tas bija ļoti iedrošinoši arī mums pašiem – saprast to, ka, redz, ir sanācis tāds pūlītis ar savējiem, kuriem tas viss ir ļoti vajadzīgs un kuri zina vārdus dziesmām daudz labāk nekā dažbrīd mēs paši. Tas bija foršs enerģijas bumbulis, kurā mēs visi izārdījāmies.

Jānis: Jā, likās, ka tā ir kā fanu kluba sanāksme, kurā mēs guvām labu apliecinājumu, ka tas, ko mēs darām kā “Instrumenti”, ir ļoti vajadzīgs. Un tas tiešām tika ļoti sirsnīgi uzņemts, un mēs tikām aicināti to darīt vēl un ātrāk rādīt tās jaunās dziesmas. Tā bija forša sajūta.

Kā jūs vērtējat Latvijas koncervietu kartes papildināšanos un paplašināšanos, sacīsim, pēdējo piecu gadu griezumā?

Jānis: Tie droši vien būs divi dažādi stāsti. Viens būs par mums kā mūziķiem, kuri darbojas dažādās muzikālās izpausmēs, kombinācijās un sololietās. Un otrs stāsts būtu par “Instrumentiem” kā grupu, kurai ir savs zināms žanrs, arī koncertvietas ziņā.

Reinis: Mēs kā “Instrumenti” neesam kategoriski, mēs savu žanriskumu pa ceļam esam mainījuši ļoti krāsainos veidolos. Es domāju, ka jautājums par Rīgas pilsētu, pie tā mēs laikam kasām savas galvas visilgāk, kad plānojam savus koncertus: kur un kā to labāk izdarīt.

Ja zinām, ka citās pilsētās, kurās ir šīs foršās koncertzāles, kas ir drošās saliņas uz kurām var braukt un droši paļauties, ka tur viss būs tieši tā, kā tam jābūt, kā jau Eiropas līmeņa koncertzālēs, – tad vecais, ierūsējušais jautājums par to, kad Rīgai būs sava koncertzāle, ļoti bieži ir arī mūsu darba kārtībā, kad plānojam koncertus.

Tāpēc mēs meklējam interesantus un nepieredzētus risinājumus. Kā, piemēram, pirms diviem gadiem Mežaparkā, kur taisījām savus koncertus.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu